E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro rekor tazeledi, dolar yükselişte---

Euro rekor tazeledi, dolar yükselişte

Euro rekor tazeledi, dolar yükselişte
14 Mayıs 2018 - 08:32 borsagundem.com

Yeni haftaya Türk Lirası karşısında güçlü bir yükselişle başlayan dolar ve euro, akşam saatlerinde de yükselişi sürdürdü. Dolar/TL 4.3695 seviyesini görürken, euro/TL de 5.2176 seviyesine ulaşarak rekor tazeledi

Dolar/TL ve tahvil bono piyasalarında küresel piyasalar ve Merkez Bankası'nın olası adımları izlenirken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz açıklamaları ise kuru baskılayan en önemli unsur olarak ön plana çıkıyor. Erdoğan geçen hafta TOBB'da yaptığı konuşmada, "Seçimde milletim yeniden yola devam derse, bir defa bu faiz belasıyla mücadeleden zaferle çıkacağımı söylüyorum" demiş faizi tekrar aşağı çekmeleri gerektiğini, faizi yüksek tutmakla oyuna geldiklerini söylemişti. Faizi ekonomik alanda her türlü kötülüğün anası-babası olarak tanımlayan Erdoğan haftasonu yaptığı açıklamalarda ise 24 Haziran'dan sonra faizin şeklinin de oranının da çok daha farklı bir şekilde gelişeceğini söyledi.
Üst düzey bir bankacı, "Piyasanın 7 Haziran'a hatta belki öncesine ilişkin faiz artışı beklentileri kuvvetleniyor. Ancak bu dönemde siyasilerin açıklamaları ise kuru daha çok baskı altında bırakıyor.

Dolar güne 4.30 lira seviyesinden başladı. Saat 23:00 itibariyle dolar yüzde 1.25'lik yükselişle 4.3682 lira seviyesinden, euro ise 5.2176 liradan işlem görüyor.

Dolarda açılışın ardından en düşük 4.2970 lira, en yüksek 4.3695 lira seviyesi görüldü. Euro ise tarihi rekorunu 5.2176 lira ile tazeledi.

Gram altın 183.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.10 seviyesinde.

Erdoğan'ın açıklamalarında faiz karşıtlığı ön plana çıkıyor ki bu zaten bilinen bir gerçek" dedi ve ekledi: "Ancak Cumhurbaşkanlığı açıklamalarında para politikasında gerekli adımların atılacağı belirtiliyor ki bu vurgu önemli. Cumhurbaşkanlığı açıklamasında para politikası atıfı en üstte
yer bulabiliyorsa bu verilen önemin göstergesi. Ancak orta vadede Erdoğan'ın düşük faiz istekliliğine yönelik açıklamalarından vazgeçme beklemek mantıklı olmayabilir" dedi. Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirilen toplantı ardından yapılan yazılı açıklamada, "Toplantıda, hükümetin, para ve maliye politikaları konusundaki hedeflerine ulaşma kararlılığı teyit edilmiştir... Faiz ve döviz kuru baskısını azaltmak, bununla birlikte enflasyonla daha etkin mücadele etmek
için gereken tedbirler alınacaktır. Bunun için Merkez Bankası elindeki araçları etkin şekilde kullanmaya devam edecektir" görüşüne yer verilmişti.

Reuters'ta Cuma günü yer alan bir analiz haberde ekonomi yönetiminin kısa vadeli volatiliteyi sınırlayacak adımların yanı sıra orta vadeli güven tesisi içerecek adımları da çalıştığı belirtildi.
Reuters'a toplantı hakkında bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, "Maliye politikasının para politikasına vereceği desteğin artması temel önceliklerden biri olarak öne çıktı. Alınacak tedbirler kapsamında Merkez Bankası'nın da bazı adımları gündeme gelebilir. Bu kapsamda ölçülü faiz artışı da
seçeneklerden biri olabilir" dedi.

Habere göre piyasalardaki olağanüstü PPK kararı beklentilerine karşın ekonomi yönetiminin hedefi bunun bir alternatif senaryo olarak kalması yönünde. TCMB ise son dönemde enflasyon beklentilerindeki bozulma sonrası bir çok likidite adımı attı. Analistler likidite adımlarının TL'de son dönemde görülen sert değer kaybını tersine çeviremeyeceğini belirtiyor.

Rekor seviyelerin ardından TCMB döviz likiditesini rahatlatıcı adımlar atarken, ekonomi yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanması, TL'de son dönemdeki sert değer kaybının önüne geçilecek adımlar atılacağı beklentisi yaratarak kuru aşağı çekti.

TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3'e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki
yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesini, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyorlar. Öte yandan seçim öncesi artan harcamaların ardından bu hafta gerçekleşecek iki Hazine ihalesine olan yabancı ilgisi de yakından takip edilecek. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ15 Mayıs 2018 06:18

    SADECE MERKEZDEN ADIM BEKLENSEDE YETERSİZDİR BİR KURUMUMUZ VARDA ONUN GÖREVİ SADECE PATRONLARA HİZMET ETMEK DİR BAŞKA İŞE YARAMAZ ONUN SAYESİNDE YATIRIMCIDA BİTECEK OYSAKİ ŞİMDİ GÖREV YAPMA ZAMANI AÇIK İŞLEMLERİ YASAKLA ,SERMAYE ARTIRIMLARINI KALDIR PİYASAYA TAKİ GÜVEN GELENE KADAR YASAKLA BORSAMIZ KURUŞLUK HİSSELERLE DOLU LİMİT KOY 1MİLYONA KADAR SERMAYE ARTIŞI YAPILAMAZ DEKİ HİSSELER YATIRIMCI CEZBETSİN SENİN AMACIN YATIRIMCI ÇEKMEK DEGİL PATRONLARA VARLIK EDİNDİRİP VARLIGINA VARLIK KATMAK.YATIRIMCI KAÇIYORMUŞ SEBEBİNİ KENDİMZDE ARARSAK SORUMLULARI BULURUZ.

  • Baybars alpugan15 Mayıs 2018 01:17

    Erdogan giderse sıcak para durur ve 4.30 dolara laf eden bos insanlar bu sefer 7 tl den dolar alacaktır.

  • KILIÇ15 Mayıs 2018 07:01

    BAYBARS KARDEŞ BENİM SORUNUM ÜLKEDİR PKK YIRTINIRCASINA BEKLİYOR FETÖ PUSUDA BU ÜLKEYİ NASIL YOK EDERİM DERDİNE OLUP ONLARI DESTEKLEYEN ADAYLAR CUMHUR BAŞKANI ADAYI OLMUŞ YA BUNLAR KAZANIRSA ÜLKEMİN SONU OLACAK VATANDAŞ UYANMALI .

  • misafir15 Mayıs 2018 02:41

    kim gelse dedigin rakami bulur hatta aşabilirde, ee ekonomiyi bu kadar kirilgan yapan ve hatta alt-üst ettigi için gene mi erdogana oy verelim diyosun?

  • Dolarmi dolar15 Mayıs 2018 00:22

    Dolar 4.30 üstüne yerleşti buradan 4.50 rahat görür hala herşey normalmis gibi uyumaya devam.

  • bomba15 Mayıs 2018 00:00

    Eninde sonunda bu zihniyetin bize duvara çarptıracağı belliydi...siz asıl seçimden sonra görün gümbürtüyü.

  • ya sabır14 Mayıs 2018 23:49

    Bu adamların cebini doldurmaktan başka bi dertleri yoktur....Dünyanın yarısını bunlara verin.. diğer yarısını da isterler...bu kadar aç gözlü varlıklar.

  • nuri14 Mayıs 2018 23:40

    bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor,korkuya gerek yok,akp başarılı

  • Moneyyyy mutlu 14 Mayıs 2018 23:39

    TAMAM rte tamammmm canımızda al bari git kardeş yoksa dolar 10 tl olacak yeterrrrrrr

  • Mustafa14 Mayıs 2018 23:32

    Uretmedikten sonra disariya satmadiktan sonra faizi dusurecem desen ne yillardir soylendi insaat ekonomisi gitmez diye gorunuyor acik sekilde.Son15 yilda daha once uretilmeyipte uretilen bi urun var midir

  • Ağlıooo millet 14 Mayıs 2018 23:30

    ALLAH cezanızı versin akp ekonomi battı maZotttt 6 lira utanın be

  • Günaydın hayırlı 14 Mayıs 2018 23:19

    Yaktı garibanı çiftçi yi ak parti yettiniz ver her gün zam dolar 5 gidiyor birde utanmadan oy istiyorlar yuh siZe be

  • Borsa 14 Mayıs 2018 19:41

    Ver mehteri

  • t14 Mayıs 2018 17:16

    Bence faiz arttırmadan burda tutulması başarı

  • vatandaş14 Mayıs 2018 14:32

    İşte ekonomiyi bu hale getirdi akp. Çok yoruldular, biraz dinlenmeye ihiyaçları var. Ancak tahribat o kadar fazla ki yeni gelen partini n de işi çok zor. Olsun ama zararın neresinden dönülürse kardır.

  • Okie Dokie14 Mayıs 2018 13:41

    Döviz alacak kuruş kalmadı :) Helal TCMB. Sayende zengin kaldık. Kredi çekip döviz almam gerek.