E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakFaiz indirimi ipotek oranlarına neden ters etki etti?---

Faiz indirimi ipotek oranlarına neden ters etki etti?

Faiz indirimi ipotek oranlarına neden ters etki etti?
09 Ekim 2024 - 15:08 borsagundem.com

ABD’de faiz indirimlerinin ipotek oranlarını düşürmesi beklenirken tam tersi oldu.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD konut piyasasında beklenen faiz indirimleri büyük olarak nitelenen bir oranda, 50 baz puan olarak geldi. Ancak bu, ipotek oranlarında beklenmedik bir etki yarattı.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Fed'in Eylül ortasında yaptığı devasa faiz indirimi, daha düşük bir federal fon oranının ipotek faiz oranlarını düşürmeye yardımcı olacağı beklentisiyle potansiyel ev alıcıları için hoş bir haberdi. Ancak bunun yerine, tam tersi oldu.

Eksen kayması

Insider’dan Mattgew Fox’un haberine göre, Fed Başkanı Jerome Powell'ın 18 Eylül'de faiz oranlarını 50 baz puan düşürmesinden bu yana, ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranı daha düşük değil, daha yüksek oldu. Mortgage News Daily'den alınan verilere göre, ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranı, Fed'in faiz indiriminden bu yana yaklaşık 47 baz puan artarak yüzde 6,15'ten yüzde 6,62 seviyesine yükseldi.

Bu artış, yatırımcıların Fed'in gelecekteki faiz indirimleri yoluna bakışındaki değişimle uyumluydu; bu, Eylül ayındaki hareketten bile önce başlayan bir eksen kaymasıydı. İpotek oranlarıyla güçlü bir şekilde ilişkili olan 10 yıllık Hazine getirisi de faiz indiriminden bu yana yükseldi ve yatırımcıların ekonomiden memnun olduğunu ve bundan sonra daha az gevşemeyi fiyatladığını gösteriyor.

Bu durum, iş raporunun işsizlik oranında sürpriz bir düşüş ve tarım dışı bordro eklemelerinde patlama olduğunu göstermesiyle ise güçlendi. Carson Group'ta küresel makro stratejisti olan Sonu Varghese, “Eylül ayı Fed toplantısından bu yana ipotek oranları, çoğunlukla piyasaların özellikle güçlü bordro verileri sayesinde daha düşük durgunluk olasılıklarını fiyatlandırmasının bir fonksiyonu olarak arttı çünkü uzun vadeli oranlar da arttı” diyor.

Şimdi bazı ekonomi yorumcuları faiz indirimlerinin yıl sonuna kadar durması gerektiğini söylüyor; bu da uzun süredir devam eden genişleme beklentilerini karşılamada başarısız olacak ve muhtemelen ipotek oranında sınırlı düşüşler anlamına gelecek.

Çıkmaz

Yüksek ipotek oranları etrafındaki bilmece nihayetinde bir çıkmaza dönüşmüş durumda. Fed artık faiz oranlarını agresif bir şekilde düşürmeyecekse, konut satışlarında bir sıçrama daha ucuz ipoteklere giden en açık yol olacak. Ancak yüksek ipotek oranları bu faaliyetin artmasını engelliyor ve insanlar evlerinde kalıyor ve evlerini satış amacıyla piyasaya sürmüyor.

Bundan sonra durum Fed'in faiz düşürme programına bağlı. Piyasa beklentileri CME FedWatch Tool tarafından hesaplandığı üzere bu yıl iki tane daha 25 baz puanlık faiz indirimi yapılması yönünde.

Bunun daha düşük vadeli ipotek oranlarında kendini gösterip göstermeyeceği ise henüz belli değil. Bu süreçte gelecek iki önemli olayın ise Perşembe günü yayınlanacak tüketici fiyat endeksi ve Kasım ayının ilk haftasında yayınlanacak Ekim ayı istihdam raporu olması bekleniyor.

Bu verilerin ekonominin sağlığı ve enflasyon durumu hakkında söyleyecekleri, Fed'in beklenen gevşeme yolunu yeniden kalibre etmesine büyük katkı sağlayacak. Önemli ölçüde daha fazla rahatlamaya ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılırsa aşağı yönlü bir hareket görülebilir. Ancak ekonomi güçlenmeye devam ederse ve belki de yapışkan bir enflasyon yaşanırsa ipotek oranlarının iyimserleri yanıltması yüksek ihtimal gibi gözüküyor.

ABD'de konut fiyatları yükseldiABD'de konut fiyatları yükseldi

 

ABD konut piyasasına '40 yıllık ipotek' çözümüABD konut piyasasına '40 yıllık ipotek' çözümü

 

ABD'de konut başlangıçları beklentilerin atındaABD'de konut başlangıçları beklentilerin atında

 

Moody's: ABD konut piyasasını faiz indirimi de kurtaramayabilirMoody's: ABD konut piyasasını faiz indirimi de kurtaramayabilir

 

Fed faiz indiriminden geri dönüş yapacak mıFed faiz indiriminden geri dönüş yapacak mı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)