E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?---

Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?

Faiz indirimleri sonrası borsalar ne yapacak?
18 Eylül 2024 - 13:32 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar FED’in olası faiz indirimlerine kilitlendi. Ancak ünlü borsa analisti Jason Goepfert’e göre faiz indirimlerinin borsalara ne şekilde yansıyacağı kesin değil

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) politika faizlerini indirmeye başladığında borsalara ne olacak? Küresel yatırımcıların son günlerde cevabını en çok merak ettiği soru bu. Ancak tarihsel veriler bu sorunun cevabının belirsiz olduğunu gösteriyor.

MarketWatch’un haberine göre Sentimentrader’ın Kıdemli Araştırma Analisti Jason Goepfert konuyla ilgili açıklamasında, “Yorumlar bir yana, federal fon oranlarında yakın zamanlarda beklenen indirim yatırımcılar için tam bir saçmalık haline geldi. Borsaların önemli bir faiz döngüsü sonrası gelecek dönem getirilerine ilişkin tutarlı bir model bulunmuyor” ifadelerine yer verdi.

FED yönetiminin iki gün süren para politikası toplantısının ardından bugün faiz kararını açıklaması bekleniyor. Üstelik yatırımcıların %60’ından fazlası en az 50 baz puanlık ciddi bir faiz indirimi bekliyor.

Goepfert faiz artışı dönemlerinin ardından gelen son üç ciddi faiz indirimini ardından önemli ölçekte ayı piyasaları görüldüğünü hatırlattı. Ancak borsa uzmanına göre bundan öncesine dair gerçek bir model bulunmuyor. Üstelik S&P 500 Endeksi’nin ilk faiz indirimi sırasında zirveye çok uzakta olmadığına da dikkat çeken Goepfert mevcut faiz indiriminin etkilerinin daha önceki hiçbir modele benzemediğini vurguladı.

Yatırımcılar ve analistler, borsaların performansı ve faiz indirimleri söz konusu olduğunda tarihsel bağlamların önemli olduğunu vurgularlar. Bir parasal genişleme döneminde faiz indirimlerinin ekonomideki yavaşlamayı körelttiği veya önünü kestiği görülürse hisse senetleri ve riskli olarak algılanan diğer varlıklar için pozitif yansımalara sebep olabilir.

Ancak faiz indirimlerinin geç kaldığı ve ekonominin bir çukura doğru ilerlediği algısı ortaya çıkarsa bu tablo yatırımcıları endişelendirebilir ve hisse senetlerine zarar verebilir.

Goepfert araştırmasında ekonominin önündeki yol haritasını ölçmeye çalışmakla ilgilenmiyor. Borsa analistinin raporunda, “bir faiz indiriminin ileriye dönük getirileri önemli ölçüde etkileyecek bir ekonomik resesyondan önce gelip gelmeyeceği” konusunda bir yargıya varılamayacağına işaret edildi.

Tarihsel verilere bağlı kalındığında faiz indirimlerinin hisse senetleri üzerindeki etkisi ise karışık. Goepfert tarih boyunca faiz indirimlerinin riskli varlık getirilerinde oldukça ikili sonuçlar verdiğine dikkat çekti. Piyasaların ertesi yıl boyunca olan getirileri “düşük riskli varlıklarda önemli getiriler veya yüksek riskli varlıklarda sınırlı getiriler” şeklinde. Bir orta yol ise görünmüyor.

Borsa analisti faiz indirimi sonrası için yatırımcılara sonraki iki haftayı incelemeyi öneriyor. Zira Goepfert’e göre piyasalardaki risk seviyesi bu süre içerisinde getirileri aşarsa bu borsaların bir sonraki yılı zorlu geçireceğine dair güçlü bir işaret olabilir.

JPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalıJPMorgan: Yatırımcılar düşük borsa getirilerine hazırlıklı olmalı

 

FED’in faiz indirimleri küçük hisseler için fırsat mı?FED’in faiz indirimleri küçük hisseler için fırsat mı?

 

Yatırımcıların ‘yumuşak iniş’ beklentisi zirve seviyedeYatırımcıların ‘yumuşak iniş’ beklentisi zirve seviyede

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Onurcan19 Eylül 2024 00:12

    Faizlerin düşmesi bizim gibi gelişen ekonomiler için nimet sayılır.Yabancı tefecilere daha az faiz ödeme şansı ortaya çıkıyor.faizden çıkan para borsa dolar altın gibi yatırım araçlarına kaçar.

  • fena şakir topaneden 18 Eylül 2024 16:11

    fedin indirimi es geçeceği söyleniyor.ereğli boşa çökmüyor.bofa devamlı vuruyo belliki es geçecek fed.bofa biliyor kafaya kafaya vuruyo mal çıkıyo alttan alacak sonra hahuahuhuhuhhah 

  • MUSTAFA CITAK19 Eylül 2024 08:23

    fed es gecmedei hemde yulu faiz indirdi tahminlerin yanlis hepsi 

  • yorum18 Eylül 2024 15:18

    faiz indirimi beklentisi sanayi şirketlerine rahat nefes aldıracak faizler ileriki süreçlerde de düşmeye devam ederse rahat fona erişim sayesinde sanayi şirketlerini zirveye taşır

  • şabalappa luppupla bekir çok içer 18 Eylül 2024 14:05

    ereğli aselsan enerjisa gsdho bu 4 dev borsayı sürükleyen şirketler çöküşte neler oluyoooooo yetişinnnnnn imdattttttt .hhooohohhh hödüpa rejimi korku salıyo yabancı kaçıyooooooo hödüpaa hödleri patlatıyo .