E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizEuroda düşüş sürüyor---

Euroda düşüş sürüyor

Euroda düşüş sürüyor
18 Mart 2013 - 20:39 borsagundem.com

Euro dolar karşısında, Kıbrıs'taki gelişmelerin kriz endişelerini artırması sonrası değer kaybetti

Euro dolar karşısında, Kıbrıs'ta banka mevduatlarına daha önce görülmeyen bir vergi koyulmasının Avrupa'nın yeniden krize düşeceği endişelerini kuvvetlendirmesinin ardından son 14 ayın en hızlı düşüşünü yaşadı.
17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi yen karşısında, Güney Kıbrıs'ta banka mevduatlarına vergi getirerek 5.8 milyar euro (7.5 milyar dolar) elde edilmesini öngören kararının parlamentoda oylamasının ertelenmesinin etkisi ile iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. Euro, İtalya ve İspanya tahvillerindeki değer kaybının sınırlı kalmasının etkisi ile kayıplarının bir kısmını geri aldı. Yeni Zelanda doları ve Meksika pesosu, yatırımcıların yüksek faizli paraları satmalarının ardından zayıfladı.
New York'ta Chapdelaine & Co. idari direktörü ve döviz müdürü Douglas Borthwick, "Şimdilerde en büyük korku, domino etkisinin ortaya çıkabilecek olması. Bu durum euroyu aşağı itiyor," dedi ve "Piyasanın anlamadığı, parasını alıp çıkanların, bunları halen Euro Bölgesi'nde başka bir yere koymuş olabileceği. Bu nedenle, bu durumun euro için olumsuz olmayacağını savunuyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Euro dolar karşısında, yüzde 1.5 ile 13 Ocak 2012'den bu yana en hızlı düşüşünü gösterdikten sonra, New York saati ile 12:25'te, yüzde 0.7 düşerek 1.2983 Dolar seviyesine geldi. Avrupa ortak para birimi yen karşısında, 121.15 ile 5 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra, yüzde 0.9 düşüşle 121.15 yen seviyesine geldi. Yen dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 95.05 yen seviyesine çıktı.
Güney Kıbrıs'ta halkın otomatik para çekme makinaları önünde kuyruk oluşturması, bölgeden başka yerlere para kaçışının olacağı endişelerini artırdı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin Eylül ayında sorunlu ülkelerin tahvillerinin alınacağını kaydederek piyasaları yatıştırmasının ardından ortaya çıkan sakin havayı bozma riski getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)