E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıFaizin ardından dolardaki durum---

Faizin ardından dolardaki durum

Faizin ardından dolardaki durum
24 Mayıs 2016 - 16:26 borsagundem.com

PPK Kararları Sonrası Dolarda Son Durum

TCMB beklenildiği gibi faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan indirerek %9.50 seviyesine çekti. Gece likidite faiz oranını da %11.50'den %11.00'e indiren TCMB faiz koridorunun alt bandını ve
politika faizini de beklentilere paralel olarak sabit tuttu. Kararlar sonrası USDTRY 2.9600 altına gerilerken, EURTRY 3.30 altını gördü.

Karar metninde önceki aya göre çok büyük değişiklikler yok. Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmasına karşı TCMB sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika
çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili kullanılmasının ekonominin şoklara dayanıklılığını artırdığı görüşünde. Bu doğrultuda da sadeleşme
yönünde bir adım atmaya karar vermiş merkez bankası. Faiz indiriminin nedeni böyle açıklanmış karar metninde.Bunun dışında geçtiğimiz hafta artan jeopolitik risklere atıf yapan Merkez Bankası Mayıs ayında o ifadeyi kaldırmış. Yani dolaylı olarak jeopolitik risklerde bir azalmayı kabul etmiş oluyor böylece.

Enflasyonda yaşanan iyileşme övülürken çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı kalması nedeniyle sıkı duruşun korunacağına vurgu yapılmış.Ayrıca artık son aylarda klişeleşmiş kredi büyüme hızının sıkı para politikası duruşu ve maktroihtiyati önlemlerin etkisiyle makul olduğu, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediğine dair ifadeler karar metnindeki yerini koruyor.

Bundan sonraki para politikasının da enflasyon görünümüne bağlı
olduğuna, beklentiler, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen
diğer unsurlar dikkate alınarak para politikasında sıkı duruş
gerektiğine vurgu yapılmış.

USDTRY üzerinde TCMB kararları değil daha çok yeni kabinenin yarattığı iyimserlik nedeniyle baskı devam ediyor. 2.95 destek bölgesinin kırılmasıyla birlikte geri çekilme 2.93'lere kadar sürebilir. Fakat Fed'in Haziran ayı faiz artışı beklentilerinin güçlenmeye devam etmesi durumunda yön tekrar yukarı dönebilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)