E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz lobisi harekete geçti---

Faiz lobisi harekete geçti

Faiz lobisi harekete geçti
24 Şubat 2015 - 07:27 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde yine düğmeye basıldı. TL'de 20 milyarlık açık pozisyon yaratıldı. Faiz indirimine karşı kur silahı çekildi

Merkez Bankası'nın, Para Politikası Kurulu'nu (PPK) olağanüstü toplayıp faiz indirmesini, doları yükselterek engelleyenler, yine bir Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde düğmeye bastı. Sabah'ın haberine göre, bir yandan Merkez Bankası'na istedikleri adımı attırmak isterken, diğer yandan Türkiye'de 'kriz' algısı yaratmak isteyen lobi, yurtiçindeki işbirlikçileriyle birlikte bu kez Londra'da kirli bir tezgâh kurma hazırlığına girdi. 

FAİZ İNDİRİMİNE TEHDİT

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Londra'daki Türk Lirası short pozisyonları olağanüstü yüksek seviyeye ulaştı. Finans literatüründe short (kısa) pozisyon, satım yönünde net pozisyona sahip olunması anlamına geliyor. Londra'daki brokerların da dikkatini çeken bu operasyonda, TL borçlanıp dolara geçen bazı kesimlerin, bunu yapınca ciddi bir faiz ödediği ve kâr edilebilmesi için tek çarenin, doların TL'ye karşı yükselmesi olduğu belirtiliyor. Pozisyonun büyüklüğünün 20 milyar TL civarında olduğu ileri sürüldü.

DOLAR 2.48 TL'YE ÇIKTI

Merkez Bankası'nın bugünkü Para Kurulu toplantısında bu gelişmeyi de dikkate alması beklenirken, faiz indiriminin beklentilerin üstünde olması durumunda, TL'de satışların hızlanacağı kaydediliyor. Nitekim, PPK toplantısı öncesinde doların dün 2.44 TL'den 2.48 TL'nin üstüne çıkması, Merkez Bankası'na, adeta, "Faizi çok indirirsen, dolara yüklenirim" mesajı oldu. 

RAKAMLAR DESTEKLİYOR 

Merkez Bankası tarafından aylık olarak açıklanan veriler de bu operasyonun ayak seslerini doğrular nitelikte. Türk bankalarının yurtdışındaki banka, kuruluş ve müşterileriyle gerçekleştirdikleri işlemlerin günlük ortalaması, ocak ayında sert bir biçimde yükseldi. Aralıkta 2.9 milyar dolar olan günlük spot işlem ortalaması, ocak ayında 4.3 milyar dolara, swap işlemlerinin ortalaması ise 6.3 milyardan 8.6 milyar dolara çıktı. 

BU İLK DEĞİL

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 28 Ocak'ta, enflasyonun 1 puan ve üstünde düşmesi durumunda Para Politikası Kurulu'nu olağanüstü toplayıp, faizi indireceğinin işaretini vermesinin ardından aynı senaryo tekrar sahneye konmuştu. Başçı'nın açıklamayı yaptığı gün 2.36 TL olan dolar, iki gün içinde 2.51 liraya kadar yükselmiş, tehdide boyun eğen Başçı da, enflasyondaki düşüşün 1 puan değil de '0.93' puan olması üzerine geri adım atıp, Para Kurulu'nu olağanüstü toplamaktan vazgeçmişti.

FİNANSAL SALDIRI PLANI

Gezi Parkı ile 17-25 Aralık operasyonlarının ardından, Türkiye'de ekonomik kriz çıkarmak isteyenler, borsada da benzer operasyonlar gerçekleştirdi. Gezi Parkı gösterilerinin ardından ilk işlem gününde borsa yüzde 10.47 düşerken, satışların dörtte biri açığa yapılmıştı. 17 Aralık'ta da yine açığa satışlarla piyasalarda kaos ortamı yaratılmaya çalışıldı. Türkiye'de siyasi kriz çıkarma çabaları sandıktan dönerken, finansal operasyonlarla gerçekleştirilen saldırılarla ekonomide dolar üzerinden deprem yaratılmaya çalışılıyor.

BU FAİZE KATLANMAK ZORUNDA DEĞİLİZ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın piyasayı yönlendiren ve cesaretlendiren adımlar atması gerektiğini söyledi. Merkez Bankası'nın bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin değerlendirmede bulunan Zeybekci, "Şu anda katlandığımız faizi, Türkiye ekonomisinin katlanması gereken bir faiz olarak görmüyoruz. Bu faiz, Türkiye'de yatırım yapılabilir ve büyümeyi destekleyen bir faiz oranı değil. İstihdamı artırıcı veya Türk ekonomisi için pozitif yönde sürükleyen bir faiz oranı değil" dedi. Merkez Bankası toplantısında piyasayı cesaretlendiren, piyasayı önden sürükleyen ve faiz oranlarını aşağı götüren bir adım beklediklerini ifade eden Zeybekci, "Bunun oranını söylemek yanlış anlaşılır. Bu söylemlerimiz Merkez Bankası'na karşı olan bir tutum veya adım olarak algılanmamalı. Biz Türk ekonomisinin menfaatine olduğuna inandığımız şeyleri söylüyoruz. Olumlu gelişmelerin olacağına inanıyorum" diye konuştu.

'0.50 PUAN İNDİRİM OLABİLİR'

Yapı Kredi Bankası CEO'su Faik Açıkalın, Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısından 25-50 baz puanlık bir faiz indirimi kararı çıkabileceğini söyledi. CNBC-e'ye konuşan Açıkalın, Yellen'in dünkü konuşmasının yarattığı tedirginliğin yanı sıra, Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararının dolardaki yükselişte etkili olduğunu ifade ederek, "Merkez Bankası ilerisini görerek karar verecektir. Bankanın elindeki data setine güvenmek gerekir. Piyasa 25-50 baz puanlık faiz indirimini satın aldı" dedi. Faik Açıkalın, ayrıca Türk bankacılık sektörünün halen büyüme potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adem garip24 Şubat 2015 12:27

    Faiz lobisine bugun merkez bankasından bir osmanlı tokadı bekliyoruz.nasıl gecen sene bir gecede 5 puan arttırdıysalar bugun de 5 puan dusursunler.Fiz lobisine tekmeyi vurup ülkeden kovalım.yeter bu kadar kanımız emdirdiğimiz

  • Fuat AvniAk24 Şubat 2015 10:38

    çok paralel gibi bu işler.. Muhterem hocaefendi, hükümeti devirmek için son oyunlarını oynatıyor. Allah fırsat vermesin

  • artiik insin24 Şubat 2015 09:25

    Artik bu faiz insin 50 puan yeter.

  • Faiz24 Şubat 2015 08:23

    Kimdir bu faiz lobisi. Damdaki kedi mi? Hayali düşmanlar yaratıp dünyada yanlız kalmayalım. Bence Arabistan'a benzemek marifet değil.