E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyondaki artış zaman alacak---

Enflasyondaki artış zaman alacak

Enflasyondaki artış zaman alacak
10 Ekim 2014 - 13:17 borsagundem.com

AMB, Euro Bölgesi'nde fiyat artış hızının zaman alacağını belirtti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği Merkez Bankası, dün yayınladığı Ekim ayı raporunda global fiyatlardaki gelişmeleri ele aldı.

Raporun global fiyat hareketlerinin ele alındığı bölümde 2014’ün ikinci çeyreğinde enflasyonda yaşanan sevindirici yükselişin Temmuz ve Ağustos aylarında gücünü kaybettiğinin belirtildi. Özellikle enerjiye bağlı ürünlerde yaşanan fiyat gerilemesinin tüketici fiyatlarında düşüşe sebep olduğunun vurgulandığı yazıda enerji ve gıda hariç diğer ürünlerdeki tüketici fiyat endeksinin ağustosa kadar olan yatay seyrettiğinin son dört aydır devam ettiğinin altı çizildi.

Tüketici fiyat endeksinin çoğu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede ılımlı seyrinin sürdüğünü yazan raporda enflasyon yaratma savaşının süreceği ama fiyatlardaki artışın zaman alabileceği belirtildi.

Global enflasyondaki en büyük faktörün petrol fiyatlarının olduğu ve petrol fiyatlarının temmuzdan beri düşmeye devam ettiği AMB’nin ekim ayı raporunda üzerinde durulan bir diğer nokta. 1 ekimde Brent’in ham petrol fiyatının bir yıl önceye oranla %11 gerileyerek 96 dolar seviyesine gelmesinin önemine değinilirken, petrol arzındaki artış ve talepteki azalma ham petrol fiyatını düşüren ana sebepler olarak gösterildi. Petrol arzında Libya, Rusya ve Irak’taki bölgesel gerilimlerin petrol arzını etkilemediği söylenirken Avrupa ve Çin’deki büyüme sıkıntılarının petrol talebinde azalmaya sebep olduğunun altı çizildi.

Enerjiye dışı fiyatlarda yaşanan değer kaybının da ele alındığı raporda, enerji dışı fiyat endeksinde geçen yıla oranla %8  civarında kayıplar yaşandığı belirtildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)