E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFaiz indirimine rağmen ABD’nin borç maliyetleri azalmıyor---

Faiz indirimine rağmen ABD’nin borç maliyetleri azalmıyor

Faiz indirimine rağmen ABD’nin borç maliyetleri azalmıyor
14 Ekim 2024 - 17:36 borsagundem.com

Fed’in faiz indirimine gitmesinin ABD’de borç yükünü hafifleteceği beklentisi gerçekleşmedi.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed faiz indirimlerinin ABD borç maliyetlerini hafifletmeye yardımcı olması gerekiyordu ancak şu ana kadar bu noktada iyi bir sınav verilmediği görülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Fed'in geçen ay faiz indirimlerinin başlamasının tahvil getirilerini düşürmesi ve artan ABD borç yükündeki baskıyı bir miktar alması bekleniyordu.

Faiz giderleri artıyor

Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, geçen ay, Apollo Global Management Baş Ekonomisti Torsten Sløk, ABD borcunun şu anda 35,3 trilyon dolar seviyesine ulaşmasıyla birlikte faiz giderlerinin günlük ortalama 3 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bu, Fed'in enflasyonu dizginlemek için faiz artırma kampanyasına başladığı yaklaşık iki yıl önceki 2 milyar dolardan oldukça yüksek bir seviyeye karşılık geliyor.

O zamanlar, Sløk, Fed faiz indirimleri için umutluydu ve şöyle diyordu: “Fed faiz oranlarını yüzde 1 oranında düşürürse ve tüm getiri eğrisi yüzde 1 puan düşerse, günlük faiz giderleri günlük 3 milyar dolardan günlük 2,5 milyar dolara düşecektir” diye tahmin etmişti. Ancak şimdiye kadar işlerin bu şekilde yürümediği görülüyor.

Elbette, yatırımcılar agresif sıkılaştırma döngüsüne uyacak agresif bir gevşeme döngüsü ararken Hazine getirileri ilk faiz indiriminin öncesinde düştü. Ancak Fed'in politika toplantısı sona erdiğinden beri getiriler yeniden sıçradı ve bazı Wall Street tahmincileri merkez bankasının faiz indirimlerine ara verebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Olumsuz gelişmeler

Bu, Fed yetkilileri ve ekonomik verilerin birçok faiz indirimine yönelik iyimserliği azalttığı bir dönemde gerçekleşiyor. İlk olarak, politika yapıcıların faiz oranlarına ilişkin projeksiyonlarının noktasal grafiği, piyasanın tahmin ettiğinden daha az gevşemeye doğru eğimli seyrediyor.

Bir diğer olumsuz noktanın ise, Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısında, devasa yarım puanlık indirimin gelecekteki faiz indirimlerinin hızının göstergesi olmadığını söylemesi olarak görülüyor. Bundan bir hafta sonra Fed yetkililerinin faiz oranlarını daha fazla düşürmek için acele etmedikleri konusundaki açıklamaları da belirsizliği artırmış durumda.

Olumsuz sürece katkıda bulunan son gelişmenin ise kafa karıştırıcı ekonomik veriler olduğu görülüyor. Olumlu gelen istihdam raporu, daha yüksek ücretler talep eden çok sayıda çalışana ihtiyaç duyan hala güçlü bir ekonomiye işaret etmiş olsa da son tüketici fiyat endeksi raporu enflasyonun azaldığını ancak beklenenden biraz daha dirençli olduğunu gösterdi.

Tahvil getirileri artıyor

Sonuç olarak, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi Fed toplantısından önceki Cuma gününe kadar yaklaşık 50 baz puan arttı ve şu anda neredeyse yüzde 4,1 seviyesinde seyrediyor. 2 yıllık Hazine tahvili de daha iyi durumda değil ve bu süre zarfında yaklaşık 40 baz puan artarak yaklaşık yüzde 3,95 seviyesine çıkmış durumda. Bu getiriler, kısmen ABD borcunu ödemenin artan giderlerinden kaynaklanan büyük bütçe açıklarını kapatmak için ihtiyaç duyulan Hazine Bakanlığı'nın yeni ABD borcu ihalelerini etkiliyor.

Bütçe açığında yüzde 35’lik artış

30 Eylül'de sona eren federal mali yıl için bütçe açığı 1,8 trilyon dolar ve ABD borcunun faiz gideri, çoğunlukla daha yüksek oranlardan dolayı öncekinde kıyasla yüzde 35 oranında artarak 950 milyar dolar seviyesinde seyrediyor.

Hazine tahvili getirileri, özellikle iş gücü piyasası önemli ölçüde zayıflama belirtileri gösterirse tekrar düşebilir. Ancak Fed faiz indirimleri faiz ödemelerindeki yükü hafifletse bile, bir sonraki başkanın bütçe açıklarını daha da kötüleştirmesi, toplam borç yükünü artırması ve düşük faiz oranlarının faydalarından bazılarını kaybetmesi de beklentiler dahilinde.

Enflasyon raporu Fed için ne anlama geliyor?Enflasyon raporu Fed için ne anlama geliyor?

 

Küresel piyasalar 'Fed' endişesiyle karışık seyrediyorKüresel piyasalar 'Fed' endişesiyle karışık seyrediyor

 

Fed üyesi Bostic'ten faiz indirim mesajıFed üyesi Bostic'ten faiz indirim mesajı

 

Chicago Fed Başkanı kademeli faiz indirimi bekliyorChicago Fed Başkanı kademeli faiz indirimi bekliyor

 

Fitch'ten ABD'nin kredi profili için 'borç' uyarısıFitch'ten ABD'nin kredi profili için 'borç' uyarısı

 

Piyasalar için en büyük tehdit borç krizi mi?Piyasalar için en büyük tehdit borç krizi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)