E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimi sonrası yatırımcılar riskten uzak durmalı---

Faiz indirimi sonrası yatırımcılar riskten uzak durmalı

Faiz indirimi sonrası yatırımcılar riskten uzak durmalı
17 Ağustos 2024 - 20:31 borsagundem.com

Tarihsel veriler, faiz indirimleri sonrası yatırımcıların riskten uzak durması gerektiğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Fed’in faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar ise faiz indirimleri sonrası borsa yatırımcılarının risk kontrolünü önceliklendirmesi gerektiğini söylüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimine gitmesinin hisse senedi piyasalarında yüksek volatiliteye neden olması bekleniyor.

25 baz puanlık faiz indirimi

MarketWatch’tan Jamie Chisholm’un haberine göre, ABD’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın gelecek hafta yapacağı Jackson Hole konuşmasını, merkez bankasının 18 Eylül'deki politika toplantısının ardından borçlanma maliyetlerini düşürmesinin çok muhtemel olduğunu belirtmek için kullanması bekleniyor.

Yaklaşık 10 gün önce bazı piyasa gözlemcileri, ABD'deki büyüme korkusunun küresel hisse senetlerinde düşüşe katkıda bulunması nedeniyle toplantı içi acil 50 baz puanlık faiz indirimi çağrısında bulunuyordu. Ancak bu dalgalanmanın sona ermiş olduğu görülüyor. Şimdi ise piyasalar Fed'in Eylül ayında 25 baz puanlık bir indirim yapmasını çok daha olası görüyor.

Sert dalgalanma

Buna karşılık, S&P 500 Endeksi yüzde 6,6'lık altı günlük bir kazanç serisi kaydetti. Wall Street'in korku göstergesi olarak bilinen oynaklık ölçüsü olan CBOE Volatilite Endeksi (VIX) ise 5 Ağustos’ta yüzde 60'ın üzerindeki bir artıştan uzun vadeli ortalaması olan 19,5 seviyesinin altında, yaklaşık 15 seviyesine geriledi.

Ancak MRB Partners'ta ABD hisse senedi stratejisti Salvatore Ruscitti, “Borsa bir kez daha zirve seviyelerinden çok da uzakta olmadığı için bazı yatırımcılar, hisse senetlerini ilk faiz indiriminde satıp savunmacı bir duruş sergilemeleri gerekip gerekmediğini soruyor olabilir” diyor. Ruscitti, “Cevap, faiz indirimlerinin nedenlerine ve ekonominin görünümüne bağlı” diye ekliyor.

Tarihsel veriler ve resesyon ilişkisi

Tarihsel veriler, önceki 7 parasal gevşeme döngüsünde ilk faiz indirimlerinin ne zaman gerçekleştiğini ve ABD hisse senedi piyasalarının sonraki üç ve altı ayda nasıl performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Ruscitti, “Tarihsel veriler çok açık. Fed’in parasal gevşemeye başlamasının ardından bir resesyonun başladığı durumlarda (Temmuz 1990, Ocak 2001 ve Eylül 2007), hisse senedi fiyatları ilk faiz indiriminden 3 ve 6 ay sonra daha düşüktü” diyor.

Buna karşılık, ilk faiz indirimi Temmuz 1996, Eylül 1998 ve Ağustos 2019'da olduğu gibi bir durgunluğun öncesinde yapılmadığında, yatırımcılar sonraki aylarda iyi getiriler görüyor. Ruscitti, “Bunun istisnası ise Kovid salgını sırasında faiz oranlarının düşürülmesiyle görülen kazançlar. Ancak pandemi kaynaklı ekonomik gerileme, büyüklüğü, kısalığı ve serbest bıraktığı muazzam politika tepkisi bakımından benzersizdi” diye belirtiyor.

Neden enflasyon mu yoksa resesyon mu?

Tüm bunlar, ilk Fed faiz oranı indirimi haberini ucuza satmanın iyi bir fikir olup olmadığına karar vermenin, yatırımcıların Powell ve meslektaşlarının bunu sadece iyi huylu enflasyonun buna izin vermesi nedeniyle mi yoksa ciddi şekilde zayıflayan bir ekonominin bunu talep etmesi nedeniyle mi yapmak zorunda olduklarına inanmasına bağlı olduğunu gösteriyor.

Son piyasa düşüşü, yatırımcıların Fed'in gevşemesinin ikinci nedenden dolayı endişelendiğini gösteriyor ancak Ruscitti bunun çok karamsar bir bakış olduğunu düşünüyor: Ruscitti, “ABD'de resesyon korkusu abartılı ve Fed iş gücü talebindeki yumuşamayı ele almada geri kalmış değil. Ekonomik büyüme, önceki çeyreklerin hızlı temposundan soğudu ancak durma veya daralma noktasında hala güvenli bir mesafede” şeklinde konuşuyor.

Hisse senetlerinde tırmanma düşük olasılık

Yine de Ruscitti, hisse senetlerinin yumuşak iniş senaryosuna daha fazla güven oluşana kadar buradan itibaren istikrarlı bir şekilde tırmanmaya devam etmesinin olası olmadığını kabul ediyor. Ayrıca, mevsimsel karşı rüzgarlar yatırımcıların şimdilik hisse senetlerine yönelik talebini artırmaya daha az istekli olmasına neden olabilirken jeopolitik gerginlik ve yaklaşan ABD seçimleri konusundaki endişeler de duygu durumunu etkiliyor.

Ruscitti, “Bu faktörler yakın vadede risk konusunda sıkı bir denetim sağlamayı ve hisse senedi piyasasına yeni sermaye yatırımı noktasında sabırlı olunması gerektiğini gösteriyor. Ancak faiz indirimlerinin riskli varlıklar için kötü olduğu fikrine dayanarak hisse senetlerini agresif bir şekilde satmak, ekonomik kanıtların ağırlığına göre yine de erken bir hamle olabilir” diyor.

Ed Yardeni: Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirimine gidecekEd Yardeni: Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirimine gidecek

 

ABD’de düşen enflasyon FED’i tatmin edecek mi?ABD’de düşen enflasyon FED’i tatmin edecek mi?

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic Eylül ayını işaret ettiAtlanta Fed Başkanı Bostic Eylül ayını işaret etti

 

 Piyasaların Fed'den agresif bir faiz indirim beklentileri sağlamlaşıyor Piyasaların Fed'den agresif bir faiz indirim beklentileri sağlamlaşıyor

 

Wells Fargo: Faiz indirimleri borsada henüz görülmemiş bir ralliyi tetikleyecekWells Fargo: Faiz indirimleri borsada henüz görülmemiş bir ralliyi tetikleyecek

 

Faiz indirimi bekleyen yatırımcılar enflasyonu hafife mi alıyor?Faiz indirimi bekleyen yatırımcılar enflasyonu hafife mi alıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)