E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizEuronun düşüşünden kim sorumlu?---

Euronun düşüşünden kim sorumlu?

Euronun düşüşünden kim sorumlu?
12 Ocak 2012 - 14:13 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası'nın bölge bankalarına sağladığı likidite desteği euroyu baskılıyor

Citigroup Inc.'e göre, Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi'nin 17 ülkesine sağladığı destekleklerle artan bilanço tablosunu, euronun değerini düşürerek, bölgenin para birimini baskı altında bırakıyor.
ABD Merkez Bankası Fed ile AMB'nin bilanço tablolarının oranındaki düşüşle birlikte, euro da dolar karşısında değer kaybediyor. Fed, daha fazla varlık alımı yapmaktan kaçınırken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, daha fazla çevre ülke tahvili satın alarak ve bölge bankalarına uzun vadeli refinansman desteği kapsamına kredi sağlayarak piyasayı euroya boğdu.
Citigroup'un New York'taki döviz stratejistlerinden Andrew Cox, euroyu aşağı çeken temel faktörler arasında, başta 20 Aralık'taki 3 yıl vadeli sınırsız kredi desteğinin bir sonucu olan AMB'nin parasal genişleme hamlelerini gösterdi.
Avrupa Merkez Bankası 20 Aralık'ta Euro Bölgesi'ndeki 523 bankaya 489 milyar euroluk 3 yıl vadeli kredi verdi. Fed ise 600 milyar dolarlık ikinci tahvil alım programını Haziran'da sonlandırdı ve şimdi de ABD ekonomisini desteklemek amacıyla Operation Twist adıyla bilinen portföyündeki 400 milyar dolarlık kısa vadeli tahvili, uzun vadelileriyle swaplıyor.
Citigroup'un Avrupa ekonomistleri Şubat ayında AMB'nin çevre ülkelerin tahvil alımlarını artırmasını, buna ek olarak da bankalara ekstra kredi sunmasını bekliyor. Tüm bu hamlelerin euroyu zayıflatacağını söyleyen Cox, Citigroup'un, AMB'nin bugünkü toplantısından da faiz artırımı ya da alışılmadık parasal genişleme adımlarına yönelik kararlar çıkmasını beklemediğini aktardı. AMB geçtiğimiz iki toplantısında faizlerde üst üste indirime giderek yüzde 1.5'ten yüzde 1'e çekmişti.
Euro bugün dolar karşısında sabah saatlerinde yüzde 0.6 düşüşle 1.2708'e geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)