E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon faiz indirimini destekliyor---

Enflasyon faiz indirimini destekliyor

Enflasyon faiz indirimini destekliyor
03 Haziran 2014 - 10:33 borsagundem.com

Finans Yatırım Ekonomisti Burak Kanlı, enflasyon verisinin olumlu gelmesi nedeniyle faiz indiriminin olabileceğini belirtti

Finans Yatırım'dan Ekonomist Burak Kanlı, enflasyon verisinin piyasa beklentilerinden daha olumlu gelmesi ve bundan sonra yıllık enflasyonda aşağı yönlü bir seyrin gözlenecek olmasını, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bir sonraki toplantısında faiz indirme ihtimalini güçlendiren faktörler olarak değerlendirdi.
Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, Mayıs ayında enflasyonun piyasa beklentilerinden bir miktar daha olumlu geldiğini, böylece yıllık enflasyonda zirveye ulaşıldığını kaydetti.
Kanlı, bundan sonraki süreçte iki unsurun yıllık enflasyonun aşağı yönlü hareket etmesine sebep olacağını öngördü ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Yıllık enflasyonun aşağı yönlü hareketine sebep olacak ilk unsur baz etkisi. İkinci unsur ise son dönemde TL’de gözlenen değer kazancının temel mal grubu enflasyonunda sınırlı bir iyileşmeye yol açacak olması. Ancak enflasyonun 2014 yılında %8’den daha aşağıya gelebilmesi için kilit unsur gıda fiyatları. Mayıs ayında gıda enflasyonunda mevsimsel etkilerin ötesinde olumlu bir seyir yok. Gıda enflasyonunda kuraklık aşağı yönlü 
alanı kısıtlıyor. İşlenmemiş gıda ihracatında bu yaz olumsuz bir gelişme olmadığı takdirde gıda enflasyonu %10 seviyesinin üzerinde seyretmeye ve enflasyon üzerinde olumsuz etkdevam edecek gibi görünüyor."
Burak Kanlı, verinin piyasa beklentilerinden daha olumlu gelmesi ve bundan sonra yıllık enflasyonda aşağı yönlü bir seyrin gözlenecek olmasının TCMB’nin bir sonraki toplantısında faiz indirme ihtimalini güçlendirdiğine dikkat çekerek, "TCMB’den gelen gevşeme adım ve sinyallerine karşın TL diğer ülke para birimlerine gore istikrarlı seyrediyor, risk primi göstergelerinde iyileşme var ve en önemlisi son dönemde 10 yıllık faizler ciddi oranda düştü.
Bu unsurlar TCMB için kilit öneme sahip ve dolayısıyla politika faizinde ve üst bantta 50bpslik bir indirimi olası kılıyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • elinde kağıt kalmışsa???03 Haziran 2014 10:50

    9 civarı enflasyon hangi ülkede var ve nasıl oluyor da faiz indirimini destekliyor yahu petrol ithalatçısıyız herşeye benzin d.gaz fiyatları giriyor,üstelik durgunluk içinde %9 enflasyon varken amma da ekonomist görüşleri akılları sıra bilmeyenleri borsada gel gelleyecekler enf.%4'e düşmeden ne borsa ne başka bir şey paraya sahip çıkmalı kumar sonu bitmektir.