E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErdoğan faizleri düşürecek reformları yaptıracak---

Erdoğan faizleri düşürecek reformları yaptıracak

Erdoğan faizleri düşürecek reformları yaptıracak
02 Şubat 2018 - 10:42 borsagundem.com

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, yüksek faizlerin aşağı çekilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın harekete geçtiğini söyledi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında dün akşam gerçekleştirilen ekonomi istişare toplantısında faizlerin yatırımları destekleyecek seviyeye çekilmesi için gerekli adımların atılması, reformların gerçekleştirilmesi, büyümenin OVP'yi aşacak şekilde desteklenmesi kararlaştırıldı. Üst düzey bir yetkili Reuters'a bu sabah yaptığı açıklamada, Erdoğan başkanlığında ekonomide istişare toplantısı yapıldığını, yatırımların önünü açmak için faizlerin yatırım yapılabilir seviyeye çekme konusunda alınabilecek önlemlerin değerlendirildiğini söyledi. Erdoğan başkanlığında Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve ilgili bürokratlar ve kamu bankalarının yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda kredi genişlemesi, kapsayıcı büyüme, ihracat artışının kalıcı hale getirilmesi, reformlar ile büyüme ve yatırımların artışı için atılacak adımlar değerlendirildi. Kamu bankalarının daha rekabetçi bir piyasa yaratarak yatırımların önünü açacak adımlar atması ve ilgili toplantıların bundan sonra da devam etmesi kararı alındı.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bankacılık sektörünün reel sektörü daha fazla desteklemesi gerekiyor. Hazine'nin ise mevcut durumda faizlerin daha aşağı gelmesini destekleyecek bir konumu var. Bankalar mevcut pozisyonları büyümeye katkı veren bir yapıda değil" dedi ve ekledi: "Büyüme bu yıl OVP'de yüzde 5.5 hedefleniyor ama yüzde 7'lik büyüme yakalanabilir, buna uygun bir yapı var ve bunun için gerekli adımlar atılabilir. 2017 için büyüme yüzde 7.1-7.2 olarak görülüyor." Özel sektörün yapacağı yatırımların seçici olarak desteklenmesiyle "enflasyon ve cari açıkta sıkıntı olmayacak" bir büyüme öngörebildiklerini de belirten Ertem şöyle dedi: "Cumhurbaşkanı ile yapılan toplantıda bu anlamda bazı adımların atılması kararı çıktı. Kamu bankaları yatırım yapılabilir faizler için ellerindeki imkanları kullanacak; Hazine geçen yıl ihtiyacının üzerinde bir borçlanma sağladı ve elinde imkan var, bunlar faizlerin düşüşünü desteklemek için kullanılabilecek, merkezi yönetim bütçesinde hedeflerle uyumlu hareket ediliyor, FDF hedefleri tutturuluyor. Kamu maliyesi eliyle bazı destekler sağlanabilir." Reuters'da 24 Ocak'ta yayımlanan bir haberde piyasanın 2018 ve 2019 yılları için büyüme beklentisi yüzde 4'ün hemen altında bulunurken; ekonomi yönetimi yüzde 5'in altında bir büyümenin "bir seçenek olarak bile değerlendirilmediği" belirtilmişti. İlgili haberde hükümetin 2018 için yüzde 5 olarak öngördüğü büyümeyi daha da yukarı çekmek için 80 madde civarında olması öngörülen bir torba tasarı hazırladığı da vurgulanmıştı. Analizde OSB ve KOBİ'lere yönelik bazı yeni teşviklerin gelebileceği, Merkez Bankası'nın da üzerinde çalıştığı ara malı ithalatını azaltacak şekilde üretimin Türkiye'ye kaydırılmasının, makine teçhizat başta olmak üzere yatırımları artırabilecek bir çok teşvikin gündeme gelebileceğini belirtilmişti. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Yetkililerin Reuters'a verdiği bilgilere göre; teşvik verilebilecek alanlar aramalı ithalatını azaltacak, istihdamı, üretimi destekleyecek yatırımlar, reel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda mevcut teşviklerin önündeki engellerin kaldırılması, büyük bir bölümünün yabancı para ile yapılan makine teçhizat alımlarında finansmana daha kolay erişim sağlanması olarak öngörülüyor. Bunun yanı sıra istihdamı doğrudan destekleyecek tedbirler de çalışılmaya devam ediliyor.

KAMU BANKALARI ADIMLARDA ÖNCÜ ROL OYNAYACAK

Ertem bugün TRT Haber televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında faizler, yatırımlar konusunda dün bir toplantı yapıldığını ve bunun devamının da yapılacağını belirtti. Ertem canlı yayında, "Banka sistemi reel sektörü sanayiyi finanse etmeden ayakta kalamaz, hem kendisini hem ekonomiyi bitirir; buna izin vermeyeceğiz. İdari ya da siyasi bir baskıdan bahsetmiyoruz, rekabetçi bir piyasa yaparak banka sektörünün reel sektörü desteklemesini sağlayacağız. Bu adımların atılmasında kamu bankaları öncü olacak" dedi. Toplantıda faizlerin yatırımları destekleyecek seviyeye çekilmesi için gerekli adımların da atılmasının kararlaştırıldığına da dikkat çeken Ertem, "Faiz dinamikleri yukarıdan alınan kararlarla inmez, piyasanın gereklilikleriyle oluşur" dedi ve toplantıda faizleri düşürecek reformların yapılması kararı alındığını belirtti. Ekonomistlerin ve siyasilerin beklentisi büyümenin 2017 yılında yüzde 7'ye yakın bir seviyede gerçekleşeceği yönünde. KGF'nin büyümeyi 1.5-2 puan, istihdam teşviklerinin ise 1.5 puan yukarı taşıdığı hesaplanıyor. Hükümet KGF desteklerini üçte ikisi doğrudan sanayi ve üretim odaklı olması koşulu ile devam ettirirken istihdam teşvikleri de kısmen 2018'e de uzatıyor. Öte yandan KGF kadar olmasa da KOBİ AŞ gibi inaktif kurumların aktif hale getirilmesi ve girişim sermayesi kanalıyla büyümenin desteklenmesi öngörülüyor. Ertem bu konuda, "Bu kapsamda KOBİ AŞ'yi daha güçlü ve aktif hale getirebiliriz, girişim sermayesi desteklenebilir, Sanayi Bakanlığı'nın reform çalışmaları olacak" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • demirkan 02 Şubat 2018 22:41

    BİR SEANSTA 0/20 KAZANIYORLAR.BİR KURUŞ VERGİ VERMİYORLAR. KÜÇÜK YATIRIMCI ZATEN KAZANAMIYOR. KAZANAN VERSİN.

  • Kar02 Şubat 2018 15:19

    Borsacı yıllardır kar etmiyor ki vergi ödesin ancak alacaklı çıkar. Kar olmazsa vergi doğmaz. Ancak yabancı sermayeyi kaçırırsın. Şeker kardeşim .kıdemli eko

  • emekli ekonomist02 Şubat 2018 12:33

    Borsayada vergi koy herkes vergi ödüyorda borsa neden ödemiyor yanancıya atar yaparsinız ama onlara hersey beleş yapmayın bunları garip gurabanın sırtına yüklemeyin herşeyi konuşacak çok şey var ah bir benle bir konuşsan

  • Tam komedi02 Şubat 2018 11:53

    Bu ülkede çok sayıda banka var her bir banka bu millete bir kambur. Bu ulkede çok sayıda haksız vergi var buda millete en ağır yük. Bu ülkede obez bir devlet var bu ise millete ayak bağı. Gerçek sorunlar bunlar ama halkı faiz indirmekle kandirabilirsiniz !!!

  • KILIÇ02 Şubat 2018 11:47

    BİRAZCIKTA OLSA ENFLASYONU DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIRSANIZ SEVİNİRİZ HALKI KEMİREN ENFLASYONDUR.

  • UYARMADI DEMEYİN...02 Şubat 2018 11:43

    BU ÜLKE YEREL PARA BRİMİNDE LİKİLİTE KRIZI YAŞIYOR GİBİ ANCAK PATLAK VERMEDİ AMA AZ KALDI VERDİĞİNDE İÇLER ACISI DURUM OLACAK.

  • İsmail02 Şubat 2018 11:43

    5 yıldır hep aynı hikaye neoldu dolar zıpladı eflosyon patladı efasyonun patlamsaı tabiki zenginlerin işine geliyor bir evin fiyatı 2 tl iyi oldu 4 tl hey sn siyasetcı sn danısman piyasa size göre nasıl haberiz varmı

  • KARTALAĞABEYLİ02 Şubat 2018 11:17

    BU FAİZLER EGERKİ BU SAATDEN SONRA DESTEKLENMEZ İSE BU ÜLKE YIKIMA GİDECEK

  • KARTALAĞABEYLİ02 Şubat 2018 11:10

    şuan borsanın dip seviyesi -2 lerde..son fırsat

  • KARTALAĞABEYLİ02 Şubat 2018 11:10

    hala anlamıyor..konjektör değişti......faizleri yukarı cekinborsayı sat..yoksa bu yıkım olacak