E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisErdem Başçı'nın dört korkusu---

Erdem Başçı'nın dört korkusu

Erdem Başçı'nın dört korkusu
04 Mayıs 2011 - 09:05 borsagundem.com

Alınan tüm önlemlere rağmen, güçlü iç talep ve artan dış ticaret açığı, yeni önlemlerin yanı sıra Maliye'nin devreye girmesini gerekli kılabilir

Merkez Bankası başkanlığını Durmuş Yılmaz’dan devralan Erdem Başçı’yı seçim sonrasında zor bir dönem bekliyor.
Merkez Bankası’nın kasımdan bu yana aldığı önlemlere rağmen, iç talebin güçlü seyrini koruması, kredi artış hızının istenen seviyeye düşmemesi, dış ticaret açığının artmayı sürdürmesi ve kırılganlığı arttıran sıcak para girişinin kesintiye uğramaması, Merkez Bankası’nı kredibilite açısından bir hayli zorlayacak.
Munzam karşılıklardaki hızlı artışla bankaların kârlılığında yüzde 20 civarında bir düşüşe neden olan Merkez Bankası’nın aldığı önlemler için yılın ikinci çeyreği kritik bir önem taşıyor.
Yeni önlemler gelebilir
Son açıklanan verilerin moralleri bozduğuna dikkat çeken analistler, önlemlerin etkisinin beklentileri karşılamaması durumunda yeni önlemlerin devreye alınacağı konusunda hemfikir.
Bu ay toplanacak Para Politikası Kurulu toplantısında da TL munzam karşılıklarında bir artış olabileceğine işaret edilirken, Merkez Bankası’nın daha sonraki adımlarının ise dövize müdahale ve daha erken bir faiz arttırımı olabileceği yorumları yapılıyor.
Merkez Bankası’nın ekonomideki ısınmayı durdurmak ve cari açığı frenlemek için şu an tek başına bırakıldığının altını çizen uzmanlar, “Merkez’in tek başına mücadele edemeyeceği ortada. BDDK ve Maliye’nin bu operasyonun içine girmesi beklenebilir.
Özellikle hükümet kanadında rahatsızlık yaratan kredi türlerine yönelik olarak KKDF ve BSMV oranlarında artış olabilir. Otomotivle ilgili yeni düzenlemeler gelebilir” uyarısında bulunuyor.
Merkez Bankası’nın yeni önlemlerinin yanı sıra, para politikasının yeterli etkiyi göstermesi durumunda maliyenin devreye girmesine kesin gözüyle bakılıyor.
1- DIŞ TİCARET AÇIĞI
Açık martta 9.8 milyar dolarla rekor kırdı. Üç aylık açık yüzde 97 artarak 24.6 milyar dolar oldu. Cari açığın nisanda en az 8 milyar dolar olması bekleniyor.
2- SICAK PARA
Kırılganlığı arttıran sıcak para girişi artarak devam ediyor. 4 Mart-15 Nisan tarihleri arasında borsa ve Hazine kâğıtlarına 6.5 milyar dolarlık giriş oldu.
3- İÇ TALEP CANLI
Önlemlere rağmen özellikle otomotiv ve beyaz eşyada iç talep hâlâ güçlü. İMKB’deki 4 otomotiv şirketinin ilk çeyrek satışları ortalama yüzde 40 arttı.
4- KREDİ ARTIŞI
15-22 Nisan arasında haftalık artış hızı yüzde 0,1’e ise de, yüzde 35 olan yıllık artış, yüzde 20-25’lik hedefin hâlâ çok uzağında bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)