E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro Bölgesi enflasyonunda sürpriz---

Euro Bölgesi enflasyonunda sürpriz

Euro Bölgesi enflasyonunda sürpriz
31 Temmuz 2024 - 12:49 borsagundem.com

Euro Bölgesi enflasyonu temmuz ayında beklenmedik bir şekilde yükseldi. Bölge’de Tüketici Fiyat Endeksi beklentilerin üzerinde yıllık bazda yüzde 2,6 arttı.

Euro Bölgesi enflasyonu temmuz ayında beklenmedik bir şekilde yükselirken, hizmet sektöründeki fiyat artışına ilişkin yaygın olarak izlenen gösterge geriledi.

Avrupa Merkez Bankası'nın eylül ayında yapması beklenen faiz indirimini rayından çıkarmaya yetmeyebilir ancak ECB'nin enflasyonu düşürme çabalarında son düzlüğe girildiği yönündeki endişeleri güçlendirmesi muhtemel.

Eurostat'ın tahminine göre euroyu paylaşan 20 ülkede fiyat artışı haziran ayındaki %2.5 seviyesinden Temmuz ayında %2.6'ya yükseldi.

Enerji, gıda, alkol ve tütünü dışarıda bırakan temel fiyat büyümesi ölçütü beklenen düşüşü gösteremedi ve değişmeyerek %2.9 olarak gerçekleşti.

Ancak bu ilerleme, hizmet sektöründeki fiyatların yüksek maaşlardan destek bulmasıyla son aylarda durdu.

ECB için olumlu bir işaret olarak, hizmet sektöründeki fiyat artışı haziran ayındaki %4,1'den %4,0'a geriledi.

ECB, münferit veri noktalarından etkilenmeyeceğini ve bunun yerine, 2025'te %2'lik hedefine doğru geri çekilmeden önce bu yıl mevcut seviyelerde sıçrama yapmasını beklediği enflasyon için daha geniş bir eğilime odaklanacağını açıkça belirtti.

Merkez Bankası'nın eylül ve aralık aylarında faiz oranlarını düşürmesi ve 25 yıllık tarihindeki en dik artış serilerinin bir kısmını geri alması bekleniyor.

Euro Bölgesi ekonomisinde ılımlı büyüme Euro Bölgesi ekonomisinde ılımlı büyüme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)