E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizEuroda sert düşüş---

Euroda sert düşüş

Euroda sert düşüş
12 Temmuz 2011 - 09:49 borsagundem.com

Avrupa'daki krizin aşılamaması sonucunda euroda sert düşüşler meydana gelirken dolar yükseliyor

Euro, Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde'ın Yunanistan için ikinci bir kurtarma paketine henüz hazır olunmadığını açıklaması ve borç krizinde İtalya'ya yönelik artan endişelerle sert geriledi. Euro/dolar paritesi bu tedirginlikle 1.40'ın altına gelerek son dört ayın düşüğüne geldi. Paritedeki son bir haftalık kayıp ise yüzde 3.5’i buldu.Euro, Avrupa'daki borç krizinin sıradaki kurbanının İtalya olacağı korkusuyla dün dolar karşısında yüzde 1.5'i aşan bir kayıpla 1.40 sınırına gelmişti. Eurodaki kayıp bugünde devam ediyor. Euro/dolar parites, şu anda da yaklaşık yüzde 1'lik düşüşle 1.39'lu seviyelerden işlem görüyor.
Euro, içeride de geriliyor. Euro/TL 0.5'lik kayıpla 2.29'lu seviyelerden işlem görürken, dolar/TL ise yine 0.5'lik değer kazancıyla 1.65'in üstünde bulunuyor.
Dün Brüksel'de toplanan Euro bölgesi ekonomi ve maliye bakanlarının, borç krizinin yayılmasını önlemek için yeni önlemler alınacağını açıklamasına rağmen eurodaki gerileme durmadı.
Düşüşte, Lagarde'ın ne IMF ne de Avrupalı ortakların Yunanistan için ikinci kurtarma paketinin şartlarını tartışmaya hazır olmadığını açıklaması etkili oldu. Lagarde, İtalya'nın yaşadığı sıkıntının ise piyasa kaynaklı olduğunu belirtti.
Euro bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Yunanistan'ın ikinci kez kurtarılmasını zorunlu hale getiren borç krizinin İtalya ve İspanya gibi ülkelere bulaşmaması için yeni enstrümanların kullanılması konusunda uzlaştı.
Bakanların ortak açıklamasında, euro bölgesinin mali istikrarı için zordaki ülkelerde borç vadelerinin uzatılması ve faiz oranlarının düşürülmesi yanında 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın  (EFSF) yetki ve esnekliğinin artırılması gibi yeni tedbirlerin alınacağı vurgulandı.
Yatırımcılar, piyasalarda Avrupa kaynaklı sorunlarla yükselen tansiyon sonrasında tahvile yönelirken ABD ve Japon hazine bonoları son iki haftanın en yükseğini gördü. 
Diğer taraftan ABD'de borsaları da hem istihdam artışında yeterli iyileşmenin görülmemesi hem de borç tavanını artırma konusunda Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında henüz uzlaşma sağlanamaması nedeniyle yüzde 2'ye varan kayıplar yaşadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)