E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyonda risk yukarı yönlü---

Enflasyonda risk yukarı yönlü

Enflasyonda risk yukarı yönlü
03 Eylül 2014 - 11:33 borsagundem.com

Ağustos ayı çekirdek enflasyon göstergeleri, Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda çizdiği tablonun tersini söylüyor

Ağustos ayı enflasyon rakamlarının yüksek gelmesi bir yandan yıl sonu enflasyon beklentilerini de yükseltirken bir yandan da Merkez Bankası'nın faiz adımı sorgulanmaya başlandı. Enflasyon rakamlarını değerlendiren İş Yatırım da analiz raporunda şu değerlendirmelere yer verdi:

''Enflasyonda yön hala yukarı

Tüik’in açıkladığı Ağustos ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları aylık bazda % 0,09 yükselerek %-0,1’lik piyasa beklentisinin üzerinde ancak %0,05’lik öngörümüze yakın geldi. Detaylar enflasyonu yukarı çeken ana nedenin gıda grubu fiyatlarındaki yükseliş (aylık %0,89, 0,22 yüzde puan katkı) olduğunu, bu grubu otel ve kafe grubunun takip ettiğini (0,11 yp katkı) gösteriyor. Öte yandan giyim grubu aylık enflasyonu aşağı çekmeye devam etti (-0,36 yp).

Ağustos ayı çekirdek enflasyon göstergeleri Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda çizdiği tablonun tersine enflasyondaki düşüşün sınırlı ve tedricen olacağını gösteriyor. Mevsimsel ürünleri hariç tuttuğu için aylık değişimleri izlemekte tercih ettiğimiz çekirdek A enflasyonu %0,5 ile geçtiğimiz aylara göre düşük ama hedefe göre yüksek seviyelerde seyrediyor. TCMB’nin öne çıkardığı çekirdek H grubu ve I grubu göstergelerinde çok hafif bir gerileme görülüyor. Çekirdek H yıllık bazda sınırlı bir düşüşle %10,39’dan %10,36’ya gerilese de halen çift hanede seyrediyor. Çekirdek I enflasyonu ise %9,75’ten %9,68’e gerileyerek kısmi bir iyileşme gösteriyor.

Enflasyon cephesindeki yukarı yönlü riskler nedeniyle Ağustos ayında yılsonu enflasyon beklentimizi %9,1 seviyesine çekmiştik. Ağustos ayı sonuçları maalesef endişelerimizde haklı olduğumuzu gösteriyor. TL’de görülen zayıflama nedeniyle oluşan kur geçişkenliğinin devam etmesi, önümüzdeki aylarda manşet enflasyonda Merkez Bankası’nın tahmin ettiği kayda değer düşüşün görülmeyeceğini gösteriyor.

Enflasyon görünümündeki bozulmadan rahatsız olan TCMB son Ankara toplantısında tekrar enflasyon gelişmelerine odaklandığının altını çizmeye başladı. Ama son aylarda yaşanan itibar kaybı nedeniyle piyasalar artık söze değil eyleme bakacaktır. Ağustos ayı enflasyon rakamları sonrasında Banka’nın Eylül ayındaki toplantısında politika faizinde bir değişiklik yapma ihtimalinin azaldığına inanıyoruz. Buna karşın, Avrupa Merkez Bankası’nın izleyeceği politikaya ve küresel risk iştahına bağlı olarak Banka faiz koridorunun üst bandında indirime devam edebilir. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)