E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarEURO VURGUN YEDİ ---

EURO VURGUN YEDİ

EURO VURGUN YEDİ
04 Şubat 2010 - 19:43 borsagundem.com

Bazı Avrupa ülkelerine yönelik artan endişeler, ECB Başkanı Jean Claude Trichet'nin açıklamaları ve yarın ABD'de açıklanacak tarımdışı istihdam verisi öncesi doların euro karşısında güçlendi.

Bazı Avrupa ülkelerine yönelik artan endişeler, ECB Başkanı Jean Claude Trichet'nin açıklamaları ve yarın ABD'de açıklanacak tarımdışı istihdam verisi öncesi doların euro karşısında güçlenmesiyle dolar/TL de 1.50 seviyesini aşarken, tahvil/bono piyasasında gösterge faizde yükseliş lokal bankaların yüzde 9 seviyesinin üzerinden gelen alım yönlü işlemleriyle sınırlandı. Üst düzey bir bankacı, "Global piyasalarda çok büyük bir düzeltme hareketi var. IMF piyasada etkisiz diye düşünüyorum. Faiz yüzde 9 bileşiklerin üzerine yukarı yönlü zorlanıyor. Burada lokallerin alımları etkili oluyor diyebiliriz. İhale öncesi hacim de az. Faizlerde yükseliş yaşansa da yukarı potansiyelin aslında sınırlı olduğunu düşünüyorum. Enflasyon verileri, çekirdek enflasyon göstergesi de bunu destekliyor. TCMB tarafından da bir hareket beklenmiyor. Büyün bunları lokallerin alım nedenleri olarak söyleyebiliriz" dedi ve ekledi: "Çift haneli faizler piyasada zor görülür diye düşünüyorum." Tahvil/bono piyasasında bugün güne yüzde 8.99 bileşik seviyesinden başlayan 16 Kasım 2011 itfalı yeni gösterge tahvilin bileşik faizi, bugün spot kapanışta yüzde 9.01, valörlüde 8.97 seviyesindeydi. DOLAR 1.50 TL'Yİ AŞTI Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.4825/1.4850 olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bugün spot kapanışta 1.4965/1.4980 seviyesindeydi. Dün TSİ 1530 itibariyle 1.3962 seviyelerinde olan euro/dolar paritesi ise aynı saat itibariyle 1.3845/1.3847 seviyesinde işlem görüyordu. Yunanistan, Portekiz ve İspanya ekonomilerine yönelik endişelerle euro/dolarda başlayan düşüş, ECB Başkanı Jean Claude Trichet'nin açıklamaları ile devam etti. Böylece euro/dolar son yedi ayın en düşük seviyesi olan 1.3807'ye kadar geriledikten sonra Türkiye piyasalarının kapanışına yakın 1.38 seviyesinin de altına inerken dolar/TL de 1.5000 seviyesini aştı. Sabah erken saatlerde gelişmekte olan ülke piyasalarında baskı olduğunu söyleyen bir bankanın döviz işlemcisi, "Özellikle Doğu Avrupa ülke para birimlerinde değer kaybı oldu. Aynı baskı dolar/TL üzerinde de oluştu ve kur euro/dolar paritesine paralel bir seyir izledi. ABD'de yarın açıklanacak tarımdışı istihdam verisi öncesinde doların tüm para birimlerine karşı değerlendiğini gözlemledik. Dolar/TL de 1.4930-1.50 bandında hareket etti. Yarınki ABD tarımdışı istihdam verisi öncesi dolar bir miktar daha güçlenebilir" dedi. Euro/dolardaki düşüşün 1.3730 seviyelerine kadar devam edebileceğini söyleyen başka bir bankanın döviz işlemcisi ise "Yurtdışı borsalar da ekside. IMF beklentisi de tamamen ortadan kalkarsa dolar/TL önce 1.52 sonra 1.55 seviyelerine hareketlenebilir" dedi. BORSA'DA KAYIP YÜZDE 2.91 İMKB-100 endeksi günü yüzde 2.91 kayıpla 53,463.88 puanda tamamladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)