E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyon raporu Fed için ne anlama geliyor?---

Enflasyon raporu Fed için ne anlama geliyor?

Enflasyon raporu Fed için ne anlama geliyor?
11 Ekim 2024 - 11:10 borsagundem.com

ABD’de Eylül ayı enflasyon verilerinin Fed’in planlarını değiştirmiş olabileceği düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de son enflasyon raporu, yıllık enflasyon hala düşüş eğiliminde olmasına rağmen Eylül ayı için beklenenden biraz daha sıcak geldi.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Eylül Ayı Tüketici Fiyat Endeksi raporu, yıllık enflasyon oranının ekonomistlerin beklediğinden biraz daha yüksek olduğunu gösterdi ve yatırımcıları önümüzdeki birkaç ay içinde bir dizi hızlı ve derin faiz oranı indirimi için beklentilerini yeniden ayarlamaya yöneltti. Yine de fiyat baskıları iyileşiyor ve enflasyon oranı Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesine düşmüş durumda.

Faiz oranlarını değişmeyebilir

Morningstar’dan Sarah Hansen’in haberine göre, Çalışma İstatistikleri Bürosu Perşembe günü, TÜFE'nin Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4, Ağustos ayındaki yüzde 2,5 oranından bir seviye aşağıda ve bir önceki aya göre yüzde 0,2 oranında arttığını bildirdi. Analistler aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2,3 büyüme öngörüyordu. Düşen benzin fiyatları genel enflasyonu düşürmeye yardımcı oldu.

Değişken gıda ve enerji maliyetlerini hariç tutan çekirdek enflasyon ise, Ağustos ayında yüzde 3,2 artış gösterdikten sonra son 12 ayda Eylül ayında yüzde 3,3 oranında arttı ve bu da analistleri şaşırttı. BLS'ye göre konut, araç sigortası, sağlık hizmeti, giyim ve uçak bileti fiyatlarındaki artış çekirdek enflasyonun yükselmesine yardımcı oldu.

Genel enflasyon çekirdek enflasyondan daha düşük

Morningstar ABD Baş Ekonomisti Preston Caldwell, beklenenden daha güçlü istihdam verileriyle birleştiğinde Perşembe günkü verilerin, enflasyon hala merkez bankasının hedefine yaklaşsa bile Fed'in faiz oranı indirim hızını yavaşlatabileceğini söylüyor. Caldwell, “Bu ayki gibi daha fazla veri enflasyon konusunda endişe yaratacaktır” diyor ve bunun Fed'in yaklaşan toplantılarından birinde faiz oranlarını sabit tutmasına neden olabileceğini söylüyor.

Rapora göre, Ağustos ayında yüzde 0,1 oranında artış gösteren gıda fiyatları yüzde 0,4 oranında arttı. Evde gıda fiyatları ay boyunca yüzde 0,4 oranında artarken, restoran fiyatlarında artış yüzde 0,3 oldu. Benzin fiyatları yüzde 4,1 oranında düştü ve enerji fiyatları genel olarak yüzde 1,9 oranında değer kaybetti; bu da genel TÜFE okumasının çekirdek okumadan daha düşük olmasına yardımcı oldu.

Eğilim devam etmeyebilir

Caldwell, bu eğilimin devam etmeyebileceğini öne sürüyor ve ekliyor: “Orta Doğu'daki çatışma korkuları nedeniyle petrol fiyatlarının toparlanmasıyla birlikte enerji fiyatlarının Ekim ayında toparlanması muhtemel. Dayanıklı mal fiyatları, bir yıldan fazla süren deflasyonist okumaların ardından aydan aya yüzde 1 oranında arttı ve bu, şaşırtıcı derecede yüksek çekirdek okumaya katkıda bulundu” diyor. Caldwell, bu artışın otomobil, mobilya, mücevher ve diğer ürünlerden kaynaklandığını söylüyor.

Genel olarak enflasyonun önemli bir itici gücü olan barınma fiyatları Ağustos ayında yüzde 0,5 oranında arttıktan sonra Eylül’de yüzde 0,2 oranında yükseldi.

Fed Kasım ayında faiz oranlarını düşürecek mi?

Fed, enflasyonist baskıların hafiflemesini ve soğuyan iş gücü piyasasına yeniden odaklanılmasını gerekçe göstererek Eylül ayındaki toplantısında faiz oranlarını yarım puan düşürdükten sonra, 2024 için daha derin faiz indirimlerinin masada olması mümkün görünüyordu. Birkaç hafta sonra, beklenenden daha güçlü gelen Eylül ayı istihdam raporu, yatırımcıları tahminlerini yeniden kalibre etmeye yöneltti.

Perşembe günkü enflasyon verileri de aynı etkiyi yaptı. Caldwell, “50 baz puanlık bir indirim olasılığı bugün öncesinde daha güçlü işgücü piyasası verileri nedeniyle esasen sıfıra düşmüştü ancak kesinlikle bugünün verileri 50 baz puanlık bir indirim için herhangi bir durumu daha da azaltıyor” diyor.

Büyük değişiklik

CME FedWatch Tool'a göre piyasalar artık merkez bankasının Kasım ayındaki bir sonraki toplantısında çeyrek puanlık bir faiz oranı indirimi için yüzde 90,5 ihtimal görüyor. Bu, hedef federal fon oranının yüzde 4,50-4,75 aralığına düşmesi anlamına gelecek. Yatırımcılar şu anda Kasım ayında daha büyük bir indirim ihtimali görmüyor. Bu, piyasaların yüzde 0,5'lik bir indirim ihtimalini üçte bir olarak fiyatladığı bir hafta öncesine göre büyük bir değişiklik anlamına geliyor.

Caldwell Kasım ayında çeyrek puanlık bir faiz indirimi bekliyor ancak gelecek haftalarda daha güçlü ekonomik verilerin Aralık 2024 veya Ocak 2024 toplantılarında bir sıçramaya neden olabileceğini de ekliyor.

ABD enflasyon verisi açıklandıABD enflasyon verisi açıklandı

 

Küresel piyasalar 'Fed' endişesiyle karışık seyrediyorKüresel piyasalar 'Fed' endişesiyle karışık seyrediyor

 

Bağımsız bir Fed, dolara duvar olabilirBağımsız bir Fed, dolara duvar olabilir

 

Fed üyesi Bostic'ten faiz indirim mesajıFed üyesi Bostic'ten faiz indirim mesajı

 

Chicago Fed Başkanı kademeli faiz indirimi bekliyorChicago Fed Başkanı kademeli faiz indirimi bekliyor

 

Boston Fed Başkanı Susan Collins faiz indirimini destekliyorBoston Fed Başkanı Susan Collins faiz indirimini destekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost 11 Ekim 2024 11:25

    Eskiya dağda değil borsada, lilak koton arzda yalanlarla dar gecite yönlendirip soygun yaptilar. Kime hangi söze inanilir artik.