E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro/dolar 6 ayın zirvesine yükseldi---

Euro/dolar 6 ayın zirvesine yükseldi

Euro/dolar 6 ayın zirvesine yükseldi
02 Mayıs 2016 - 16:13 borsagundem.com

Euro/dolar paritesi, Euro Bölgesi imalat PMI'ı verisinin beklentinin üzerinde gelmesi ardından altı aydan uzun bir sürenin zirvesine tırmandı

Avrupa parası, Euro Bölgesi'nde imalatın Nisan ayında beklentinin üzerinde artarak bölgedeki ekonomik toparlanmanın sağlamlaştığı yönündeki işaretlere bir yenisi eklemesiyle birlikte dolar karşısında altı aydan uzun bir sürenin en güçlü seviyesine tırmandı.

Euro, dolar karşısındaki kazançlarını altıncı güne taşıyarak Eylül ayından bu yana görülen en uzun yükseliş serisine hazırlandı. Makit Economics'in Pazartesi günkü açıklamasına göre aylık PMI verisi Mart ayındaki 51.6 seviyesinden Nisan ayında 51.7'ye çıktı. Veri Avrupa'da cansız büyümeye işaret etmiş olmasına karşın, 51.5 düzeyindeki tahminleri aştı. Geötiğimiz hafta gelen raporlara göre bölge, birinci çeyrekte analist tahminlerinin üzerinde büyürken, işsizlik Mart ayında 2011 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Euronun kazançları, yatrıımcıların Fed faiz artışı beklentilerinin azalmasının etkisiyle, dolardaki yükselişin hız kaybetmesinden destek buldu. Dolar, Cuma günü ABD tüketici harcamalarının Mart ayında ekonomist tahminlerinin altında artış kaydederek yılın en zayıf çeyreğini işaret etmesiyle düşüş göstermişti.

Londra'da Canadian Imperial Bank of Commerce döviz stratejisi birim yöneticisi Jeremy Stretch, “Euro Bölgesi daha önce olduğundan daha iyi bir durumda görünüyor” dedi ve “yatırımcılar ABD'den çekinmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftaki ver hayal kırıklığına uğrattı ve Fed faizlerin erken artırılacağına ilişkin güçlü bir sinyal vermedi. Yatırımcılar hala alternatif arıyor ve euro mütevazi bir miktar kazanç elde ediyor” diye devam etti.

Euro, TSİ 15:25'te dolar karşısında 1.1491 seviyesinden işlem gördü. ABD Doları'nın 10 önemli para karşısında değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.24 düşerek 1156.59 puan oldu.

Aşağıdaki grafikte euro/dolar paritesinin, 16 Aralık 2015 Fed faiz artırımından geçtiğimiz haftanın kapanışına kadar geçen süredeki seyri görülüyor. Söz konusu sürede dolar, euro karşısında yüzde 4.876 yükseliş kaydetmiş bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)