E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisEUROYU KURTARMA ZİRVESİ---

EUROYU KURTARMA ZİRVESİ

EUROYU KURTARMA ZİRVESİ
28 Nisan 2010 - 08:28 borsagundem.com

Euro Bölgesi ülkeleri, Yunanistan’ın ihtiyaç duyduğu 30 milyar euro tutarındaki yardımı serbest bırakacak mekanizmayı aktive etmek için 10 Mayıs’ta liderler düzeyinde toplanmayı öngörüyorlar.

Acil yardım çağrılarını yoğunlaştıran ve kredi notunun daha da düşürülmesiyle ekonomisi kelimenin tam anlamıyla piyasa güçleri önünde diz çöken Yunanistan’ın ardından, İspanya borsasında yüzde 4’ü aşan düzeyde düşüş yaşanması, İtalya’nın tahvil satmakta zorlanması, Standard & Poor’s’un Portekiz’in kredi notunu düşürmesi ve euro’daki düşüş Brüksel’i kara kara düşündürüyor. Euro Bölgesi ülkeleri, Yunanistan’ın ihtiyaç duyduğu 30 milyar euro tutarındaki yardımı serbest bırakacak mekanizmayı aktive etmek için 10 Mayıs’ta liderler düzeyinde toplanmayı öngörüyorlar. Atina’nın acil nitelikli çağrılarına rağmen, yardım mekanizmasını aktive etme konusunda Euro Bölgesi ülkeleri arasında henüz tam bir anlaşma sağlanamadı. Piyasa uzmanlarının “salgın” olarak yorumladıkları son gelişmeler, AB Dönem Başkanı İspanya’nın, Euro Bölgesi ülkeleri arasında 10 Mayıs’ta bir liderler zirvesi düzenleme yönündeki çabalarını yoğunlaştırmasına neden oldu. İspanyol kaynaklar, zirveyle ilgili olarak liderler arasında yoğun bir temas trafiği olduğunu duyurdular. Toplantı, gerçekleşmesi halinde, 11 yıllık tarihinde ortak para birimi liderlerinin tümünü bir araya getiren ikinci zirve olma özelliğini taşıyacak. Euro liderlerini bir araya getiren ilk zirve, global kriz nedeniyle 2008 sonunda Paris’te yapılmıştı. Zirve için seçilen tarihin, Yunanistan’a en fazla yardımı yapacak olan Almanya’daki bölgesel seçimlerin bir gün sonrasına denk düşmesi dikkat çekiyor. Yunanistan, Portekiz ve İspanya’nın ateş hattında olduğunu vurgulayan uzmanlar, diğer ülkelerden de uyarı sinyalleri geldiğine dikkat çekiyorlar. Yunanistan’daki düzeyde olmasa da sorun sinyali veren ülkeler arasında İrlanda, İtalya ve Belçika sayılıyor. Bu arada, Yunanistan’la AB ve IMF arasında yürütülen müzakerelerin 2 Mayıs’ta sonuçlandırılması, 4 Mayıs’ta Euro Bölgesi bakanlarının planı ele alması, Yunan Parlamentosu’nun da aynı hafta içinde yeni önlemlerle ilgili bir oturum düzenlemesi öngörülüyor. MİLLİYET

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)