E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEzber bozan anket sonucu!---

Ezber bozan anket sonucu!

Ezber bozan anket sonucu!
21 Temmuz 2013 - 17:25 borsagundem.com

Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırma, öğrencilerin en beğendiği siyasetçiyi ortaya koydu

Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırma, öğrencilerin en beğendiği siyasetçinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu ortaya koydu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül izledi.
Objective Research Center'ın (ORC) "Üniversite Öğrencilerinin Siyasi Parti Tercihleri ve Siyasete Bakışı" araştırması tamamlandı. Üniversite öğrencilerinin siyasi parti tercihlerini, siyasi kimliklerini, siyasete ilgi düzeylerini tespit etmek amacıyla yapılan araştırma, 10-18 Temmuz 2013 tarihleri arasında, 25 ilde 30 farklı üniversiteden 3 bin 600 öğrenci ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.
Araştırmada öncelikle "Size göre Türkiye'nin en önemli problemi nedir?" sorusuna yanıt aranırken, üniversiteliler arasında işsizliğin yüzde 21.4 oranında Türkiye'nin en önemli sorunu olduğu ortaya çıktı. İşsizliği sırasıyla yüzde 18.6 ile terör sorunu, yüzde 14.1 ile ekonomik sıkıntı, yüzde 8.4 ile de eğitim sorunu izledi.
HÜKÜMET BAŞARISIZ
Araştırmaya göre, Hükümeti genel olarak başarılı bulanların oranı 20.9'da kalırken, "Hükümet başarısız" diyenlerin oranı ise 55.6 oldu. AK Parti hükümetinin ne başarılı, ne de başarısız bulduğunu belirtenlerin oranı ise 23.5 olarak belirlendi.
ÜNİVERSİTELİLER "KILIÇDAROĞLU" DİYOR
Üniversite öğrencilerinin siyasi parti liderleri arasında favorisi ise CHP Lideri Kılıçdaroğlu oldu. "En beğendiğiniz siyasetçi hangisidir?" sorusunu yanıtlayan üniversite öğrencilerinin yüzde 23'ü Kemal Kılıçdaroğlu'nu beğendiğini belirtirken, Başbakan Erdoğan ise yüzde 18.5'lik oranı ise CHP liderinin gerisinde kaldı. Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'ın ardından ise öğrencilerin yüzde 11.3 oranında beğenisini alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üçüncü sırada yer aldı. Araştırmada Öğrenciler arasında en beğenilen dördüncü lider ise yüzde 8.6'lık oranıyla MHP Lideri Devlet Bahçeli oldu.
Bahçeli'yi ise şu isimler takip etti:
"CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç."
SİYASİ KİMLİKLER
"Aşağıdaki siyasi kimliklerden hangisi sizi tanımlamada en uygundur?" sorusunun da sorulduğu araştırmaya katılan üniversitelilerin yüzde 21,2'si "milliyetçiyim" derken, "Kemalist Atatürkçü" olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 16,5 oldu.
Araştırmaya göre üniversite öğrencilerinin yüzde 15,5'i "muhafazakar" olduğunu söylerken, yüzde 11,7'lik kesim ise "sosyal demokrat solcu" bir siyasi düşünceye sahip olduğunu belirtti.
Araştırma üniversitelilerin yüzde 6.6'sının "İslamcı", yüzde 3.5'inin "liberal", yüzde 2.7'sinin "sosyalist" ve yüzde 2.2'sinin de "komünist" düşüncelerde olduğunu ortaya koydu.
BİRİNCİ PARTİ CHP
Üniversite öğrencileri arasında birinci parti ise CHP oldu. Araştırmada "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna yanıt veren üniversite öğrencilerinin yüzde 33.7'si CHP'ye oy vereceğini ifade ederken yüzde 22.1'i ise AK Parti'den yana oy kullanacağını kaydetti. "Hiçbiri/kararsız" seçeneğini seçenlerin oranının yüzde 20.5 olduğu araştırmada CHP ve AK Parti'yi yüzde 13.2 ile MHP, yüzde 6.1 ile BDP ve yüzde 4.4 ile de "diğer" seçeneği takip etti.
Üniversite öğrencileri kendilerine en yakın parti olarak da CHP'yi gördüğünü belirtiyor. ORC araştırmasına katılan üniversiteli öğrencilerin yüzde 38.4'ü kendilerine en yakın parti olarak CHP'yi gördüğünü kaydederken, yüzde 25.9'u ise "kendime en yakın hissettiğim parti MHP" dedi. CHP ve MHP'yi ise yüzde 16.7 ile iktidar partisi AK Parti izledi.
ÜNİVERSİTELİLER SİYASETE İLGİLİ
Araştırma son olarak ise üniversite öğrencilerinin siyasete olan ilgisini ölçtü. "Siyasete olan ilginiz ne düzeydedir?" sorusunun üniversite öğrencilerine yöneltildiği araştırmada, siyasete ilgisinin çok olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 39,4, orta olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 32.1, az olduğunu belirtenlerin oranı da yüzde 15.5 oldu. Araştırmada üniversite öğrencilerinin yüzde 7.9'nun ise siyasete ilgisinin olmadığını gözler önüne serdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran22 Temmuz 2013 16:37

    kılıcdaroglu chp de oldugu ıcın oy alıyor. akp de tayyıp oldugu ıcın oy alıyor.

  • sittinsene21 Temmuz 2013 23:08

    hayatı boyunca çark eden bi adamın liderliğinin üniversitelileri cezbetmesi ne kadar ilginç. derslimli bir aleviyim bile diyemeyen bir liderin, beslendiği dünya görüşüne ne kazandıracağı beklenir ki. üstüne içinde bulunduğu parti dersimlileri hizaya getirmek için milli kahramanları sabiha gökçenle üzerlerine bomba yağdırılırken, siz hiç geçmişi ile hesaplaşan kılıçtaroğlu gördünüz mü, kısacası o kendi ağzıyla bütün gerçekliği ile yalancıdan başbakan olur mu diye söylemişti de

  • batuhan21 Temmuz 2013 19:57

    hocaları beyinlerini yıkıyor.dışlanmamak için yada derslerden kalmamak için kukla oluyorlar. kızamıyorum çocuklara hayata atılıp öğrendiklerinde farkedecekler kim doğru kim yanlış.

  • AKILLIOLUN.21 Temmuz 2013 19:45

    Aman kardeşim üniversiteliler oy kullanacaklar sakın anket falan yapmayın zaten onların verceği partiler belli yoksa akp yaş haddi koymaya çalışır vede oy kullanamazlar.

  • Aker21 Temmuz 2013 19:35

    Kendi yazdığına kendin inanıyon mu acaba..

  • türküm21 Temmuz 2013 19:30

    pkkya yataklık eden birini milletvekili yapmış chp artık benim için atatürkün partisi olmaktan çıkmıştır. bunları sevende insanlıktan çıkmıştır.

  • atatürkçü21 Temmuz 2013 19:16

    adam olan namerte niye eğilsin. zaten adam değilsin 3e 5e merkele eğildin. senin yüzünden artık kemalistim diyemiyorum. adını bile kirlettin.

  • GÜRDAL21 Temmuz 2013 19:04

    ÖYLE BAŞBAKAN GİBİ, SÖZ VERİP SÖZÜNÜN ARKASINDA DURAN DEĞİLİZ BİZ DEMİŞTİ O GÜN EVDE ALKIŞLADIM. İLK KEZ DOĞRU KONUŞMUŞTU AMA O ZAMAN BİLE SEVMEDİM, SEVMEM.

  • KENAN21 Temmuz 2013 18:52

    barış sürecinden önce barış kelimesini ağzına alamıyor diye saldırdığı erdoğana, barış sürecinden sonrada olmasın diye saldırıyor. üniversitelilerle aynı dili konuşuyor, bi öyle bi böyle.

  • sittinsene21 Temmuz 2013 18:43

    milleti yemeyin bu yaptıkları anketler koçun üniverstesinde veya gezi parkında yapılmıştır. Allah aşkına chp lilerin bile gaflarından bıktığı bir lideri kim niye birinci seçsin. seçim komedi dalında mı yoksa, yürüyen merdivenlere kim ters binmiştir anketimi

  • aylin21 Temmuz 2013 18:42

    üniversite toplumu tüketici toplum, onlar üretmek ne demek çalışmak ne demek kazanmak ne demek bunları bilmediğinin ispatıdır bence.

  • mustafa21 Temmuz 2013 18:35

    mesela Erdoğan Kılıçtaraglu kıyaslaması değil..( Zaten böyle bir kıyaslama yapanın akıl sağlığından şüphe ederim).. Mesele İslam ile küfrün karşılaştırılması..

  • TAN21 Temmuz 2013 18:31

    KILICDAROĞLU ANKETLERE İNANMIYORDU ŞİMDİ BU ANKETE İNANACAĞI TUTAR BİR ÜNİVERSİTEYE GİDERSE GÖRÜRÜZ NASIL SEVDİKLERİNİ. PROTESTO EDİP KILICDAROĞLUNA ARKALARINI DÖNMEMİŞLERMİYDİ.

  • SEÇİM BARAJI21 Temmuz 2013 18:25

    ÜNİVERSİTELİLER CHP DİYORMUŞ ,GATECİLER,EMEKLİLER,MEMURLAR,ASKERLER,İŞÇİLER,DOKTORLAR,ÖĞRETMENLER,KADINLAR,ESNAFLAR,AVUKATLAR HERKEZ DERTLİ.BU ADAMLAR YÜZDE 50 DİYORLAR KESİN DOLAP DÖNÜYOR,BAŞBAKAN HERŞEYDE ŞEFFAFLAŞMADAN BAHSEDİYOR HİÇ SEÇİM İŞLERİNDEN BAHSETMİYOR HER YASAYI DEĞİŞTİRİRKEN AVRUPADAN VE DİĞER ÜLKELERDEN BAHSEDİYOR SEÇİM BARAJININ DİĞER ÜLKELERDE NASIL OLDUĞUNDAN BAHSETMİYOR HERALDE İŞİNE ÖYLE GELİYOR.YERİ GELDİĞİNDE DİYOR BİZDEN ÖNCE ÖYLE DEĞİLMİYDİ ÖYLEYDİ,BAZI YASALARDA BAŞKA TÜRLÜYDÜ NİYE ONLARI DEĞİŞTİRDİN TABİ O İŞİNE ÖYLE GELİYOR

  • metin21 Temmuz 2013 18:24

    eyer dogriysa vay türkiyenin haline bosuna unuversitede olaylay cikmiyormus

  • orhan21 Temmuz 2013 18:22

    Türkiye'nin stand-up çı siyasetçisi. kendiside nasıl başkan olduğunu bilmiyor bence. çarkcı gandi kemal seni cem yılmazın filmlerinde de görmek isteriz.

  • çağan21 Temmuz 2013 18:14

    Doğru bende çok beğeniyorum kıvrak zekasını çok güzel çeviriyor ama kim yiyor diyordum üniversitelilermiş. memleket bunların eline kalmaz inş. neyse allah bir Erdoğan daha gönderir başımıza inş.

  • HADİ 21 Temmuz 2013 18:12

    BENDE EN COK KILICDAROGLUNUN VİDEOLARINI SEYREDİP GÜLÜYORUM. BİRDE ERDOĞANIN, KILICDAROĞLUNA HADİ HADİ ÖDESENE 600TLYİ İZMİRE VİDEOSU :)

  • salim21 Temmuz 2013 18:11

    Kemal in nesini beğeniyorlar anlamadım .

  • ender21 Temmuz 2013 18:10

    sakın en beğenmedikleri olmasın.

  • mert21 Temmuz 2013 18:08

    üniversite öğrencileri akp gelmeden önce kısa pantolanla okula gidiyordu. akp den sonra nelerin değiştiğini bilmiyor.

  • yalan21 Temmuz 2013 18:05

    hahahahhah çok ama çok komik. üniversite öğrencilerinin rezil ettiği kişiden bahsediyoruz.

  • taylan bektas21 Temmuz 2013 18:00

    En çok gülduren kemal kilicdarogluda ondandir. 2 Kemale gülerim 1- Kemal Sunal 2- Kemal KIlıçdaroğlu

  • ALİ VELİ21 Temmuz 2013 17:55

    BU ÜNİVERSİTELİLER ÖNÜMÜZDEKİ VADEDE TÜRKİYENİN İÇİNE EDİCEKLER 10 YIL SONRA ŞU ANKİ HALİMİZDEN 20 YIL ÖNCESİNE DÖNÜCEZ TEKRAR BUNA EMİNİM

  • Burak0221 Temmuz 2013 17:37

    Acaba bu anket CHP gençlik kolları içinde yapılmasın

  • muhammed21 Temmuz 2013 17:36

    ankara'da üniversite öğrencisiyim.Benimde en beğendiğim siyasi lider Kemal Kılıçdaroğlu..En beğenmediklerim ise Tayyip Erdoğan,Abdullah Gül,Bülent Arınç,Bekir Bozdağ..Atatürk'ün izinden giden genç olarak görüşüm budur..