E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimi bekleyen yatırımcılar enflasyonu hafife mi alıyor?---

Faiz indirimi bekleyen yatırımcılar enflasyonu hafife mi alıyor?

Faiz indirimi bekleyen yatırımcılar enflasyonu hafife mi alıyor?
14 Ağustos 2024 - 14:03 borsagundem.com

Enflasyon verilerinde son dönemde görülen zayıflamalar ve soğuyan istihdam verileri ABD’de faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi. Ancak uzmanlara göre agresif faiz indirimi enflasyonu yeniden canlandırabilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Salı günü açıklanan ABD üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri beklentilerin altında geldi ve yatırımcıların enflasyonla ilgili endişelerinin azalmasına sebep oldu. Yatırımcılar 2025’in ortalarına kadar birden fazla faiz indirimi bekliyor.

CME FedWatch göstergesine göre, vadeli işlemler piyasalarındaki yatırımcılar gelecek yılın temmuz ayına kadar faiz oranlarının 2 yüzdelik puan indirileceğini düşünüyor. Bu düşüş ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerinin %5,25-%5,5 aralığından %3,25-%3,5 aralığına indirileceği anlamını taşıyor. Yatırımcılar 18 Eylül’deki bir sonraki faiz toplantısında 50 baz puanlık büyük bir faiz indirimine %54,4 ihtimal veriyor.

MarketWatch’un haberine göre yatırımcılar yılın başında sahip oldukları çoklu faiz indirimi beklentilerine geri döndüler. Ancak bu sefer enflasyon endişelerinden çok ekonomik yavaşlama veya resesyon endişeleri ağır basıyor. Ancak habere göre faiz oranlarını bu kadar fazla düşürmek enflasyonu yeniden alevlendirmek anlamına gelebilir.

Temmuz ayında %0,1’lik küçük bir artışı yansıtan salı günkü ÜFE raporu verileri ünlü ekonomist Stephen Stanley’e göre ilginç ve düzensiz unsurlar içeriyor. Bir diğer ünlü ekonomist Paul Ashworth de raporun göründüğü kadar iyi olmadığını beliriyor. Stifel Nicolaus Ekonomisti Lauren Henderson da raporun ayrıntılarının ‘düzensiz’ olduğuna dikkat çekti. FED üyesi Michelle Bowman ise geçtiğimiz hafta sonu enflasyonla ilgili hala yukarı yönlü riskler olduğunu gördüğünü ve faizlerin düşürülmesi konusunda endişeleri olduğunu söylemişti.

ÜFE raporu, dezenflasyonist eğilimde bazı ilerleme işaretleri içermesine rağmen, Henderson, kendisinin ve firmasının daha fazla veri için beklediğini söyledi. Henderson “Piyasanın geri kalanından farklı olarak, temel pozisyonumuz, çarşamba günkü (bugün) TÜFE verilerini ve ay sonunda PCE verilerini görene kadar FED’in eylül ayında beklemede kalması gerektiği yönünde. Bowman ile daha uyumluyuz ve yukarı yönlü riskler görüyoruz. Bu noktada dördüncü çeyreğe kadar ilk faiz indirimini öngörmüyoruz” açıklamasında bulundu.

Wall Street yatırımcıları bugün Türkiye saatiyle 15:30’da tüketici fiyat endeksinin temmuz raporunu karşılayacak. Raporda yıllık enflasyonun %3’te sabit kalması çekirdek enflasyonunsa %3,2’den biraz daha düşük gelmesi bekleniyor. Önümüzdeki hafta perşembe gününden cumartesi gününe kadar FED’in ünlü Jackson Hole sempozyumu gerçekleşecek. FED Başkanı Jerome Powell’ın sempozyumdaki açıklamalarında para politikasına ilişkin kritik mesajlar paylaşması bekleniyor.

FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olarak bilinen bireysel tüketim harcamaları (PCE) endeksinin Temmuz ayı verileri 30 Ağustos'ta yayınlanacak. Ardından ağustos ayı TÜFE raporu, FED’in bu döngünün ilk faiz indirimini gerçekleştirmesinin beklenmesinden bir hafta önce, 11 Eylül'de geliyor.

Gün içerisinde açıklanacak TÜFE raporunun yanı sıra eylül ayında açıklanacak ağustos verileri üzerinden çok şey konuşuluyor. Zira yatırımcılar merkez bankasının önümüzdeki ay faiz indirimlerine başlayacağından eminler. Akıllarındaki tek soru, bunun her zamanki 25 baz puanlık indirimlerle mi yoksa daha büyük bir şiddette mi olacağı.

Eski bir FED üyesi olan Larry Meyer tarafından kurulan Washington'daki Monetary Policy Analytics'in Ekonomisti Derek Tang, "Enflasyonun düşeceğine inansanız da inanmasanız da her halükarda faiz oranlarının düşeceğine yönelik ve olası bir resesyona karşı sigorta niteliğinde alım yapmanın hiçbir maliyeti yok" dedi.

Tang, “Enflasyon sıkışırsa FED yine faiz indirimlerini yavaşlatabilir, ancak bu o kadar da kötü bir şey değil. Asıl mesele enflasyonun tekrar toparlanması ihtimali olacak. Çünkü FED faiz indirimi yaparak bir hata yapmış olacak. Bu da sorunlu bir durumdur zira faiz indirimlerini yavaşlatmak yeterli olmayacaktır” uyarısında bulundu.

Ekonomiste göre FED yetkilileri "ekonomideki genişlemeyi kurtarmak ve ekonominin resesyona girmesine izin vermemek için bir şans olduğu anlamına geliyorsa” faiz oranlarını düşürmek de “şimdi ödemeye istekli oldukları bir bedel” gibi görünüyor. Tang, "Yine de, ABD'nin içinden veya dışından daha fazla arz şoku gelmesi muhtemel. Bunun anlamı, enflasyonun çok daha değişken olacağı ve FED yetkililerinin kendilerine %2 hedefine gerçekten ulaşıp ulaşamayacaklarını veya bu seviye etrafında bir miktar değişikliğe izin verip vermeyeceklerini sormaları gerekeceği anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Yılın ilk yarısında görüldüğü üzere FED hiçbir hamle yapmasa dahi faiz indirimi beklentileri bile piyasaları yukarıya taşıyabilir. Mayıs ayında ABD hisse senetlerinde görülen ralli birçok Amerikalının kendilerini varlıklı hissetmesine sebep olmuştu ve tüketici talebinin enflasyonu düşürmeye yetecek kadar düşüp düşmediği tartışmalı hale gelmişti.

Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi verileri aylık bazda sabit bir seyir izleyerek enflasyon konusunda oldukça iyi mesajlar verse de FED yönetimi çok hızlı düşürmeme konusunda temkinli davrandı ve harekete geçmeden önce daha fazla veriye ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

45,5 milyar dolarlık varlığı yöneten yatırım firması Glenmede’in Yatırım Stratejilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Reynolds, “FED’in faizleri çok hızlı düşürmenin risklerine karşı gerçekten temkinli olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulunuyor.

Reynolds, “Nötr faiz oranlarına yavaş ve metodik bir düşüşün FED yönetimi için sürdürülebilir bir yol olduğunu düşünüyoruz. Temel pozisyonumuz ekonominin resesyona girmeyeceği ancak işgücü piyasası verilerini izlememiz gerektiği. Zira işler oldukça hızlı bir şekilde aleyhinize dönebilir” uyarısında bulundu.

Rob Arnott: Borsa yatırımcıları fırsatları kaçırıyorRob Arnott: Borsa yatırımcıları fırsatları kaçırıyor

 

Wall Street yatırımcıları için kritik enflasyon günüWall Street yatırımcıları için kritik enflasyon günü

 

Ağustos ayına rağmen boğa piyasası devam edebilirAğustos ayına rağmen boğa piyasası devam edebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)