E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarFaiz, Brezilya için iki ucu keskin kılıç---

Faiz, Brezilya için iki ucu keskin kılıç

Faiz, Brezilya için iki ucu keskin kılıç
20 Ocak 2011 - 19:52 borsagundem.com

Brezilya'nın faiz artırımı kararı sıcak parayla mücadele eden yönetim için iki ucu sivri kılıç olarak değerlendiriliyor

WSJ
Hızlı enflasyon artışı ve yüksek tüketici talebiyle karşı karşıya bulunan Brezilya faiz oranlarında 50 baz puanlık artırıma gitti. Piyasaların beklediği bu karar sıcak parayla mücadele eden yönetim için iki ucu sivri kılıç olarak değerlendiriliyor.
Brezilya'daki yeni kurulan yönetim sonrası Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen Alexandre Tombini liderliğinde yapılan ilk toplantıda alınan kararla, borçlanma faizleri 11.25'e yükseldi.
Tüketici ve işletmelerin çok hoşuna gitmeyecek olan faiz artış kararı, Tombini'nin bağımız hareket etme gücünü de gösteren önemli bir test olarak görülüyordu.
WestLB bankasının Brezilya stratejisti Roberto Padoavni hafta içinde yaptığı bir değerlendirmede, "Gidilecek bir faiz artırımı Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesine bağlılığını gösterecek yeni bir taahhüdün sinyali olacak" demişti.
Ancak Banka tarafından toplantı sonrası yapılan açıklamada, faiz artırımının, tıpkı hızlı büyümeyle birlikte enflasyon baskısıyla karşı karşıya bulunan diğer gelişmekte olan ekonomilerin yaptığı gibi bir parasal sıkılaştırma sürecinin başlangıcına işaret ettiği uyarısında bulundu.
MÜDAHALE ZORUNLULUĞU VAR
Brezilya'da, 1999 yılında uygulamaya koyulan enflasyon hedeflemesi programı çerçevesinde, enflasyon hedefinde her sapma yaşandığında Merkez Bankası'nın müdahale etme zorunluluğu bulunuyor. Bu yönde atılan adımlarda bankaların munzam karşılıklarını artırması tarafında da önlemler alınsa da temel politika aracı olarak faiz oranları kullanılıyor.
Enflasyon, Brezilya'nın son aylardaki en büyük baş ağrılarından biri oldu.
Ülkede 2009'da yüzde 4.31 olan yıllık tüketici enflasyonu, 2010'da sert şekilde yükselerek yüzde 5.91'e çıktı. 2010 için hedeflenen seviye ise yüzde 4.5'ti.
Ülkede 2011 için de yüzde 4.5 seviyesi hedeflenirken, Merkez Bankası'nın bu yönde çalışmalarını artıracağını gösteriyor.
İKİ UCU KESKİN KILIÇ
Ancak artırılan faiz oranları, hem büyüme hem de ihracatı vurduğu için Brezilya için iki ucu keskin kılıç gibi zarar verme riskini de ortaya çıkarıyor.
Faiz oranlarındaki artış, ülkeye girecek olan kısa vadeli sıcak parayı teşvik ederken, realin yükselmesini de beraberinde getiriyor. Realdeki bu değerlenme ise Brezilyalı üreticilerin uluslararası piyasalardaki rekabet avantajını sekteye uğratıyor.
Real, 2009'un başlarından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 30 değerlendi.
* Bu yazı, The Wall Street Journal'da "Brazil Raises Key Interest Rate" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
hurriyet.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)