E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimleri borsalar için felaket senaryosu mu?---

Faiz indirimleri borsalar için felaket senaryosu mu?

Faiz indirimleri borsalar için felaket senaryosu mu?
07 Ekim 2024 - 14:24 borsagundem.com

ABD’de son istihdam raporunun, faiz indirim rotasında Fed’i yolundan saptıracağı öngörülüyor. Bunun olmaması durumunda ise piyasaları kötü bir sonun beklediği düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasa gurusu Ed Yardeni, Fed’in, iş raporunun ardından 2024 yılı için faiz oranlarında indirime gitme politikasını durduracağını öngörüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Wall Street'in kıdemli ismi Ed Yardeni'ye göre, Fed'in 2024 için parasal gevşeme kampanyası, Cuma günü yayınlanan güçlü iş gücü raporunun dünyanın en büyük ekonomisinin inatçı dayanıklılığını vurgulamasıyla sona ermiş olabilir.

50 baz puanlık indirim gerekli değildi

Bloomberg’den Lu Wang’ın haberine göre, Yardeni Research’ün kurucusu ve ünlü ‘Fed Modeli’ teriminin mucidi Ed Yardeni, “Daha fazla politika gevşemesi, petrol fiyatlarının toparlandığı ve Çin'in ekonomisini canlandırmaya çalıştığı sırada enflasyonu tetikleme riski taşıyor” diyor.

Piyasa tahmincisi, merkez bankasının Eylül ayında faiz oranlarını yarım puan düşürme kararının, genellikle bir durgunluk veya piyasa çöküşüyle ​​mücadele etmek için saklı tutulan bir hareket olarak, ekonominin yükselişte olması ve S&P 500'ün rekorlara yakın seyretmesi nedeniyle ‘gerekli olmadığını’ söylüyor.

Yardeni, “Daha fazlasını yapmalarına gerek yok. Birkaç Fed yetkilisinin bu kadar çok şey yaptıkları için pişman olduğunu bile düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Cuma günü hisse senetleri yükselirken hükümet verilerinin tarım dışı maaş bordrolarında altı ayın en büyük artışını göstermesinin ardından Hazine getirileri ve dolar fırladı. Rapor ayrıca önceki iki ayın işe alım rakamlarını revize etti ve işsizlik oranında düşüş olduğunu gösterdi.

Yardeni, iş büyümesine ilişkin verilerin tüm tahminleri aşmasının ardından Fed politikası hakkında konuşan son kişi oldu. Cuma günü erken saatlerde, eski Hazine Bakanı Larry Summers, merkez bankasının geçen ay faiz oranlarını düşürme kararının ‘bir hata’ olduğunu ifade etmişti. Bu çıkış, ayrıca Bank of America ve JPMorgan’daki ekonomistleri, Fed'in Kasım ayındaki faiz oranı indirimi tahminlerini yarım puandan çeyrek puana düşürmeye yöneltti ve bu, gelecekteki Fed toplantılarının sonucuna bağlı takas sözleşmelerindeki hareketleri de etkiledi.

Para politikasında normalleşme mi?

Yine de, Fed'in 2024'ün geri kalanında faiz indirimlerine tamamen ara vereceği çağrısı, en hafif tabirle, fikir birliğinin dışında konumlanıyor. Birçok yatırımcı, Fed'in son faiz indirimini, enflasyonu agresif bir şekilde sıkılaştıran bir dizi adımın ardından referans borçlanma maliyetinin son yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından politikasını normalleştirmeye doğru bir adım olarak görüyor.

Bununla birlikte, BMO Capital Markets'ta ABD faiz stratejisi başkanı Ian Lyngen,  Kasım ayında çeyrek puanlık bir indirim tahminine sadık kalırken, istihdam ve enflasyonla ilgili bir dizi verinin 7 Kasım toplantısından önce Fed'in politika yörüngesini belirleyeceğini düşünüyor. Lyngen'e göre, “Ekim ayındaki iş gücü raporu benzer şekilde güçlü gelir ve enflasyon kalıcı olursa, ABD Merkez Bankası yetkilileri şimdilik faiz indirimlerinden kaçınacaktır.”

Acı verici bir piyasa olayı ihtimali

Lyngen, paylaştığı notta, “Her şeyden önce, istihdam güncellemesi Fed'in Kasım ayında indirim yapma ihtiyatını yeniden gözden geçirebileceğini gösteriyor. Ancak bir duraklama bizim bağlı kaldığımız temel durum değil" diye yazıyor ve ekliyor: “Entelektüel olarak dürüst olma çabamızda, Fed'in önümüzdeki ay duraklaması için ne gerekeceğini kısaca düşünmeye değer.”

Fed'in politika değişikliğini eleştirenler için, piyasanın tartışmasız bir şekilde çok fazla faiz indirimini fiyatlandırdığı söylenebilir. Yardeni'ye göre ise risk, ek gevşemenin yatırımcı coşkusunu beslemesi ve bunun da acı verici bir piyasa olayı için sahneyi hazırlaması. Yardeni, “Daha fazla faiz indirimi, borsa için 1990'lar tarzı çöküş senaryomuzun olasılığını artıracaktır” diyor. Hatırlanacağı üzere o dönemde, S&P 500 zirveden dibe değerinin üçte birinden fazlasını kaybetmişti.

Fed faiz indiriminden geri dönüş yapacak mıFed faiz indiriminden geri dönüş yapacak mı

 

Fed yetkilisi Barkin'den enflasyon mesajıFed yetkilisi Barkin'den enflasyon mesajı

 

ECB ve Fed için faiz indirimi cepte ya diğerleriECB ve Fed için faiz indirimi cepte ya diğerleri

 

Gözler Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarındaGözler Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarında

 

JPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalıJPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalı

 

Goldman Sachs: ABD borsalarında hedef 6.000 puanGoldman Sachs: ABD borsalarında hedef 6.000 puan

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)