E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalar‘Euro’dan atılabiliriz’ paniği---

‘Euro’dan atılabiliriz’ paniği

‘Euro’dan atılabiliriz’ paniği
08 Mayıs 2011 - 01:55 borsagundem.com

AB acil toplandı, Yunanistan’da ‘Euro’dan atılabiliriz’ paniği patladı

Yılan hikayesine dönen Yunanistan’ın borç sorunu, Yunan yöneticileri bir kez de korkuttu. Euro Bölgesi maliye bakanlarının ‘Yunanistan Euro’dan çıkmalı’ diye toplandığı iddiası, Yunanistan’ı karıştırdı.
Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yayınlanan habere göre, geçen cuma günü Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi maliye bakanlarını acil olarak toplantıya çağırdı. Lüksemburg’da bir araya gelen bakanlar, Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasını görüştü. Almanya’nın da desteklediği belirtilen bu iddia Atina ve Brüksel yönetimini karıştırdı. Yunan basını bu haberin Başbakan Yorgo Papandreu’yu bile korkuttuğunu yazdı.

Yüzde 50 devalüasyon

Der Spiegel’in haberinde, toplantıya Almanya, Fransa ve Yunanistan Ekonomi Bakanları Wolfgang Schaeuble, Christine Lagarde ve Yorgo Papakonstantinu’nun yanısıra Euro Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Komisyonu Ekonomik vöe Mali İşler Üyesi Olli Rehn’in katıldığı belirtildi. Alman kaynaklara dayandırılan haberde, dönüşün hemen ardından drahminin yüzde 50 oranında devalüe edileceğine ilişkin bilgilere de yer verildi.

Bakana ulaşamayınca

Geçen cuma gecesi Ekonomi Bakanı Papakonstantinu’nun cep telefonunun kapalı olması da “Drahmiye dönüyoruz, devalüasyon yapılacak” haberlerini doğrulayan bir delil sayılarak, hükümete yakın çevrelerde paniğe yolaçtı. Başabakan Papandreu’nun bile toplantının olduğu saatlerde Ekonomi Bakanı Papakonstantinu’yu aradığı ve cevap alamayınca endişelenip Ekonomi Bakan Yardımcısı Filipos Sahanis’i aramak zorunda kaldığı söyleniyor.

Endişeler haklı çıktı

Edinilen bilgiye göre Sahinidis’in “Birkaç saat öncesine kadar beraberdik. Papakonstantinu bana hiçbir şey söylemedi” demesinin ise endişeleri artırdı. Ancak toplantıdan sonra ilerleyen saatlerde Lüksemburg’daki gizli tutulan ancak Der Spieel’e sızan toplantı doğrulandı ama içeriği hakkında peşpeşe yalanlamalar yapıldı. Euro, dolar karşısında yüzde 1.2 değer kaybetti.

Haber provokatif bulundu

Der Spiegel’in haberi ile ilgili olarak, Merkel’in Sözcüsü Steffen Seibert “Yunanistan’ın Euro’dan çıkması gündemde yok hiç de gündeme gelmedi” dedi. Yunan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Sahinidis de “Haber yalan ve hükümetimizin çabasını engellemeye çalışan çıkar peşindeki çevrelere hizmet ediyor” dedi. Yunan Ekonomi Bakanlığı’nın açıklamasında da Der Spiegel’in haberi “provokasyon” olarak nitelendirildi.

Papandreu: Artık Yunanistan’ı rahat bıraksınlar

BAŞBAKAN Yorgo Papandreu, Yunanistan’ın Euro’dan çıkışı ile ilgili haberler için şu değerlendirmeyi yaptı: “Yunanistan hükümeti artık suç sınırlarına varan senaryolarla karşı karşıya. Der Spiegel’in haberi için provokasyon. Yunanistan’ın Euro’dan çıkması diye bir senaryo bile yok. Ancak bu senaryo edebiyatı Yunan halkının ve yatırımcıların psikolojisini olumsuz etkiliyor. Artık Yunanistan’ı rahat bıraksınlar.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)