E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisFaizde paralel oyun bozuldu---

Faizde paralel oyun bozuldu

Faizde paralel oyun bozuldu
13 Haziran 2014 - 07:20 borsagundem.com

Faizde paralel oyuna neşter vuruluyor. Merkez Bankası kadroları yenileniyor. Giden 5 yöneticinin ardından gözler PPK'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz politikası nedeniyle eleştirdiği Merkez Bankası'nda büyük bir kabuk değişimi yaşanıyor. Sabah'ın haberine göre,bu kapsamda önceki gün aralarında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın özel kaleminin de bulunduğu 5 üst düzey isim görevden alınırken, gözler bu koltuklara yapılacak atamalara çevrildi. Merkez Bankası, yeni dönemde yasal değişikliğe gerek kalmadan 81 ilin nabzını tutarak daha gerçekçi bir faiz politikası izleyecek. Yatırımların önünde bariyer olmak yerine büyümeyi destekleyecek bir tutum ortaya koyacak. 

YENİ ATAMALAR YAPILACAK

Merkez Bankası Banka Meclisi, görevden alınan isimlerin yerine yapılacak atamalar için kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Görev değişikliklerinin bununla da sınırlı kalmayacağı Para Politikası Kurulu'nda (PPK) da değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor. Başçı, bu görevden almaların ardından pazartesi günü Konya Ticaret Odası'nda yapacağı sunumla kamuoyunun karşısına çıkacak. Başçı'nın önceki hafta Bakanlar Kurulu'nda yaptığı 1.5 saatlik sunumun ardından Konya'dan vereceği mesaj ve 24 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu'ndan çıkacak faiz kararı piyasaların da yönünü belirleyecek. 

81 İLİN NABZI TUTULACAK

Başbakan Erdoğan'ın "yetti artık" eleştirisine iş dünyası da destek veriyor. Geçen yıl 21 ilde başlatılan reel sektöre yönelik saha çalışmasının kapsamı genişletildi. Faiz politikasında enflasyon gerekçesine sığınan Merkez Bankası, 21 pilot bölgenin ardından 81 ilin nabzını tutacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, hükümetin büyüme, istihdam, tasarruf, yatırım, üretim başta olmak üzere ekonomik büyüklüğün esas alındığı mesajı dikkate alınacak. 

BAŞÇI: MERKEZ BAĞIMSIZ 

Merkez Bankası'nın faiz politikası Meclis gündemine de taşındı. Konuya ilişkin soru önergesine yanıt veren Başçı, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yaparak, "Merkez Bankası görevlerini yerine getirirken, bu amaçlara ulaşma doğrultusunda alacağı kararları doğrudan kendisi belirleme yetkisine sahiptir. Kullanacağı para politikası araçlarını öncelikle fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacına ulaşmak için belirlemektedir" yanıtını verdi. Merkez'in finansal istikrarı da gözettiği belirten Başçı, şu bilgileri verdi: "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun süreceği belirtilmiştir. Alınan bu karar sonrasında oluşan para politikası duruşu altında enflasyonun 2015 ortaları itibarıyla yüzde 5 hedefine ulaşacağı öngörülüyor." 

"BAĞIMSIZLIĞA MÜDAHALE YOK"

Ekonomi kurmayları, Merkez Bankası'na bir müdahalenin söz konusu olmadığını belirterek, fiyat istikrarıyla çelişmemek koşuluyla hükümetin büyüme, istihdam politikalarına destek vermesi görevini anımsattı. Ekonomi kurmayları, Merkez'in Türkiye'nin büyümeye devam edebilmesi için ihtiyaç olan yatırımların da dikkate alınması gerektiğini vurguladı. 

MUTLAK UYUM YOK

Ekonomi bürokrasisinde de vesayet kuran paralel yapıya ilişkin kapsamlı incelemede faiz politikasında da "paralel oyun" olduğu ortaya çıktı. Sosyal medyada Merkez Bankası'nda bazı üst düzey görevlilerin paralel yapıya hizmet ettiği iddiaları gündeme gelirken, PPK'da da değişiklik bekleniyor. Kurulun faiz artış kararlarında mutlak uyum bulunmadığı biliniyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatansever16 Haziran 2014 08:05

    Arkadaşlar ülkemiz dört bir koldan yabancı ajanları tarafından kontrol altında. Dolayısıyla her konuda her yerde o ajanların yetiştirdiği münafık insanlar ülkemize set çekmek için uğraşıyor. Tarihi geçmişimize bakarsanız hep engellendiğimizi görürsünüz. Her türlü hassasiyetimizi ve değerlerimizi test ediyorlar. Artık uyanık olmak lazım.

  • cevdet15 Haziran 2014 18:45

    burada eksi verenlerde paralelciler,üşenmeyip buraya eksi vermek için girmiş pis paralelciler, hepinizi sonu yakın.. el ense yaparak milletin rızıklarını soydunuz... bundan sonra sn başkakanımız sayesinde , sizler avcunuzu yalayacaksınız borsa 120 000 endex doğru gidecek paralelciler sizler çatlayın, ülkenin önünü kesemeyeceksiniz.. bu arada chp de hdp den hiç bir farkı yok.. adam nereli bir bakın

  • KARTALY32315 Haziran 2014 02:05

    YATIRIMCI DENETLEYİÇİDİR..........

  • Şaban14 Haziran 2014 21:13

    Paralelciler bisti 81 bin e taşıdı milli görüşçüler de 102 bine götürü artık.

  • emekçi14 Haziran 2014 20:23

    çok pis rezil olacaklar bu dönem. dünyaya rezil olacaz sayelerinde

  • hakkı14 Haziran 2014 18:54

    bir zaman ergenekon, balyoz bahanesiyle her türlü yancı, yandaş menfaat ayarı yapılırdı.. şimdi de başımıza paralel çıktı. bir şey mi yapacak hemen paralel diye yaftala şutla... bu durumu amerikanın el kaideyi hedef gösterip füzelerle kendi ikizlerini patlatıp ortadoğuya gelip ayar vermesine benzetiyorum

  • mali14 Haziran 2014 18:53

    Sapla samanı birbirine karıştıryorsunuz. Genelevinde çalışan imam aramak gibi. Ne alaka faiz, cemaat. Her yerde paralel yapı var ise demekki ülke bunların sayesinde bu yüksek refah düzeyine gelmiş. Bunları atarsanız artık Almanya olmak hedef Yunanistan olursanız aramaya gidersiniz.

  • yemliha13 Haziran 2014 17:05

    paralelcileri temizledik demeleri güzel çünkü ekonomi tepetaklak olduğunda bakalım kimi suçlayacaklar

  • berkay13 Haziran 2014 15:11

    merkez başkanında paralelci , hükümetin tüm kiritik kadrolarını ele geçirmişler soyup soğana çeviriyorlar

  • Borsacı13 Haziran 2014 11:43

    Bugünkü piyasa hareketlerden anladığım komple piyasalar "paralel" olmuş. Temel'in radyoda trafik de ters yönde giden araba uyarısına verdiği cevap gibi, "Ne birisi , hepsi, hepsi" demek geliyor içimden.

  • mslm13 Haziran 2014 10:21

    Merkez Bankasının başına Jet Fadıl ı getirsinler, o faizsiz ekonomiyi GÖTÜRÜR

  • oSMAN13 Haziran 2014 10:09

    Ne olursa olsun "bağla paralele" sıkıntı yok :)

  • Murat13 Haziran 2014 10:00

    He yaw he...28 Şubat sürecinde de çok değerli insanlar İrticacı diye görevinden alındı. yerine "söz dinleyecek yandaşllar getirildi" sonra 2001 krizi patladı... Allah sonumuzu hayır etsin.

  • fatih13 Haziran 2014 08:58

    ayağımın altı kaşındı kesin paralelcilerin işi...

  • rasim13 Haziran 2014 08:48

    iyiki bir paralel var.:)