E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFacebook skandalı küresel piyasaları düşürdü---

Facebook skandalı küresel piyasaları düşürdü

Facebook skandalı küresel piyasaları düşürdü
28 Mart 2018 - 08:55 borsagundem.com

Facebook gibi şirketlere daha sıkı denetim getirileceği beklentisi küresel piyasaları sarstı

Asya borsaları teknoloji ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren Facebook gibi şirketlerin daha sıkı denetimlere tabi olacağı endişeleriyle sert gerileyen Wall Street'e paralel olarak düşüş kaydetti.
Wall Street'te dün görülen düşüş, ABD ile Çin arasında ticaret politikaları kaynaklı gerilimin hafiflediği umuduyla küresel hisse piyasalarındaki başlayan toparlanmaya da ara verdirdi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.9 gerilerken, teknoloji şirketleri ağırlıklı Güney Kore borsası yüzde 1.4 düştü. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.1 geriledi.

ABD borsaları dün sert düşüşlerle kapandı. S&P 500 yüzde 1.7, Nasdaq bileşik endeksi
yüzde 2.9 gerileyerek son beş seansın dördünü ekside kapatmış oldu.

ABD borsalarında düşüşe yüzde 3.5 gerileyen bilişim teknolojileri sektörü öncülük etti. Yatırımcılar Facebook tarafından toplanan kişisel verilerin siyasi danışmanlık şirketleri tarafından kullanılması nedeniyle sektörde denetimlerin sıkılaşacağını düşünüyorlar. Facebook dün yüzde 4.9 gerilerken, sorunun ortaya çıktığı 16 Mart'tan bu yana düşüş yüzde 18'e yaklaştı. Twitter hisseleri yüzde 12, Google'ın sahibi Alphabet'in hisseleri yüzde 4.5 geriledi.

Çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri de şirketin otonom araç denemelerini askıya almasının ardından yüzde 7.8 geriledi. Nvidia'nın bu kararı Uber Technologies'e ait otonom aracın bir yayayı çarparak ölümüne yol açmasını izliyor.

Yatırımcılar bir süredir, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi yeni alanların çekiciliğiyle yığıldıkları ve endeks üzerinde performans gösteren teknoloji sektörü hisselerinden çıkıyorlar.

Yatırımcılar özellikle FANG adı verilen Facebook, Amazon , Netflix ve Alphabet'ten oluşan dörtlü hisse grubuna ilgi gösteriyordu. Hisse senedi piyasalarında ABD ile Çin arasında ticaret politikası kaynaklı gerilim de baskı oluşturuken, tarafların perde arkasında görüşmeler yürüttüklerine dair haberler kısmen iyimserlik yaratıyor. 

DÖVİZ

Dolar endeksi dün gördüğü son haftaların dip seviyesinden başlayan toparlanmayı ticaret politikaları kaynaklı gerilim nedeniyle devam eden baskıya nedeniyle sürdüremedi. Dolar endeksi dün beş haftanın dip seviyesi olan 88.942'ye geriledikten sonra toparlanmaya başladı ve günü yüzde 0.34 yükselişle tamamlandı. Ancak bugün yüzde 0.1 ekside 89.291'de bulunuyor.
ABD ile Çin'in bir süredir dile getirdikleri karşılıklı tehditlerin ardından dış ticaret politikası alanında müzakerelere başlayacağına yönelik haberler dolar üzerindeki ticaret politikası kaynaklı baskının azalmasını sağlamıştı.
Euro , dün Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Erkki Liikanen'in yaptığı gevşek para politikası yanlısı açıklamaların ardından yüzde 0.3 değer yitirdikten sonra bugün yüzde 0.05 artıda 1.2411 dolarda bulunuyor.
Dün ABD borsaları ve Hazine tahvil getirilerindeki düşüşe paralel olarak 106 ile tepe yapan dolar/yen kuru ise bugün yüzde 0.2 artıda 105.56 düzeyinde bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik yükselişin ardından gerilerken, Brent tekrar varil başına 70 doların, ABD Batı Teksas petrolü ise 65 doların altına indi. Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından dün yayımlanan verilere göre ham petrol stokları 23 Mart'ta sona eren haftada sürpriz bir artış gösterek 5.3 milyon varil arttı ve 430.6 milyon varile çıktı. ABD resmi stok verisi bugün açıklanacak. 

ALTIN

Altın fiyatları ABD ile Çin arasındaki ticaret politikası gerilimi kaynaklı endişelerin hafifleyerek dolara destek olması sonucu dün değer yitirdikten sonra bugün yatay seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı iki seans art arda kazanımın ardından dün yüzde 0.7 gerileyerek 15 Mart'tan bu yana en keskin değer kaybını yaşadı. Altın bugün yüzde 0.1 eksdie 1,343.98 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)