E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEşi görülmemiş felakete rekor ceza---

Eşi görülmemiş felakete rekor ceza

Eşi görülmemiş felakete rekor ceza
05 Şubat 2021 - 16:42 borsagundem.com

Rusya'nın Kuzey Kutbu yakınında bulunan bir enerji santralinden sızan binlerce ton dizel yakıtın Kuzey Buz Denizi'ne akan bir nehrin kaynağına ulaştığı ve eşi görülmemiş bir çevre felaketine neden olduğu kazanın ardından rekor ceza geldi.

Rusya'da mahkeme, kazaya neden olan dünyanın en büyük nikel madeni üreticisi şirketi Norilsk Nickel'in Norilsk'teki yakıt sızıntısı için 146 milyar ruble (yaklaşık 1,94 milyar dolar) ödemesine karar verdi.

Krasnoyarsk Bölgesi Tahkim Mahkemesi, Norilsk Nickel'in bir yan kuruluşu olan Norilsk-Taimyr Energy Company'yi (NTEK) sorumlu bularak 146 milyar ruble ödemesini emretti.

Resmi makamlar açılan davada 148 milyar ruble tazminat istemişti.

Şirketin yüzde 34,2'si ünlü işadamı Vladimir Potanin'e ait. Potanin'in şirketi kararı temyize götürecek. Forbes'a göre Potanin'in serveti 27,6 milyar dolar.

Ülkenin Norilsk şehrindeki santralin yakıt deposunda geçen mayıs sonlarında yaşanan sızıntı nedeniyle 21 bin ton dizel yakıt toprağa ve suya karışmıştı.

Sızıntının su kaynaklarından beslenen bitki ve hayvanlar üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirten uzmanlar ise bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalındığı görüşündeydi. Çevre örgütü Greenpeace sızıntının en az 1989'daki Exxon Valdez petrol kirliliği kadar büyük olduğunu ileri sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bölgede olağanüstü hal ilan etmiş ve yetkilileri yeterince hızlı karar almamakla eleştirmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)