E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon ve tedirginlik---

Enflasyon ve tedirginlik

Enflasyon ve tedirginlik
08 Ağustos 2024 - 08:46 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

ABD endeksleri, teknoloji hisselerindeki artışla dün güne yükselişle başladı ve her ikisi de öğleden sonraki işlemlerde ivme kaybetti ve yatırımcılar, küresel hisse senetlerindeki son sert satış dalgasının ardından hala gerginken, hisse senetleri Hazine ihalesinin ardından kazançlarını daha da azalttı. Yatırımcılar, ABD’de olası bir resesyon ve bazı büyük ABD şirketlerinin zayıf tahminleri gibi faktörlerden endişe duyuyor. Piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın gelecek hafta Wyoming, Jackson Hole’da konuşmasının planlandığı etkinlik öncesinde, ABD merkez bankası yetkililerinden para politikasına ilişkin daha fazla yorum bekliyor.

Bu sabah da volatilite yüksek, Nikkei -%0,70 de ve güne  %2,5’e kadar düşüşle başlamıştı. Aynı dönemde yen’in dolara karşı yaklaşık %0,9’luk kazanımları buharlaştı. Hindistan Merkez Bankası’nın beklendiği gibi faiz oranlarını sabit tutması ve inatla yüksek gıda enflasyonunu gerekçe göstererek şahin politika duruşunu sürdürmesiyle, Hindistan hisseleri kayıplarını artırdı. ABD 10 yıllık Hazine ihalesinden ürken tahvil yatırımcıları, faiz oranının gece boyunca yaklaşık 9 baz puan artarak %3,977’ye çıkmasına neden oldu, ancak bu hareketin yarısından fazlası günün erken saatlerinde geri alındı. Avrupa genelindeki Stoxx 50 vadeli işlemleri açılışta hala %0,9’luk bir düşüşe işaret ediyor. Orta Doğu’daki jeopolitik gerginlikler ve ABD hazine tahvili faizlerindeki aşağı yönlü eğilim de dahil olmak üzere uzun vadeli temel göstergeler altın için destekleyici olmaya devam ediyor ve Spot altın, ons başına %0,3 artışla 2.389 dolara yükseldi.

Yatırımcılar, bu haftanın başlarında ABD hisse senetlerinde yaşanan çöküş sırasında korunmak için trend olan kısa vadeli hisse senedi opsiyonlarından kaçındı ve daha uzun vadeli sözleşmelere yöneldi. Bu durum, 0DTE opsiyonlarının sürekli piyasa dalgalanmalarına karşı korunmadaki sınırlılıklarını ortaya koydu.

Yatırımcılar, 2022’de piyasaya sürülmesinden bu yana, sıfır gün son kullanma tarihine sahip S&P 500 sözleşmelerine ( 0DTE sözleşmeleri olarak bilinir ) akın ediyor ve bu kategori, bazen günlük S&P 500 opsiyon hacminin yarısından fazlasını oluşturuyor. Sözleşmeler genellikle yatırımcıların kısa vadeli piyasa hareketleri üzerinde spekülasyon yapma aracı olarak düşünülse de, kurumlar ve bireysel yatırımcılar tarafından piyasa oynaklığına karşı korunmak amacıyla da kullanılır. Ancak yatırımcılar, Pazartesi günü S&P 500’ün %3 gerilemesi ve Cboe Volatilite Endeksi’nin (VIX) düşmesiyle sözleşmeleri reddetti.

OptionMetrics’in verilerine göre , 0DTE opsiyonlarının S&P 500 opsiyon hacmindeki payı bu yılki %48’lik ortalama payından %26’ya düştü. Piyasa bu opsiyonları bu kadar yüksek oynaklık seviyelerinde fiyatlandıramadı, bu, hacim eksikliğini de açıklamaktadır. Burada gördüğümüz şey, kısa vadeli korunma araçlarından insanların ‘Aman Tanrım, daha uzun vadeli bir şeye ihtiyacım var’ demesine doğru bir geçiş.

Volatilitedeki artış, opsiyon satıcılarının kendi risklerini yönetmek için 0DTE sözleşmelerini çok yüksek seviyelerde fiyatlandırmasına neden oldu. Bu, satış sırasında da pahalı olsalar da, yatırımcılar için daha cazip olan uzun vadeli sözleşmelerin cazibesini artırdı, çünkü sağladıkları koruma daha uzun ömürlü. Uzun vadeli riski tek günlük bir opsiyonla dengelemek zor ve insanları daha uzun vadeli vadelere geri döndüren şey bu.

Bugün yurtiçinde enflasyon raporunu takip edeceğiz. Bu toplantılar da Türkiye’nin enflasyon görünümü ve para politikaları hakkında detaylı bilgiler verilir. TCMB’nin Mayıs ayında 2 puan yukarı yönlü güncellenmiş olduğu  2024 sonu enflasyon tahmini, orta noktası %38 olan %34-%42 aralığındayken, 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla %14 ve % 9 seviyesinde bulunmakta.

Bakalım 2024 ve 2025 sonu enflasyon tahminlerinde revizyon olacak mı? 2024 için koridorun üst bandına yakın yerlerde kapatmayı bekliyoruz Merkez ise %38’i koruyacak gibi duruyor. 2025 sonu içinse piyasa %25 bandında iken Merkez %14’de burada yukarı revizyon sürpriz olmayacaktır. Enflasyonda Aylık mevsimsellikten arındırılmış beklentilerin önce %2.5 sonra %1.5’li seviyelere inmesi bekleniyordu Temmuz da bu gerçekleşmedi bakalım ilave sıkılaştırma adımları gelecek mi? Piyasa katılımcıları, Reel Sektör ve hanehalkı enflasyon beklentileri arasında neredeyse 20 şer puanlık farklar var, TCMB bunun nedenleri ve algının değişmesi için bir açıklama da bulunacak mı?

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisselerYabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Daralan sektör hisseleri de vurduDaralan sektör hisseleri de vurdu

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (08.08.2024)Fiyat hareketi güçlü hisseler (08.08.2024)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)