E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyonda yıl sonu hedefine gelindi---

Enflasyonda yıl sonu hedefine gelindi

Enflasyonda yıl sonu hedefine gelindi
05 Eylül 2023 - 08:22 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Enflasyon Ağustos’ta beklentilerin üzerinde %9.09 arttı ve yıllık bazda son sekiz ayın en yüksek seviyesi olan %58.94’e yükseldi. İlk yarı yılda tüketici fiyatları %19,8 artarken, Temmuz ve Ağustos’ta 2 aylık fiyat artışı %19,4 oldu.

Enflasyondaki artıştaki ana etmenler; petrol fiyatlarındaki artış, taşıma maliyetlerindeki artış, ulaştırma hizmetlerindeki yükseliş, ücret artışlarının gecikmeli etkisi de hizmetler sektöründe maliyetlerin yükselmesi, vergi revizyonları,  ve hali hazırda enflasyonun yüksek seyretmesi gibi etkenler belirleyici oldu.

Çekirdek enflasyon yıllık bazda %64.85 ile son dokuz ayın,Yİ-ÜFE ise %49.41 ile son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Temmuz ayından sonra Ağustos’ta da Manşet enflasyon açısından öncül olan iki göstergede de yükselişin hızlanması manşet enflasyon üzerinde baskının devam edebileceğini gösteriyor. Dün tütün mamullerine gelen zam, gıda fiyatlarının sezon bitimiyle birlikte yükselişinin devam etmesini beklememiz enflasyonda yüksek seyrin korunacağına işaretler.

Diğer taraftan ise sıkı para ve maliye politikalarının devam etmesinin tüketici davranışları üzerindeki etkisi de bu yüksek enflasyon beklentisini kısmen baskılayabilecek etkiye sahip olabilir. Ama bizim 2023 sonu için TÜFE beklentimiz %68 seviyesinde bulunmaktadır.

ABD piyasalarının Pazartesi günü kapalı olması ticaret hacminin hafif olmasına neden oldu. Bölgedeki ekonomik takvim henüz net olmasa da, birkaç FED yetkilisinin hafta içinde konuşma yapması bekleniyor. Geçen hafta Cuma günkü veriler, ABD’de istihdam büyümesinin Ağustos ayında toparlandığını ancak işsizlik oranının %3,8’e yükseldiğini, ücret artışlarının ise yavaşladığını gösterdi. İşgücü piyasasındaki hafif çatlaklar, Fed’in muhtemelen faiz artırımına gideceği yönündeki beklentileri daha da güçlendirdi. CME FedWatch’a göre , piyasaların Fed’in bu ayın sonlarında faiz oranlarını değiştirmeme ihtimalini %93 olarak fiyatladığını gösterdi ve bu yıl daha fazla faiz artırımı yapılmama ihtimalini yaklaşık %60 olarak fiyatladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, işgücü ve enerji piyasalarındaki değişikliklerin yanı sıra jeopolitik çalkantıların fiyat dalgalanmalarına yol açtığı bir dönemde merkez bankalarının enflasyon beklentilerini hedeflerine sabitlemeleri gerektiğini söyledi.

Asya hisse senetleri, dikkatlerin Çin’e ve onun salgın sonrası durgunlaşan ekonomisini istikrara kavuşturma çabalarına odaklanmasıyla Salı günü düştü. Çin hisseleri, zor durumdaki ekonomiyi canlandırmak için alınan yeni önlemlerin etkisiyle Pazartesi günü bir aydan uzun bir sürenin en iyi gününü kaydetti. Salı günü, Çin’in CSI 300 Endeksi %0,40 düşerken, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi  %0,88 kayıpla kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Bu sabah Caixin/S&P Küresel hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Temmuz ayındaki 54,1 seviyesinden Ağustos ayında 51,8’e düştü Bu değer zayıf talebin dünyanın ikinci büyük ekonomisini takip etmeye devam etmesi ve teşviklerin tüketimi anlamlı bir şekilde canlandırmada başarısız olması nedeniyle Çin’in hizmet faaliyetinin Ağustos ayında sekiz ayın en yavaş temposunda büyüdüğünü gösterdi.

Piyasa, bir dizi yumuşak verinin ardından Eylül ayı toplantısındaki artışa karşı hazırlıklı durumda. Döviz piyasasında, ABD para birimini altı rakibe karşı ölçen dolar endeksi %0,019 düşerken, euro %0,03 düşüşle 1,0791 dolara geriledi. Emtialarda ABD ham petrolü %0,41 artışla varil başına 85,90 dolara yükselirken, Brent ise  %0,06 düşüşle 88,95 dolardan işlem gördü.

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 05/09/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)