E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro kritik eşikte---

Euro kritik eşikte

Euro kritik eşikte
08 Mayıs 2015 - 07:22 borsagundem.com

Euro/dolar paritesinde aşağı düşüş beklentisi artmışken euronun lehine yükseliş piyasaları karıştırdı

Euro/Dolar paritesinde 0.80 beklentileri dillendirilirken Euro Bölgesi’nden gelen öncü imalat sanayi verilerindeki iyileşme euro’yu 2.70’li seviyelerden 3’ün üzerine taşıdı.

Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre, satın alma yöneticileri PMI Endeksi (Purchasing Manager Index) ekonomideki toparlanma ya da yavaşlama konusunda önemli bir gösterge. Euro Bölgesi’nde açıklanan verilere baktığımız zaman hizmet PMI Endeksi 54.1 seviyesinde.

PMI Endeksi son 3.5 yılın zirve seviyelerinde. Bunun da etkileri euro’nun fiyat seyri üzerinde etkisini gösteriyor. PMI verilerine bakıldığında Almanya’da beklentilerin hafif altında gerçekleşirken, Fransa İtalya ve İspanya’da hizmet PMI beklentileri karşıladı.
Öte yandan ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentinin altında gerçekleşti. Son bir ayın ortalamasını 15 yılın en düşük seviyesine çekti. Rakamın yayımlanmasının öncesinde ve ardından dolar endeksinde yukarı yönlü hareketler gözlendi.
Dolar/TL gün içerisinde en yüksek 2.71’i görürken en düşük 2,6815 seviyesini gördü. Euro 3,0860 ile 3,0240 bandında dalgalandı. Euro/TL için 3 seviyesi kritik eşik. Piyasalarda dalgalanma artarken bist 100 81.754 ile 82.798 arasında hareket etti.

Öte yandan gözler FED başkanlarının konuşmalarındaydı. Chicago FED Başkanı Charles Evans, ABD ekonomisindeki yavaş büyümenin ardından bir sıçrama beklediğini dile getiren yine de, enflasyon da güven açısından daha tutarlı olacağını belirterek faiz artırımının 2016’da yapılması gerektiği yönündeki düşüncesini yineledi. Evans, artırım için aceleye gerek olmadığını savundu.

Parasal genişleme etkisi

Gelişmelere bakıldığında Avrupa’da iki aydır devam eden parasal genişlemenin pozitif etkileri Euro Bölgesi’nde etkisini gösterdi. Euro Bölgesi’nde özellikle düşük kur nedeniyle, global piyasayla rekabet gücünün artması ve var olan parasal genişlemeyle piyasaya likit para enjekte edilmesi olumlu havayı destekledi. İki ayda euro yüzde 7 değer kazandı.

1.15 seviyesine dikkat

Öte yandan FED’in faiz artırımlarının ötelenebileceği ihtimali ile 1,1390 seviyelerine kadar tırmanan euro/dolar paritesi, ABD’den gelen olumlu işsizlik maaşı başvuruları ile de 1.1261 seviyesine kadar geriledi.

Dolar endeksinin 93.90 desteğinden güç alarak yükselmesi euro/dolar paritesinde satıcılı seyrin sürmesine neden oldu. Grafiklere bakıldığında teknik olarak 1,1225 ve 1,1172 seviyeleri destekler olarak öne çıkıyor. Olası yükselişlerde ise 1,15 seviyesi takip edilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)