E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiEnka İnşaat ve Bantaş sorusu---

Enka İnşaat ve Bantaş sorusu

Enka İnşaat ve Bantaş sorusu
13 Ağustos 2024 - 10:10 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler....

YENİ İŞLER HİSSENİN FİYATINI DESTEKLER

SORU-Enka İnşaat çok güçlü bir şirket olduğu halde neden çıkışı zayıf kaldı?

Ümit Hancı

CEVAP - Firmaların güçlü ve büyüyen bir yapıya sahip olması, onlara ait hisselerin her daim yükselmesini  gerektirmez. Hisse senedi pazarında, pay sahipleri elde ettikleri kârı yeterli görmeleri halinde satışa geçebilirler. Öte yandan piyasada yaşanan güncel gelişmelere bağlı olarak fiyatlarda değişim ve dalgalanmaların yaşanması söz konusu olabilir. Bu itibarla kısa zaman aralıklarında bir hissenin fiyatı şirketin mali performansından bağımsız olarak iniş ve çıkışlar gerçekleştirebilir. Asıl olan ise uzun vadede nasıl bir seyir izlediğidir.

Enka İnşaat, geçtiğimiz yıl hem gelirini hem de kârını güçlü şekilde büyüttü. Son paylaştığı 2024 üç aylık mali tablolarında ise gelirdeki artış hızı %4 seviyesinde kaldı. Bununla birlikte dönem sonu kârdaki artışın %23 oranında gerçekleşmesi şirketin kârlı yapısını sürdürdüğü şeklinde değerlendirilmeli.

Firma, hem yurt içinde hem de yurt dışında yüksek tutarlı işler almasını biliyor. Geçtiğimiz nisan ayında Tüpraş’ın 175 milyon dolarlık İzmit ve İzmir’deki tesisleriyle alakalı işini alırken mayıs ayında da Libya Elektrik şirketinin de 880 milyon euroluk enerji santrali yapım işini üstlendi.

Veriler şirketin uzun vadede gelir ve kârlılığını büyütmesine engel bir durumun olmadığını işaret ediyor. Alınan işler de bunu teyit eder nitelikte.

Hissenin fiyatı da uzun vadede yükseliş ivmesin koruyor. Nisan ayından itibaren hissede tekrar başlayan yukarı yönelim, arada kâr satışları ile dalgalanmalar yaşasa da devam etti. Son olarak ağustos ayında en yüksek 47,76 TL’ye kadar çıkarken gelen satışlarla gerilediği gözlendi.

ÇIKIŞLARI KISA VE HIZLI, HAZMETMESİ UZUN VE YAVAŞ

SORU- Bantaş Ambalaj hissesi sizce alınmaya değer mi?

Yusuf Türker

CEVAP - Borsada farklı yaklaşım tarzıyla kazanç elde etmek mümkündür. Bununla birlikte bireysel yatırımcının düşük riskle kazanç elde edebilmesinin yolu, uzun vadede büyüyen firmaları tercih etmesinden geçer. Gereksiz risklerin altına girmemek için firmanın gelir ve kârını düzenli arttırdığını görmek önemlidir. Eğer şirket büyüyor, ileriye dönük hedefi var ve bunu destekleyen yatırımları da gerçekleşiyorsa alım için önemli bir gerekçe oluşmuş demektir.

Bantaş’ın mali performansına bakıldığındaysa belirgin bir zorlanma yaşadığı gözlenecektir. Geçtiğimiz yıl satışlarını %2 düşüren şirket, kârını ise %4 büyüttü. Bu yılın ilk çeyreğinde ise satışlarını bu defa %2 artırdı. Buna ilave olarak maliyetlerdeki düşüşün etkisiyle dönem sonu kârı %362 büyüyerek 46,7 milyon TL’ye çıktı. Firmanın satışlarını daha da güçlü şekilde büyütebilmesi hisseye desteği güçlendirecektir. Para politikasından kaynaklı daralma ise şirketin gelirini baskılıyor. 

Hissenin fiyatı takip edildiğinde uzun vadede yönü yukarı olduğu gözleniyor. Çıkışları hızlı olmakla birlikte kısa sürüyor. Ardından yeni fiyat seviyesini hazmetme süreci yaşanırken bunun da yavaş ve daha uzun soluklu olmakta. Hisse, son olarak geçtiğimiz ocak-mart döneminde üç ay gibi kısa sürede fiyatını 6,5 TL’den 16,16 TL’ye çıkardı. Devamında önceki hareketlerinin benzeri şekilde hazmetme sürecine yöneldi. Benzer rutinin devamı halinde bir süre daha mevcut seviyede dalgalanması yatırımcısını şaşırtmamalı.   

Günün önemli şirket haberleri 13/08/2024Günün önemli şirket haberleri 13/08/2024

Ağustos fırtınasından yatırımcılar hangi dersleri almalı?Ağustos fırtınasından yatırımcılar hangi dersleri almalı?

Borsada uzun soluklu kaos dönemiBorsada uzun soluklu kaos dönemi

Merkez’in faiz sinyali hangi şirketleri etkileyecek?Merkez’in faiz sinyali hangi şirketleri etkileyecek?

MSCI Türkiye endekslerinde değişiklikMSCI Türkiye endekslerinde değişiklik

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (13.08.2024)Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (13.08.2024)

Fiyat hareketi güçlü hisseler (13.08.2024)Fiyat hareketi güçlü hisseler (13.08.2024)

Endeksten hızlı yükselenler (13/08/2024)Endeksten hızlı yükselenler (13/08/2024)

ABD hisselerine 6 milyar dolarlık girişABD hisselerine 6 milyar dolarlık giriş

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisselerYabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

Goldman’dan hisse tavsiyesi: Alım fırsatı olacakGoldman’dan hisse tavsiyesi: Alım fırsatı olacak

Varlıkları ve kaynakları güçlü büyüyen şirketlerVarlıkları ve kaynakları güçlü büyüyen şirketler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 11,37
En Yüksek: 12,15
En Düşük: 11,35
Değişim -9,83 %
FK: 5,20
PD / DD: 1,55
İşlem Hacmi 148.594.576
Toplam Adet: 12.854.595
Ağırlıklı Ort.: 11,58
Son Değer: 48,10
En Yüksek: 49,64
En Düşük: 48,06
Değişim -3,61 %
FK: 13,27
PD / DD: 1,18
İşlem Hacmi 517.865.515
Toplam Adet: 10.647.221
Ağırlıklı Ort.: 48,66
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)