E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEricom’un özeti bir yıllık fiyat grafiği---

Ericom’un özeti bir yıllık fiyat grafiği

Ericom’un özeti bir yıllık fiyat grafiği
27 Şubat 2013 - 07:35 borsagundem.com

Şirket halka açıldıktan sonra hisse fiyatları 4 liradan 21’e yükseldi, sonra çöküş başladı. Şirket ortağı bile isyan etti, SPK’yı göreve çağırdı

BORSAGUNDEM.COM
9 Haziran 2011 tarihinde büyük vaatlerle 3.55 liradan işleme açıldı Ericom hisseleri. Son dönemde halka açılan birçok hissede olduğu gibi Ericom da büyük bir operasyona sahne oldu. Hisseler 4 liradan 21 liranın üzerine çıktı, ardından 3 liraya kadar sert bir düşüş yaşandı. Son bir yıllık fiyat grafiği tüm yaşananları özetliyor. Ericom hisselerinde yaşanan fiyat hareketinin yanı sıra şirketin zararında yaşanan artış da dikkat çekici. Geçtiğimiz günlerde Maliye’ye verilen gelir tablosunda şirketin zararının 700 bin lirayı geçtiği ortaya çıktı.
Şirket 4.7 milyon liraya mal ettiği ürünleri 5.4 milyon liraya satıyor. Kar marjı çok düşük, genel yönetim giderleri ise yüksek. Şirketin genel yönetim gideri 1 milyon liraya yakın. Bu tabloda şirketin kar etmesi mümkün görünmüyor. Ama halka açılırken bu şirket kar ediyordu ve Çinliler başta olmak üzere birçok şirketle anlaşmalar yapıldığını duyurdu. Ancak bugüne kadar bu anlaşmalarla ilgili somut bir gelişme yaşanmadı. Ayrıca halka açıldığı dönemde şirketin satışları 10 milyon lira seviyesindeydi. Bugün ise yarı yarıya azaldığı görülüyor. Bilançoya bakıldığında şirket, faiz ve faaliyet dışı gelirleriyle ayakta duruyor.
Patronlar hisse sattı
Ericom’da mali tablonun görünümü halka arzdan kısa bir süre sonra değişirken, ‘yeni anlaşmalar, işbirlikleri’ gibi açıklamalar yapan patronlar, 5 liranın üzerinden hisse satarak büyük paralar kazandı. Hisse satışı yapanlardan biri de yatırımcıların ve piyasaların yakından tanıdığı bir isim, Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan. BORYAD Başkanı 8 Mart’ta yaptığı 83 bin 822 lot Hisse ile şirketteki payını yüzde 5’in altına düşürdü.
Hisse alması için şirket kuruldu
Ardından hisseyi 20 liranın üzerine taşıyacak girişimlerin temeli atıldı. Tarih 12 Nisan; Ericom, “EV ELEKTRİKLİ ARAÇ DÖNÜŞÜMÜ VE ŞARJ İSTASYONLARI SAN. VE TİC. AŞ” adlı bir şirkete iştirak ettiğini açıkladı. Yüzde 55 oranındaki pay için de 660 bin lira ödendiği duyuruldu.
Ericom’un iştirak ettiği yine aynı patronlara ait şirket, İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) 11 Nisan 2012’de kayıt oluyor. 12 Nisan’da Ericom iştirak ediyor ve 13 Nisan 2012 tarihinde ise bu şirket Ericom hissesi almaya başlıyor.
İki gün gibi kısa sürede şirket adına tüm evraklar hazırlanıyor, banka hesabı açılıyor, imza sirküleri çıkarılıyor, aracı kurumda hesap açılıyor, sermaye ödemesi yapılıyor ve hemen hisse alımı yapılıyor. Sanki şirketin asli görevi ‘şarj istasyonu’ değil de borsadan hisse almak!
13 Nisan-17 Nisan tarihleri arasında “EV ELEKTRİKLİ ARAÇ DÖNÜŞÜMÜ VE ŞARJ İSTASYONLARI SAN. VE TİC. AŞ” toplam 140 bin lot Ericom hissesi alıyor. Bunun da karşılığı yaklaşık 598 bin lira. Patronlar, ticari amaçlı kurdukları şirkete Ericom üzerinden para gönderiyor, sonra da bu şirkete kendi hisselerini alıyor. Bu arada, Ericom’un iştirak ettiği şirketlerle ilgili haberler yatırımcıların iştahını kabartırken, patronlar aralıksız hisse satışını sürdürüyor.
24 Nisan’da ortaklardan Soner Bahçuvan 90 bin lot satış yapıyor. 25 ve 26 Nisan’da da satışlar devam ediyor. Soner Bahçuvan’ın şirketteki payı yüzde 10’un altına geriliyor.
Yeni halka arz planlıyorlardı
Patronlar hisse satışına devam ederken Ericom da 26 Nisan tarihinde yine kısa bir süre önce tescil ettirilen “GRİDES ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ A.Ş.” isimli bir şirkete daha ortak oluyor. Bu sefer iştirak oranı yüzde 90 ve ödenen para 1 milyon 350 bin lira. Bu şirket de yüklü miktarda Ericom hissesi alıyor.
Apar topar kurulan şirketlere Ericom hisseleri devredildikten sonra şirketin piyasa değeri hızla yukarı çekiliyor. Amaç, iştiraklere yüksek miktarda menkul kıymet geliri sağlamak; iştiraklerin hisse fiyatı artışından dolayı yüksek çıkacak karının da Ericom’un konsolide gelirlerini patlatması. Daha sonra da bu iştiraklerden birinin halka açılması planlanıyor. Ancak yanlış hesap SPK ve bağımsız denetim şirketinden dönüyor. Hisse fiyatındaki fahiş artıştan dolayı oluşacak karın bilançolara yansıtılması haklı olarak engelleniyor. Bu durumda da bütün plan suya düşmüş oluyor ve hisselerde 21.55 liradan sert düşüş başlıyor.
BORYAD Başkanı Bahçuvan da mağdur olmuş
Şirketi büyük vaatlerle halka açan ve 5 liranın üzerinden hisse satan Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, sert düşüş sonrası “Ben de mağdur oldum” şeklindeki açıklamalarıyla dikkatleri başka tarafa çekmeye çalışıyor. Bahçuvan, Sermaye Piyasası Kurulu'na da çağrıda bulunarak, "Gelin bizim şirketteki işlemleri inceleyin. Resmen alabora olduk" diyor. Bahçuvan, birilerinin şirketi ele geçirmek istediğini söylüyor ama bugüne kadar bu konuda adım atan birisi olmadı. Bu arada ortak satışlarıyla şirketin halka açıklık oranı bir yıl gibi kısa sürede yüzde 40’tan yüzde 67’ye yükseldi.
Hisselerde sert fiyat hareketleri yaşanırken daha doğrusu hızla geri çekilirken gözler hisse fiyatından kar etsin diye Ericom aldırılan iştiraklere çevrildi. Çünkü sert düşüş bu sefer iştiraklerin büyük miktarda zarar yazmasına neden olacaktı. Bu noktada şirketin ortağı BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan ortaya çıktı ve bu hisseleri kendisinin alacağını beyan etti. Ancak aradan aylar geçmiş olmasına rağmen Bahçuvan’ın ortaklık oranı yüzde 5’in üzerine çıkmadı. 26 Şubat itibarıyla hisse fiyatı 3 liraya gerilerken şirketin piyasa değeri 17 milyon lira sınırına düştü. Halka açılırken karlı olan şirket, arzdan kasasına yaklaşık 6 milyon lira para girişi olmasına rağmen zarara geçti ve son gelen mali tablolar şirketin zararının büyümeye devam ettiğini gösteriyor.
‘YILIN YAZI DİZİSİ’ DEVAM EDECEK 
İŞTE ERİCOM'UN BORSA GRAFİĞİ





























Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ERİCOM30 Ocak 2014 14:25

    ericom hisse senedi yatırımcıları hep zararlı çıkar ericom hissesini alacağına wegas kasinoda humar oynasalar daha karlı çıkarlar çok güvensiz bir hisse ericom 2TL den 22TL çıkarım kısa bir süreden 1.60 tabanla yatırımcıların sermayesini sıfırladı şüanda %2000 kayıpta ericom hissesi 14 ay içinde para topladı bu hiseyi kendileri alıp satıyor ben 14 yılık avrupa ve dunya borsaların oynadım bunu gibi bir şirket görmeddim paralar isveçe gidiryor yatım tercim deyil herkesin istelerine saygım var..

  • önemlimi21 Mart 2013 23:55

    HIRSIZA EVİ EMANET EDERSEN (ÇİBİLİYETİNİ SORMADAN) EVİ SOYMASI GAYET NORMAL

  • ayıp05 Mart 2013 17:16

    tamamen rezillik,borsagündeme teşekkür ederim bunları teşhir ettiği için artık yatırımcı bilinçlenir umarım.

  • DD28 Şubat 2013 12:40

    DEVLET KURUMLARI HALA BORYAD VE ERICONUN SAHIBLERINI SEYREDIYOR BOYLE KAMU YARARINA KURULAN DERNEKLERI KENDI CIKARLARINA KULLANIYORLAR VU KUCUK YATIRIMCIYI MAHVEDIYOLAR SUC DUYURUSUNDA KIMSE BULUNMUYORMU BIDAHA YAPACAKLARA NISPET OLSUN

  • YATIRIMCI27 Şubat 2013 23:53

    ARKADAŞLAR BİRDE EKİZ YAZI DİZİSİ HAZIRLANIRSA ARAŞTIRMA YAPILARAK COK MEMNUN OLURUZ YATIRIMCI OLARAK TEŞEKKÜRLER

  • zico27 Şubat 2013 22:31

    İnsanlar ikinci el araba alırken;değerinin 3 kuruş üstünde olsun almazz...pazarlığın kralını yapar,10 tane ustaya gösterir...eee hisse senedi alırken,milyarlarınızı gömerken şu hassasiyetin onda birini niye göstermiyorsunuz?

  • DASKIN27 Şubat 2013 21:50

    Arkadaşlar inanın 404 hissenin işlem gördüğü borsamızda,öyle dandik hisseler var ki,inanın bana parasız hatta üste para verseler bile almam.Bunlar için Takasbank saklama parası,ekstre parası ödemeye bile değmez.Ayrıca batarsa moralinin bozulması(Her ekstrene baktığında moralini bozar)kendine güvenini kaybetttirmesi de cabası.Amerikalılar dandik hisselere(Korkmayın orada da bol miktarda var)Junk yani çöp derler,siz evinizde çöp biriktiriyormusunuz da binbir güçlükle kazandığınız alın terinizi çöplere yatırıp moralinizi bozuyorsunuz.404 hissenin içinde hisse mi kalmadı sanki.Herkese sağlam bilançolu,az borçlu hisseler dilerim.

  • Volkan27 Şubat 2013 19:18

    Metro ve grup kağıtları

  • yildo27 Şubat 2013 15:36

    bu hareketlerin patron bilgisi dışında olması mümkün değil

  • hure wanabe27 Şubat 2013 14:50

    fiyat artışına şirket ortağı bile isyan etmişmiş. tabi tabi biz de inandık.

  • tophaneli ismet27 Şubat 2013 13:59

    ericom patronu tophane nargilede murat ve haluk adında biriye oturdu hisse yaptırdılar yapanda topçu bulgarristanda bu hissede meksa aracı kuruma bakın şimdi de prizma matbaaa bakın takasına meksa murat....gerisi sizeee kalmişşş

  • Para kazanılan ender hisselerden27 Şubat 2013 13:45

    Ne yazarsanız , yazın para kazandı ky bu hisseden

  • Objektif haber 27 Şubat 2013 10:56

    Ericom imtiyazları kaldırdı hem de bedelsiz olarak ,borsada ornegi var mi?esas sermaye sisteminde , kafasına göre bedelli yapamaz , genel kurul kararı gerekli .Halka açıklık oranı yüksek ele geçirilme teknik olarak mümkün.İstirakler elindeki hisseleri kar ederek sattılar ve iştiraklerin bir kısmı da satıldı .Bu şirketin başarılı olup olamayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz , borsa burası ... Haberde eksiklikler var yazdığım konulara deginilmemis

  • murat27 Şubat 2013 10:01

    8 aya ağır ağır çık,sonra 1 gün çift seans taban yap manüplasyonun kralı yapıldı spk ne yaptı seyretti,neden kağıtların çıkmasını değil düşmesini istiyor,borsada yerli yatırımcı istemiyorda ondan.

  • cc27 Şubat 2013 09:56

    böyle her gün bir şirketi haber yapsan,minumum 3 ay sürer...işte bu borsa bu kadar rezil duruma getirildi.

  • murat27 Şubat 2013 09:48

    8 aya ağır ağır çık,sonra 1 gün çift seans taban yap manüplasyonun kralı yapıldı spk ne yaptı seyretti,neden kağıtların çıkmasını değil düşmesini istiyor,borsada yerli yatırımcı istemiyorda ondan.

  • metin27 Şubat 2013 09:01

    MEMSA nerede kaldı? ne zaman faik ulutaş ve teranesiyle ilgili olumsuz bir haber yapmayı düşünüyorsunuz? yoksa siz de onlara çanak tutanlardan mısınız?