E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimleri yaklaşırken yatırımcılar için fırsat nerede?---

Faiz indirimleri yaklaşırken yatırımcılar için fırsat nerede?

Faiz indirimleri yaklaşırken yatırımcılar için fırsat nerede?
26 Ağustos 2024 - 10:46 borsagundem.com

FED Başkanı Powell, Jackson Hole’daki açıklamasında gelecekteki faiz indirimleriyle ilgili yatırımcı umutlarını yükseltti. Bundan sonraki soru ise faiz indirimlerinden hangi varlıkların faydalanacağı

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell cuma günü yaptığı açıklamada finansal piyasalara düşük faiz oranlarının zamanının geldiğine dair en net mesajlardan birini verdi. Bu Powell’ın aylardır piyasaları ısındırmaya çalıştığı bir andı. FED’in dört yıl sonra ilk kez faiz indirimine yaklaşması piyasalardaki hangi bölümlerin faydalanacağına dair soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

MarkertWatch’un haberine göre Powell’ın açıklamaları sonrasında ABD borsalarının üç büyük endeksi de haftayı rekor seviyelere yakın kapattı. Küresel piyasalarda dolar bir yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesinde işlem gördü. ABD Hazinesi tahvil getirileri de düşüşe geçti.

MW haberine göre Janus Henderson Küresel Kısa Vadeli ve Likit Varlıklar Başkanı Daniel Siluk Powell’ın son Jackson Hole konuşmasının iki yıl önce “hane halkları ve işletmeler için acı verici” bir ekonomik tablo uyarısında bulunan kritik konuşmasıyla taban tabana zıttı. Ancak Siluk’a göre bu açıklamalar da piyasalar için benzeri bir ağırlık taşıyor.

Siluk, “Artık yatırımcılar dikkatlerini reel ekonomiye çevirebilir. Bu da temel olarak istihdam piyasası anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

Piyasalar neyi fiyatlıyor?

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 cuma günü itibariyle yıl başından bu yana %18,1 oranda yükseldi. Endeksin faiz politikaları konusunda hassas olan hisseleri geçen hafta güçlü bir ralli gerçekleştirdi. Bu arada Dow Jones Sanayi Endeksi ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi de yıl başından bu yana sırasıyla %9,3 ve %19,1 yükseldi.

Sadece cuma günü düşük sermayeli şirketler %3,2 değer kazandı. S&P 500’deki gayrimenkul yatırım ortaklıkları da %2 yükseldi. S&P 500 Endeksi’nin eşit ağırlıklı versiyonu %1,28’lik yükselişle rekor bölgesine yaklaştı. Eşit ağırlıklı endeks az sayıdaki teknoloji endeksinin liderliğindeki endeksin orijinal versiyonu ile arasındaki makası kapatıyor.

Bundan sonraki sürece bakıldığında ise küçük sermayeli şirketlerin kaderini muhtemelen FED’in faiz indirimleri, finansal koşullar, hisse senedi ve tahvil piyasasındaki oynaklık ve işgücü piyasasının gücü belirleyecek.

Servet danışmanlığı firması Bernstein’ın Kıdemli Yatırım Stratejisti Roosevelt Bowman FED’in piyasaların reaksiyonuna yönelik açıklamasında, “Bu sadece tek bir faktör değil. Bazı yatırımcıların hazırlıksız yakalandığı yer de burası” uyarısında bulundu.

Hisse senetleri için en büyük güncel risk işgücü piyasasında bir bozulmanın çok yakın görünmesi. Bowman, “Bence bu tablo borsalar için daha az dostane bir ortamı işaret ediyor. Küçük sermayeli şirketlerin düşük performans göstermesine sebep olabilir” ifadelerine yer verdi.

Tahvillerin yıldızı parlayabilir

Tahvil varlıkları için son birkaç yıl oldukça moral bozucuydu. FED’in 2022’de kısa vadeli faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya başladı. Dolayısıyla bankalar ve diğer büyük tahvil müşterileri ellerindeki kağıtların düşük getirileri ve düşük fiyatlarıyla mücadele etti.

Tahvil getirileri daha sonraki süreçte yükselişe geçti. Ancak 2024’ün başında bile FED’in faiz artışlarını bitirip bitirmediğine dair şüphelerin devam etmesi tahvil yatırımcılarının gergin kalmasına yol açtı.

Powell’ın cuma günkü açıklaması bu belirsizliğin bir ortadan kalmasına yardımcı oldu. Schwab Finansal Araştırma Merkezi Sabit Getirili Varlıklar Stratejisti Collin Martin, Powell’ın açıklamaları için “Eylül ayında bir faiz indiriminin son derece muhtemel olduğu fikrini sağlamlaştırıyor” dedi.

Diğer taraftan açıklamalar yatırımcıların yüksek tahvil getirilerine kilitlenmeleri için zamanı daraltmış olabilir.

Martin konuyla ilgili açıklamasında, “Bize göre tarihsel göstergeler hiç kimsenin tahvil faizlerini doğru ve tutarlı bir şekilde tahmin edemeyeceğini gösteriyor” dedi. Tahvil faizleri halihazırda zirveye ulaşmış olsa da mevcut getiriler portföylerin korunmasında hâlâ yardımcı olabilir.

Eylül ayındaki %5’lik zirvesinin çok altında işlem gören 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri cuma gününü %3,806’da kapattı.

Martin yüksek kaliteli bir yatırım stratejisinin düşük riskli ABD Hazinesi tahvillerini ve ekstra getiri sunan sağlam bilançolara sahip şirketlerin tahvillerini içerebileceğini söyledi.

UBS Küresel Servet Yönetimi Vergilendirilebilir Sabit Getiri Stratejisi Başkanı Leslie Falconio cuma günü paylaştığı notta ABD devlet destekli mortgage tahvillerinde görülen %5’in üzerindeki getirilerin cazip göründüğünü belirtiyor.

FED’in 2022’de faiz oranlarını artırmaya başlamasıyla birlikte ABD’deki ikinci el konut satışları adeta kış uykusuna yattı. Ancak faiz indirimleri 30 yıllık sabit getirili mortgage’ları biraz daha uygun hale getirebilir. İlk kez konut alacaklar için kolaylık sağlayabilecek politikalar kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri öncesinde de ülkenin gündemindeydi.

Bernstein’dan Bowman nakit tutan yatırımcıların FED’in faiz oranlarını düşürmeye başlamasıyla getirilerini kilitleme ve tahvillerdeki potansiyel fiyat artışını kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Janus Henderson’un Kısa Vadeli Gelir ETF’sini yöneten Siluk da merkez bankası politikaları farklılaştıkça küresel faiz politikasındaki fırsatlara dikkat çekiyor. Siluk küresel finans şirketlerinin kısa vadeli tahvillerine ve menkul kıymetleştirilmiş borçlarına da işaret ediyor.

Tahvil uzmanı CME FedWatch göstergelerinde de görülen FED’in bu yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indireceği fikrine pek sıcak değil. Siluk, “Benim görüşüme göre piyasaların ön cephesi FED’in bu takvim yılında ne kadar agresif davranacağı konusunda fazla ileri gitti” uyarısında bulundu.

Yatırımcılar bu hafta yapay zeka çip üreticisi Nvidia’nın çarşamba günü açıklayacağı bilançosuna kilitlendi. Şirketten gelebilecek güçlü bir bilanço yatırımcı heyecanını ve diğer büyük sermayeli teknoloji hisselerindeki yükselişleri tetikleyebilir. Piyasalar hafta boyunca FED yönetiminden gelecek diğer açıklamalara, perşembe günü açıklanacak ekonomik büyüme verilerine ve cuma günkü temmuz ayı bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksine (PCE) odaklanacak.

Bailey: Zafer ilan etmek için henüz erkenBailey: Zafer ilan etmek için henüz erken

 

Powell: Politika ayarlanma zamanı geldiPowell: Politika ayarlanma zamanı geldi

 

ECB baş ekonomisti Lane: Hedefe dönüş kesin değilECB baş ekonomisti Lane: Hedefe dönüş kesin değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)