E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErdem Başçı: Enflasyon yüzde 5'i görmeden gitmem---

Erdem Başçı: Enflasyon yüzde 5'i görmeden gitmem

Erdem Başçı: Enflasyon yüzde 5'i görmeden gitmem
16 Haziran 2014 - 10:05 borsagundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Konya'da katıldığı bir konferansta açıklamalarda bulundu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Konya'da bir konferansta konuştu.

Başçı, ihtiyaç olduğu halde dövizi faiz silahı olarak kullanabileceklerini belirtti. Bunun yanısıra Merkez Bankası Başkanlığı süresince enflasyonu yüzde 5'e indireceğini ve enflasyonu indirmeden görevini bırakmayacağını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın büyüme hızının yüzde 4’e yakın seyrettiğini kaydetti.

TCMB Başkanı Başçı, Konya Ticaret Odası tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı sunumda, tasarruf bilincinin ve basiretli borçlanmanın Türkiye’nin daha dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlayabileceğini belirterek, yıllık kredi büyüme hızının %15 seviyesine yaklaştığını kaydetti.
Başçı, enflasyondaki düşüşün Haziran ayı verisinden itibaren başlayacağının tahmin edildiğini ifade ederek, cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı.
Erdem Başçı, ihtiyaç olursa dövizi, faiz silahını istikrarı sağlayıcı yönünde kullanacağını belirtti.

Enflasyon hedefini yüzde 5'e indireceklerini söyleyen Erdem Başçı, yüzde 5'i görmeden görevinden ayrılmayacağını söyledi.

Başçı, Şubat ayında alınan makroihtiyati tedbirlerin son derece etkili olduğunu belirterek, "Tüketici kredilerinin büyüme hızı yüzde 15'in altına indi. Firma kredilerinin büyüme hızı ise yüzde 20'ler civarında. Bu seçici önlem işe yaradı. Bunun mevyelerini alacak mıyız? Kesinlikle alacağız. Türkiye gelecek yıl inanılmaz başarılı bir performans gösterebilir. Hem enflasyonu hem cari açığı düşüreceğiz, hem de büyüme iyi gelecek. Biz, para politikasında istikrar için, istikrar yönünde, bütün bu tedbirlerden arta kalan ilave bir ayarlama ihtiyacı varsa, hiç çekinmeden elimizdeki her türlü aracı, döviz silahımızı, faiz silahımızı, hangisini şartlar nasıl gerektiriyorsa istikrarı sağlayıcı yönde kullanacağız. Para politikası tedbirleri kısa vadeli faizleri etkiler ve geçicidir ama istikrarı sağlar. Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir. Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır. Enflasyon ölçülür. Hedef bellidir. Tutturdun mu tutturamadın mı? 5 yılın sonunda bakarsınız kaç yıl tutturdunuz kaç yıl tutturamadınız? Başkan başarılı mı başarısız mı? Belli olur. Neden 5 yıl? Çünkü parasal aktarım mekanizması gecikmeli çalışır. Bugün aldığınız bir karar 1,5 - 2 - 3 yıl sonra etkisini gösterir. O yüzden sabır gerekir. Biz de insanız, bu ülkenin bir vatandaşıyız ve faizlerin yüksek olmasını istemeyiz. Ama bunu yapmak gerekiyor. Bizim için bu bir politika aracıdır, alet edevat takımından bir tanesidir. Bir alet eksik olsa gereken işi yapamayabilirsiniz" dedi.

Başçı son dönemdeki faizlerin indirilmesi yönünde hükümetten gelen çağrılara karşılık olarak faizlerin yüksek olmasını kendilerinin de istemediklerini söyledi. Başçı, "Biz de insanız, bu ülkenin bir vatandaşıyız ve faizlerin yüksek olmasını istemeyiz. Ama bunu yapmak gerekiyor. Bizim için bu bir politika aracıdır, alet edevat takımından bir tanesidir. Bir alet eksik olsa gereken işi yapamayabilirsiniz" dedi.

MB VESAYET KURUMU DEĞİLDİR 

Başçı, Merkez Bankası’nın herkesten emir olan bir kurum olmadığını söyledi. Başçı, "Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir. Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır" dedi. Başçı, son bir yılda döviz kurundan enflasyona üç puan geldiğini söyledi. Başçı döviz kurlarının maliyet kanalından etkisinin faizlerinkinden daha baskın olduğunu belirterek döviz kuru istikrarını daha fazla önemsediklerini belirtti.

ÖLÇÜLÜ FAİZ İNDİRİMİ 

Başçı, “2015 sonunda enflasyonu yüzde 5’e indirmemiz gerekiyor. Bunu yapmak için gereken bütün şartlar var” dedi. MB Başkanı, “Enflasyondaki düşüşü gördükçe ölçülü faiz indirimi olabilir. Ancak burada enflasyonu etkileyen faktörler belirleyici. Verdiğimiz taahhüt enflasyonun 2015 sonunda yüzde 5’e inmesiyle ilgili. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş sürecek, bu faiz indirimini dışlamaz” diye devam etti.

GÖREVDEN AFLARINI İSTEDİLER

Merkez Bankası Başkanı, geçen hafta görevden alınan kişilerle ilgili de açıklama yaptı. Başçı normalde MB içindeki görevden almaların ya da atamaların haberleşmediğni ancak son gelişmenin haberleşmesi nedeniyle açıklama gereği doğduğunu söyledi. Başçı, geçen hafta görevden alınan beş kişinin kendisinin görevden affını istediğini belirtti. Başçı, "Görevden alınan beş kişi moral ve motivasyon eksikliği nedeniyle görevlerinden aldık. İçlerinden bazıları bize kendisi geldi. İki tanesinin de moral ve motivasyon eksikliğini kendimiz tespit ettik. Mikro işlerin açıklanmasına alışık değiliz. Ancak bu kez açıklama gereği duyduk. Bu arkadaşlarımızın bankaya katkısı devam edecektir" diye konuştu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • helal başkan16 Haziran 2014 23:39

    hani başbakan fikrini beyan edenlere cübbenizi çıkarın siyasete girin diyor ya keşke başçıda çıka forsunu al hesap makineni gel dese. başkan dürüst adamdır emin olun memleketin çıkarı ne ise onu yapıyordur.

  • Herkes Cok Bilmis16 Haziran 2014 14:38

    Ekonomıden anlayan Erdem Bascıya destek veriyo Babacan Şimşek ekonomiden anlamayan bos laf uretıyo anlık uretmeye gerek yok hersey ılerıdekı dengeler için dolar çıkar suc merkezın ılk once ıcını temizlemek lazım

  • vatandaş16 Haziran 2014 13:29

    Bu görevi bırakmam demek istiyor.

  • salim16 Haziran 2014 12:22

    çok beklersin.

  • eyyp197816 Haziran 2014 11:43

    işallah