E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan'dan Bosna Hersek'te kimlikle seyahat mesajı---

Erdoğan'dan Bosna Hersek'te kimlikle seyahat mesajı

Erdoğan'dan Bosna Hersek'te kimlikle seyahat mesajı
14 Eylül 2024 - 16:11 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek ziyaretindeki basın toplantısında, 'Ülkelerimiz arasında kimlikle seyahati mümkün kılacak anlaşmayı yakın zamanda imzalayarak halklarımız arasındaki beşeri münasebetleri daha da geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, Becirovic ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Becirovic'i İstanbul'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Becirovic ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Erdoğan, "Özel bir niteliğe sahip Türkiye-Bosna Hersek ilişkilerini ayrıntılı şekilde ele aldık. Balkanlar odağında bölgesel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Gazze'de yaşanan soykırım ve İsrail karşısında Birleşmiş Milletler nezdinde atılacak adımlar üzerinde durduk." dedi.

"Hem Bosna Hersek'in hem de bölgenin barış ve istikrarına katkı sağlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağımsızlığının ilanından bu yana Türkiye olarak Bosna Hersek'in her daim yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirterek, "Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik güçlü desteğimizi de kararlılıkla sürdürmekteyiz. Barışı Uygulama Konseyi Yönlendirme Kurulu üyeliğimiz ve EUFOR-Althea Harekatı'ndaki mevcudiyetimizle hem Bosna Hersek'in hem de bölgenin barış ve istikrarına katkı sağlıyoruz." diye konuştu.

Bosna Hersek'te tüm kesimlerin katılımıyla, geniş tabanlı bir toplumsal uzlaşının ve barış içinde bir arada yaşama anlayışının hakim kılınmasının önemi ve değerinin açık olduğuna işaret eden Erdoğan, "Geçmiş tecrübeler ışığında Bosna Hersek'te yaşanabilecek herhangi bir menfi gelişmenin tüm Balkanlar'ın istikrarına tehdit oluşturacağı gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Dost ve kardeş Bosna Hersek'e yaklaşımımızın temelinde tarihi ve kültürel bağlarımızın yanı sıra bu anlayış yatmaktadır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede Bosna Hersek'te 6 Ekim'de düzenlenecek yerel seçimlerin huzur içinde tamamlanarak hayırlara vesile olmasını diledi.

"Askeri ve güvenlik alanlarındaki iş birliği de gündemimizde yer aldı"

Görüşmelerinde, Bosna Hersek ile ikili ilişkilerini derinleştirmek amacıyla atılacak adımlar üzerinde de durduklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"İkili ticaret hacminin bu senenin sonunda 1 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Tabii bu rakamı yeterli bulmuyoruz. Bu minvalde karşılıklı ticareti artırma noktasında yapılabilecekler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Saraybosna-Belgrad Otoyolu'nun yapımına ilişkin çalışmaları da bu kapsamda ele aldık. Projenin bir an evvel tamamlanmasına dair temennimi Sayın Başkan ile paylaştım. Enerji ve altyapı başta olmak üzere Bosna Hersek'in kalkınmasına yönelik projelere destek vermeye devam edeceğimizi de bu vesileyle kıymetli kardeşime aktardım."

Erdoğan, bu yılın 7 ayında Bosna Hersek'i ziyaret eden turistler arasında Türk vatandaşlarının, komşu ülkeleri de geride bırakıp ilk sırada yer almasının sevindirici olduğunu vurgulayarak, "Ülkelerimiz arasında kimlikle seyahati mümkün kılacak anlaşmayı yakın zamanda imzalayarak, halklarımız arasındaki beşeri münasebetleri daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Askeri ve güvenlik alanlarındaki iş birliği de gündemimizde yer aldı. Özellikle savunma sanayisine yönelik iş birliğimizi nasıl ve ne denli geliştireceğimizi değerli kardeşimle ele aldık. FETÖ ile ortak mücadele bağlamındaki beklentilerimiz üzerinde durduk." diye konuştu.

"Hesabını mutlaka soracağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda, 11 Temmuz 1995 Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü ilan edildiğini, Türkiye'nin alınan bu kararı eş sunucu olarak desteklediğini söyledi.

Bu temelde Türkiye'nin 11 Temmuz'u "Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Uluslararası Günü" olarak kabul ettiğini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in 'Unutulan soykırım tekrarlanır.' sözünden ilhamla, soykırımın gelecek nesillere anlatılmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz. 1990'lı yıllarda Bosna Hersek'te dünyanın gözleri önünde gerçekleştirilen katliamın bir benzerini maalesef bugün Gazze'de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşıyoruz. Srebrenitsa Soykırımı'nın failleri uluslararası mahkemelerde nasıl hüküm giydilerse, Gazze'de yaşananların failleri de uluslararası hukuk karşısında hesap vereceklerdir. 41 bini aşkın Gazzeli kardeşlerimizle birlikte İsrail işgal güçleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi evladımızın da hesabını adalet önünde mutlaka verecektir, hesabını da mutlaka soracağız."

Erdoğan, Başkan Becirovic'e ziyaretleri için teşekkür ederek, kardeş Bosna Hersek halkına selam gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından heyeti yolcu ettikten sonra basın mensuplarına kandil simidi ikram ederek, Mevlit kandillerini kutladı.

Boşnak lider Becirovic: Gazze'deki (soykırım) aslında bu dünyanın en büyük ayıbıdır

Becirovic: Gazze (soykırımı) aslında bu dünyanın en büyük ayıbıdır

Becirovic, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Gazze'deki soykırım ve orada yaşananları, çocuklara ve kadınlara yapılanlarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuklarını aktaran Becirovic, "Gazze (soykırımı) aslında bu dünyanın en büyük ayıbıdır." dedi.

Becirovic, Gazze'de bir an önce sivillerin öldürülmesinin durdurulması ve bir an önce barış ve hak sağlanması gerektiğini vurguladı.

İki dost ülkenin iyi ilişkilerine işaret eden Becirovic, "(İkili ilişkilerin) İktisadi ve turizm, eğitim, sağlık ve diğer alanlarda gelişebileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki dönemlerde daha da ilişkilerimizi güçlendireceğimizi düşünüyorum ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir kez daha samimiyete bize yardım ettikleri için teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bosna Hersek'e verdiği destek için teşekkür eden Becirovic, "Bildiğiniz gibi Sayın Erdoğan dünya çapında bir lider ve o bizim Bosna Hersek'imizin de büyük bir dostu olarak bilinmekte." dedi.

Becirovic, toplantının "son derece verimli" ve ülkesi için "çok olumlu" geçtiğini belirterek, "Türkiye-Bosna Hersek arasındaki ilişkiler son derece olumlu ve ilişkilerimizin daha da güçlenmesini dilerim." diye konuştu.

İki ülkenin güçlü tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkilerinin olduğunu belirten Becirovic, bunun iki ülkeyi daha da güçlü hale getirdiğini söyledi.

"Önümüzdeki yıllarda ticari ilişkilerimizin daha da artacağını düşünüyoruz"

Becirovic, Türkiye-Bosna Hersek arasındaki ticari ilişkilerin daha da güçlenmesini dileyerek, "(İki ülke ticaret hacmi) Zamanında 100 milyon eurodan bugün 1 milyar dolara gelmiştir ve önümüzdeki yıllarda bu ticari ilişkilerimizin daha da artacağını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Belgrad-Saraybosna otoyolunun hızlandırılması gerektiğini düşündüğünü dile getiren Becirovic, ülkesinin "en büyük dostu olarak" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Bosna Hersek'e davet etti.

Becirovic, Erdoğan ile savunma sanayiyi de konuştuklarını, iki ülke ilişkilerinin bu alanda da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Gelecek yıl Srebrenitsa Soykırımı'nın 30. yılı olacağını hatırlatan Becirovic, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi bu konuyu da ele aldık. Tabii ki ilerideki dönemde de tekrar konuşma fırsatımız olacaktır ve önümüzdeki sene Birleşmiş Milletler'de, New York'ta Srebrenitsa Anma Günü de orada yapılacak, anma törenleri yapılacak. Biz asla nefret politikası gütmeyeceğiz."

Erdoğan: Gezi olayları ile ilgili Türk mahkemeleri hükmünü vermiştirErdoğan: Gezi olayları ile ilgili Türk mahkemeleri hükmünü vermiştir

 

Erdoğan'dan '12 Eylül' mesajıErdoğan'dan '12 Eylül' mesajı

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Kırım Türkleri' açıklamasıCumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Kırım Türkleri' açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.