E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEuro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 0---

Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 0

Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 0
30 Ekim 2015 - 14:04 borsagundem.com

Euro Bölgesi'nde enflasyon Ekim ayında yıllık bazda yüzde 0 oldu, işsizlik oranı Eylül'de yüzde 10.8'e geriledi

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat'ın açıkladığı veriye göre Euro Bölgesi'nde enflasyon Ekim'de yıllık bazda değişmedi. Enflasyon Eylül ayında % 0.1 düşmüştü. Enflasyon verisi Bloomberg'in anketine katılan 34 ekonomistin beklentisine paralel gerçekleşti. 

Enflasyon rakamı hala Avrupa Merkez Bankası'nın % 2'ye yakın hedef seviyenin oldukça altında seyrediyor.  
Avrupa Merkez Bankası enflasyon hedefine yaklaşmak için Mart ayında adım atarak 1.1 trilyon euroluk parasal genişleme programına başlamıştı. 6 ay sonra merkez bankası 2017 için enflasyon hedeflerini % 1.7 olarak açıkladı. 

Enflasyondaki düşüşte enerji fiyatlarındaki gerileme önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. Bölgede enerji fiyatları Ekim ayında önceki yıla oranla %8.7 değer yitirdi. Çekirdek enflasyon ise bu ay %1 yükseldi. 

Açıklanan diğer bir veriye göre Euro Bölgesi'nde Eylül ayında işsizlik oranı ise Ağustos'taki %10.9 seviyesinden %10.8'e geriledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi geçen haftaki açıklamasında Aralık'ta genişleme politikasını gözden geçireceklerini belirtirken gelişen piyasalardaki yavaşlama endişeleri, güçlü euro ve petrolde süregelen düşüşün enflasyon ve büyüme görünümü üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğuna vurgu yapmıştı. Merkez Bankası'nın olası politika seçenekleri arasında 2016'nın Eylül ayında sonlandırılacak parasal genişleme programının uzatması yer alıyor. 

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası üyeleri daha fazla teşviğe ihtiyaç olup olmadığına dair farklı açıklamalar yapmıştı. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio ve İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco politika yapıcıların gerektiğinde her türlü enstrümanı kullanmaya hazır olduğunu belirtirken Estonya ve Letonyalı mevkidaşları ise hemen harekete geçmenin doğru olmayacağını söylemişti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)