E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimi borsaları zirvedeyken nasıl etkiliyor?---

Faiz indirimi borsaları zirvedeyken nasıl etkiliyor?

Faiz indirimi borsaları zirvedeyken nasıl etkiliyor?
19 Eylül 2024 - 10:38 borsagundem.com

Fed’den uzun süredir beklenen faiz indirimi geldi. Peki borsalar  bu hamleye nasıl yanıt verecek?

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tarihsel veriler, borsalar rekor seviyelerdeyken gelen faiz indirimlerinin borsaların seyrini ne yönde etkileyeceğinin ekonomiyle ilişkili olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de borsalar rekor seviyede seyrederken Fed’in görece büyük sayılan faiz indirimi geldi. Peki bunun borsaları nasıl etkilemesi bekleniyor?

Her şey resesyona bağlı

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, piyasa gurusu David Rosenberg, “Piyasanın yolu tamamen Fed'in durgunluğu önleyip önlemediğine bağlı” diyor.

Fed Çarşamba günü ABD hisse senetleri rekor seviyeye yakın işlem görürken faiz oranlarını düşürdü. Bu durum yatırımcıları, hisse senedi piyasalarının gelecekte nasıl bir yol izleyeceğine dair tarihsel ipuçlarını aramaya sevk etti.

S&P 500 Endeksi Fed’in 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasının ardından 16 Temmuz'dan bu yana rekor kapanışının üzerinde kısa bir süre işlem gördü, Dow Jones Sanayi Ortalaması ise Pazartesi günü rekor bir kapanış kaydetmişti.

Boğalara ek yakıt mı, felaket habercisi mi?

Borsa tüm zamanların en yüksek seviyelerinde veya yakınındayken faiz indirimleri boğalara ek yakıt mı sağladı yoksa bu durumu ileride yaşanacak bir sorunun habercisi olarak mı değerlendirmek gerekiyor?

Dow Jones Piyasa Verileri, 1990’dan beri S&P 500 tüm zamanların en yüksek seviyesinde veya yakınındayken Fed'in faiz oranlarını yedi kez düşürdüğünü bulguluyor. Bu durumlarda, hisse senetleri karar gününde yükselme eğiliminde oluyor ve yüzde 71,4 olasılıkla değer kazanarak yüzde 0,51'lik ortalama kazanç elde ediyor. Altı ay sonra ise performansın dalgalı seyrettiği görülüyor. Buna göre endeks, kararın ardından geçen 6 aylık sürede yüzde 57,1 olasılıkla yükselerek yüzde 0,62'lik ılımlı bir ortalama kazanç elde ediyor.

Bu kez tehlike büyük

Bu ilginç bir veri olarak kabul edilse de yatırımcılara gevşeme döngüsü boyunca borsanın yönü hakkında çok da anlamlı bir veri sunmuyor. Sayısız piyasa gözlemcisinin belirttiği gibi, borsanın seyrindeki bu dalgalanma genellikle ekonomik arka plana bağlı olma eğiliminde oluyor.

Rosenberg Research'ten David Rosenberg paylaştığı notta, “Tarihsel olarak, ilk faiz indirimi gelene kadar tahvil rallisinin sadece yarısı gerçekleşmiş oluyor ve hisse senedi piyasalarının yönü görece daha az net oluyor. Bu tamamen Fed'in bir durgunluğu önleyip önlemediğine veya geçmişte birçok kez tanık olduğumuz gibi faiz indiriminin çok geç gelip gelmediğine bağlı olarak değişiyor” diyor.

Rosenberg, “Bu seferki tehlikeli” diye yazıyor ve ekliyor: “Aşırı rehavet seviyesi ve iş döngüsünün sekteye uğradığına dair yaygın fikir birliği bu tehlikeyi kuvvetlendiriyor.”

New York borsası Fed'in faiz kararı sonrası düşüşle kapandıNew York borsası Fed'in faiz kararı sonrası düşüşle kapandı

 

Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?

 

JPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalıJPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalı

 

Küresel piyasalarda Fed sonrası karışık seyirKüresel piyasalarda Fed sonrası karışık seyir

 

Hisse senedi piyasaları Fed’den istediğini alabildi mi?Hisse senedi piyasaları Fed’den istediğini alabildi mi?

 

BofA ve Goldman Sachs'ın Fed faiz beklentilerinde revizeBofA ve Goldman Sachs'ın Fed faiz beklentilerinde revize

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)