E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEylülde borsanın kötü şöhreti hak edilmiş durumda---

Eylülde borsanın kötü şöhreti hak edilmiş durumda

Eylülde borsanın kötü şöhreti hak edilmiş durumda
09 Eylül 2024 - 08:26 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin belirsizlik piyasaları etkiliyor ve yatırımcıların FED politikasındaki değişiklik, sıkı bir ABD seçimi ve artan değerlemeler konusundaki endişelerle boğuştuğu, zaten dalgalı olan bu dönemi daha da kötüleştiriyor. Çin ve Amerikan faaliyetlerine ilişkin veriler yatırımcıların riskten kaçınma eğilimini yeniden alevlendirdi ve özellikle teknoloji hisseleri ile lüks sektörü etkiledi. ABD’nin aylık istihdam raporu fazla heyecan yaratmadı, bu nedenle Fed’in bir sonraki hamlesi beklenirken dalgalanma devam edebilir.

ABD’den gelen karışık istatistikler, hisse senetleri için geleneksel olarak elverişsiz bir mevsimsellikle birleştiğinde, haftanın büyük bir bölümünde piyasalar üzerinde baskı oluşturdu. Merakla beklenen işsizlik rakamlarının açıklanması bir miktar rahatlama sağlayabilirdi, ancak 165k tarım dışı istihdam yaratılmasını beklenirken, 142k olarak geldi. Temmuz ayı istihdam artışı da tahminlerin altında kalarak 89K’ya revize edildi. Teksas’taki Beryl Kasırgası’ndan olumsuz etkilenen zayıf Temmuz rakamlarının ardından işsizlik oranının %4,2’ye düşmesi bekleniyordu ve beklentiler doğrultusunda geldi.

Piyasalar, tıpkı Fed’in yaptığı gibi, Ağustos ayı bordro verilerinin işgücü piyasasının COVID öncesi seviyelere doğru normalleştiğini mi? yoksa ekonominin tehlikeli bir ivme kaybettiğini mi? gösterdiği sorusuyla boğuşmak zorunda kaldı. Citi’nin başı çektiği karamsarlar cephesinden ise veriler “İşgücü piyasası, durgunluğun habercisi olan klasik bir örüntüde soğuyor” rapor bu ayın sonlarında 50 baz puanlık bir indirimi gerektirdiğini açıklıyorlardı.

CME Group’un FedWatch’ına göre, yatırımcıların Eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimine yönelik beklentileri %73 seviyesindeyken, faiz oranlarında 50 baz puanlık bir indirime yönelik beklentiler ise rapordan sonra kısa bir süreliğine %51’e çıkan artıştan %27 seviyesine geriledi. FED’in 18 Eylül’de faiz oranlarını düşürme potansiyeli için daha fazla bilgi sağlayacak olan bir sonraki istatistik verisine bakacağız artık.

Değerleme endişeleri de yeniden ortaya çıkıyor. Bu yıl %13’ün üzerinde yükselen S&P 500, LSEG Datastream’e göre, Perşembe günü itibarıyla beklenen 12 aylık kazanç tahminlerinin yaklaşık 21 katı fiyat-kazanç oranıyla işlem görüyor ve bu, 15,7’lik tarihi ortalamasının çok üzerinde.

Nispeten kısa bir sürede çok yol kat ettik ve bazı şirketlerin yapay zeka konusunda hesaplamalar yapmaya başladığını ve bunun gerçekten maliyete değip değmediğini sorguladığını görüyoruz ki bu durum büyük teknoloji hisselerini olumsuz etkileyecek ve etkiliyor.

Yatırımcılar ayrıca son düzlüğe doğru yaklaşan sıkı bir ABD başkanlık seçimini yakından izliyor. Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki yarış, iki adayın 5 Kasım oylamasından önce ilk kez tartışacağı Salı günü daha fazla yatırımcı oyu çekebilir.

Ham petrol piyasası, taleple ilgili endişelerin OPEC+’nın fiyatları dengeleme çabalarını gölgelemesiyle baskı altında kalmaya devam ediyor. OPEC+ üyelerinin kademeli üretim kesintilerini askıya alma konusunda anlaşmaya yakın oldukları bildiriliyor. Ancak, zayıf ekonomik veriler nedeniyle fiyatlar düştü. Brent varil başına 71 dolardan, West Texas Intermediate ise Cuma günü itibariyle 67,8 dolardan işlem görüyor.

Doğal gaz, uzun vadeli sıcaklık tahminleri ve geçen ay beklenenden daha düşük stok artışları nedeniyle bu hafta önemli bir artış gördü. Enerji Enformasyon İdaresi Perşembe günü, yakıt stoklarının geçen hafta 13 milyar fit küp arttığını ve 27 milyar fit küp artış yönündeki konsensüs tahmininin oldukça altında kaldığını bildirdi.

Yatırımcılar FED’in bir sonraki faiz oranı kararlarını ölçmek için ABD istihdam verilerini beklerken altın bu hafta sabit kaldı. Spot altın ons başına 2.509 dolardan işlem görüyor.

İstatistiksel olarak yılın en kötü ayı olan Eylül’de borsanın kötü şöhreti hak edilmiş durumda. Önümüzdeki hafta yatırımcılar faiz oranlarına odaklanmaya devam edecek. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını düşürecek mi? Piyasalar, Euro bölgesinin daha elverişli finansman koşullarına geri dönmesini sağlayacak bir kararın çıkacağına inanıyor. ABD’de Ağustos ayı enflasyonu (Çarşamba günü) ve üretici fiyatları (Perşembe günü) ilgi odağı olacak.

Fitch notumuzu “BB-“ye yükseltirken görünümü de pozitiften “durağana” revize etti. Foreks anketinde beklenti görünümün de pozitif’de kalması şeklindeydi. 2024 Enf beklentisi 43% ve 2025 içinse 21. BB kategorisinde en yüksek enflasyon bizde ve Büyüme, Cari ve bütçe açığında düşüş kaydetmemiz bekleniyor.

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyorBorsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Demir cevheri fiyatı düşmeye devam ediyorDemir cevheri fiyatı düşmeye devam ediyor

 

 Günün önemli şirket haberleri 09/09/2024 Günün önemli şirket haberleri 09/09/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)