E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarEuro nihayet soluk aldı---

Euro nihayet soluk aldı

Euro nihayet soluk aldı
19 Kasım 2010 - 07:49 borsagundem.com

Bayram nedeniyle Pazartesi gününden beri kapalı olan iç piyasaların hafta başından beri özellikle İrlanda’daki gelişmeleri fiyatlaması bekleniyor

İrlanda'da bankacılık sektöründen kaynaklanan borç sorunu ve Çin'in enflasyonla mücadele için ekonomiyi soğutma önlemlerini devam ettireceği beklentisiyle sert şekilde gerileyen euro ve hisse senetleri, İrlanda'dan ve ABD'den gelen haberlerle hafif toparlandı.

Salı günü 1.34'lü seviyeleri gören euro/TL paritesi, yeniden 1.36 sınırına yaklaştı.

İrlanda, zor günler geçiren bankacılık sektörünün ayağa kaldırılması için acil önlemler alma konusunda Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmaya vardı.

Dublin hükümeti her ne kadar, içinde bulunduğu borç sorunundan çıkmak için dış yardıma ihtiyacı olmadığı yönünde açıklamalar yapsa da, taraflar arasındaki anlaşmanın ilerleyen dönemde bir kurtarma programını beraberinde getirebileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Piyasadaki yükselişi değerlendiren Avustralya merkezli ANZ bankasının analistlerinden Mark Pervan, "Avrupa'yla ilgili kaygılar var ancak piyasalar geçtiğimiz birkaç gün içinde bunu zaten sert şekilde fiyatladı" yorumunu yaptı.  

YEDİ HAFTANIN DÜŞÜĞÜNÜ GÖRDÜ

Euro ve küresel hisse senetleri piyasaları, başta İrlanda olmak üzere Avrupa'daki borç endişelerini yeniden gündeme gelmesiyle hafta başından beri sert değer kayıpları yaşıyordu. Kasım ayının başında 1.43 seviyelerini gören euro/dolar paritesi bu gerilemeyle Salı günü 1.34'lü seviyeleri görerek son 7 haftanın en düşüğüne gerilemişti.

Finansal kriz döneminde küresel ekonominin motoru olan Çin'in yüksek gelen Ekim enflasyonu sonrası, ekonomiyi soğutma önlemlerini sıkılaştıracağı beklentisi de küresel borsaların değer kaybı ve doların değer kazanmasında etkili olmuştu.

Ancak hem anlaşma haberi hem de ABD'de beklenenden düşük gelen Ekim ayı enflasyonunun Fed'in parasal gevşeme adımlarını desteklemesi, euronun, dolara karşı değer kazanmasını ve Asya'da borsaların sekiz günlük düşüşün ardından yeniden yükselmesini sağladı.

Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 2 değer kazanırken, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.4, Çin'de Sanghay Endeksi yüzde 0.8, Avustralya'da S&P/ASX 200 yüzde 0.3 ve Güney Kore'de Kospi Endeksi de yüzde 1.3 yükseldi.

Asya borsalarının ardından, Avrupa borsaları da ilk seansta yüzde 0.5'e varan oranlarda değer kazandı.

ABD'de, gıda ve enerji fiyatlarını dışında bırakan tükeici enflasyonu endeksi Ekim'de, geçen senenin aynı dönemine göre sadece yüzde 0.6 yükseldi. Bu, enflasyon ölçümlemesinin yapılmaya başladığı 1957 yılından beri gerçekleşen en düşük yükseliş oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)