E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuroda düşüş devam eder mi?---

Euroda düşüş devam eder mi?

Euroda düşüş devam eder mi?
28 Mart 2014 - 12:29 borsagundem.com

Analist Okan Aybar, euro ve dolar paritesindeki ilişkiyi yorumladı

Dolar ve euro arasındaki fark gitgide açılıyor. Durum ise dolar lehine dönüyor. Analist Okan Aybar, euro ve dolar ilişkini yorumladı.

İşte o analiz:

Dolar ve euronun verim eğrilerini karşılaştırdığımızda birbiri arasındaki fark çok dramatik bir olası gelişmeye işaret ediyor. 2009 yılında euro ile dolar arasındaki kısa vadeli faiz farkı 65 baz puan euronun lehineyken, bu fark bugün 25 baz puan dolar lehine. Öte yandan orta ve uzun vadeli faizlerin farkına baktığımızda bu farklılık daha da belirgin şekilde dolar lehine gelişmekte. Bu da euro/dolar paritesinin gelecek dönemde gerileyeceğini gösteriyor. Örneğin 2010 yılındaki faiz farklarını yukarıdaki şekilde değerlendirdiğimizde paritenin 2009’dan 2010’a 1,50’den başlayarak 1,19’a kadar düşmüş olduğu görülüyor. 2010 yılıyla bugünü karşılaştırdığımızda faiz farkları 2010 yılınkinden daha da dolar lehine. Yani eğer 2010 yılında parite 1,19’a gerileyebilmişse, bugünkü faiz farklılıklarının da pariteyi bu seviyeye indirmesi gerekir.
 
Dün ABD’den açıklanan tüketici güveni verileri beklentilerin çok üzerinde açıklanan, konut satışları ve fiyatlarında çok belirgin yükselişler olmak yerine geçen aya oranla daha az olduğu görüldü. Ancak burada piyasanın odaklandığı asıl konu tüketici güveninin artması çünkü parasal genişleme yavaşlamış olsa da halen devam ettiği bir dönmede tüketici güveninin artışı enflasyon canavarının da uyanmasına neden olabilir. Zira aslında FED’in de en çok korktuğu şey bu. Bu nedenle yükselmeye devam eden kısa vadeli faizler Doların yükselmesine neden olabilir.
 
Dünden beri ABD’den açıklanan ekonomik verilerin dolar olumlu bir görünüm arz etmesine karşın dolar faizlerinin yükselemeyişi bugünün ortasından itibaren kısa vadeli bir gerilemeye neden olabilir. Yani bu durumda euro/dolar paritesi düştüğü 1,3710 civarından yükselmeye başlayabilir. Bu beklentiyi Çin’deki gelişmelere bağlı olarak yuanın değer kaybediyor olması da destekliyor. Çin hükümeti büyümeye başlayan ABD ekonomisine karşılık büyüme yönünde adımlar attığı için değer kaybeden Yuan’a karşılık değer kaybeden dolar görebiliriz.
 
Bütün bunları dikkate alarak bugün gün içinde 1,3680 desteğinin altında saatlik kapanış olmadığı sürece düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)