E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizEuronun suyu çıktı ---

Euronun suyu çıktı

Euronun suyu çıktı
10 Ocak 2012 - 10:40 borsagundem.com

Euro bölgesinin en sağlam kalesi Almanya Merkez Bankası'nın ihalesinde ilk yaşandı. Yatırımcılar, negatif faize razı oldu

2011 yılında tüm dünyayı kasıp kavuran Euro Bölgesi’nin borç krizinde gelinen son nokta piyasalarda adeta şok etkisi yarattı. Euro Bölgesi’nin en sağlam kalesi olarak değerlendirilen Almanya’da Merkez Bankası’nın (Bundesbank) dün düzenlediği 6 ay vadeli bono ihalesinde bir ilk yaşandı. Bundesbank’ın 3.9 milyar euro borçlandığı ihalede getiri oranı ilk kez negatif oldu. 6 ay vadeli bono ihalesinde ortalama getiri oranı -0,0122 oldu. Bir önceki ihalede getiri yüzde 0,001 olmuştu. İhaleye 7 milyar euro teklif geldi. Almanya’nın bu yıl 80 milyar eurosu kısa vadeli olmak üzere toplam 250 milyar Euro borçlanması bekleniyor.
İhaleyi değerlendiren Radikal gazetesi yazarı ekonomist Uğur Gürses, negatif faizin anlamına dikkat çekerek, “Yatırımcılar üste faiz vererek parasını teslim ediyor, yeter ki anaparaya bir şey olmasın” değerlendirmesinde bulundu. Euro Bölgesi’ndeki yatırımcıların ve bankaların paralarını Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) tutmak istediğinin altını çizen Gürses, “ECB’de 465 milyar euro bulunuyor. Bankalar ECB’den para alıp yine oraya yatırıyor. Bundesbank dün 6 ay vadeli borçlandı. Piyasadan da talep geldi. Almanya’nın dünkü ihalesinde oluşan negatif faiz oluştu. Bunun anlamı, ihaleye katılanların faizden vazgeçmesi. Fiyatlamaya göre yapıldığında ise bırakın faiz almayı, neredeyse üste para veriliyor” dedi.
Üste faiz ödemeye razı
Bu ihalenin krizin geldiği boyutu göstermesi açısından çok çarpıcı olduğuna işaret eden Gürses, “Avrupa’da durumdan çekinenler paralarını ECB’ye yatırıyor. Daha da çekinenler ise en güvenilir ülke olarak görülen Almanya’nın Merkez Bankası’na yatırıyor. Kimsenin başka bir kuruluşa para yatırmak için güveni yok” dedi.
İkili zirveden Yunanistan’a uyarı
Almanya Başbakanı Angela Merkel dün, başkent Berlin’de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile biraraya geldi. Başbakanlıkta bir araya gelen Merkel ve Sarkozy, ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, Euro mali paketi konusundaki görüşmelerin iyi gittiğini ifade ederek, Euro ülkelerinde istenilen borçların frenlenmesi konusunun ocak ayında veya en geç mart ayında imzalanabileceğini belirtti. Almanya ve Fransa’nın Avrupa İstikrar Mekanizması’na (ESM) daha hızlı bir şekilde sermayenin yatırılması konusunu incelediğini ifade eden Merkel, bunun için gerekli olan 80 milyar euro sermayeye Almanya’nın 22 milyar euro katkı yapması gerektiğini kaydetti. Yunanistan ile bankalar arasındaki ülkenin borçları konusundaki görüşmelerin hızlandırılması ve ikinci yardım programının yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade eden Merkel, aksi takdirde yeni yardım dilimlerinin ödenmesinin mümkün olamayacağını belirtti.’
“Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasını istiyoruz” diyen Merkel, bunun için Yunanistan’ın Avrupa Merkez Bankası, AB Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan Troika’ya verdiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini kaydetti. Sarkozy de, Merkel ile yakın işbirliği içinde olduklarını belirterek, “Almanya ve Fransa anlaşmazsa, Avrupa için gelecek yoktur” ifadesini kullandı.
RADİKAL

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)