E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEsem Spor’da borç bilmecesi ---

Esem Spor’da borç bilmecesi

Esem Spor’da borç bilmecesi
11 Mart 2011 - 08:31 borsagundem.com

İMKB’de Gözaltı pazarı’nda işlem gören Esem Spor’un hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 15,63 oranında değer kazanmış durumda

ELİF BATU YENER/BORSAGUNDEM.COM
Bankalara olan borçları, varlıkları üzerindeki hacizler ve iflas erteleme davası nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Esem Spor’da borç bilmecesi. İş Bankası’na olan borçları Standart Varlık Yönetimi’ne devredilen ve bu kapsamda 8 Aralık 2010’da grup şirketleri ile birlikte toplamda 4.5 milyon dolarlık ödeme planına imza atan Esem Spor’un bilançosunda borcunu fazla gösterdiği bildirildi. Şirketin 2010 yılı bilançosunu inceleyen bağımsız denetçi Artı Değer Uluslararası Bağımsız Denetim şirketi, Esem Spor’un mali tablolarında borç protokolüne uygun düzeltmeleri yapmadığı ve 1.800 bin lira olan borcun 5.780 bin lira olarak gösterildiği uyarısında bulundu. Ayrıca şirketin 1 milyon lirayı aşkın varlıklarının tahsilat ya da değerlendirilme olanağının kalmadığını açıklayan bağımsız denetim şirketi Esem Spor’un bilançosuna şartlı onay verdi.
Hisseler 3 ayda % 16 çıktı
Sermayesinin yüzde 64,06’sı Cankurtaran Holding’e, yüzde 15,76’sı Cankurtaran Yapı’ya ait olan Esem Spor’un yüzde 16’sı ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görüyor. İMKB’de Gözaltı pazarı’nda işlem gören Esem Spor’un hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 15,63 oranında değer kazanmış durumda.
Esem Spor’un İş bankası’na olan borçaları Standart varlık Yönetimi’ne Aralık 2010’da devredilmişti. Protokole göre Esem Spor ve grup şirketlerinden Elektropak Elektrik’in faizleriyle birlikte toplam 161 milyon 121 bin 956 liralık kredi borcu 4.5 milyon dolar üzerinden yeniden yapılandırıldı. Borcun 1 milyon 220 bin 850 dolarlık kısmı Esem Spor tarafından ödenecek. Ayrıca grup borcu için de toplam 100 bin lira icra masrafı ödenmesine karar kılınmıştı.
Standart Varlık tarafından gönderilen mutabakat mektubuna göre, Esem Spor’un 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle borcunun 1 milyon 164 bin 850 dolar omduğuna dikkat çeken bağımsız denetim şirketi, bu tutarın TL karşılığının 1 milyon 800 bin TL olduğunu kaydetti. Ancak Şirket kayıtlarının bu mutabakat mektubuna göre düzeltilmediğine dikkat çeken bağımsız denetim şirketinin şartlı görüş verdiği raporunda “Şirket Standart Varlık’a olan borcunu bilançonun 5 milyon 786 bin 741 TL olarak almıştır. İlgili protokol ve ödeme planına mutabık olunmayarak bilançoya alınan bu borca ilişkin Şirket 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle 325 bin 223 TL lehte kur farkı hesaplamış ve mali tablolarına yansıtmıştır” denildi.
Ayrıca, bilançonun kısa vadeli yabancı kaynaklar bölümünün borç karşılıkları kaleminde kredi içerikli borca ilişkin mutabık olunmadan kayıtlara alınmış 3 milyon 603 bin 567 TL faiz karşılığı tanımlı rakam yer aldığına dikkat çekilen raporda, “Şirketin ve bağlı olduğu Grubun Standart Varlık’a borcu olan 4.5 milyon dolarlık borcun 3 milyon 312 bin 155 dolarlık bölümü Grup tarafından, Gruba ait gayrimenkul satışı vasıtasıyla 22 Şubat 2011 tarihinde ödenmiştir” denildi.
Torba Yasa’dan yararlanacak
Şirketin toplam 4 milyon lirayı aşkın vergi, SGK primi ve benzeri yükümlülükleri için borçların affını içeren yasadan yararlanacağı belirtilen raporda, Esem Spor’un grup şirketlerinden 12 milyon 286 bin liralık alacağının gelir tablosunda yansıtıldığı vurgulandı. Toplam 1 milyon 95 bin liralık varlıklarının tahsilat ya da değerlendirme imkanının kalmadığı da belirtilen şartlı görüş raporunda, Esem Spor’un stok sayımı ve kredi borçlarına ilişkin bir ödeme yapmadığı belirtilerek, “Faiz ve benzeri yükümlülükleri için önceki dönemlerde 7 milyon 824 bin 923 TL karşılık ayırmıştır” denildi.
Varlıklarını değerlendirecek ama hepsinin üzerinde kısıt var
Öte yandan Esem Spor, dün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada, bağımsız denetim şirketinin “tamamı üzerinde kısıtlamalar mevcuttur” dediği varlıklarını yeniden değerlendireceğini de açıkladı. KAP’a yapılan açıklamada, “Esas sermayenin 2/3 kaybını ortadan kaldırmaya yönelik tedbir olarak şirket varlıklarının yeniden değerlendirilmesine karar vermiştir” denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)