E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed 1995 yılı oyun planını takip ediyor---

Fed 1995 yılı oyun planını takip ediyor

Fed 1995 yılı oyun planını takip ediyor
20 Eylül 2024 - 14:42 borsagundem.com

Fed’in 1995 yılı stratejisini izlemesinin hisse senetleri ve ekonomi için iyi haber olduğu düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

TS Lombard'a göre Fed, faiz oranı hareketleriyle 30 yıllık bir oyun kitabını takip ediyor ve bu ABD ekonomisi için olumlu bir haber olarak kabul ediliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, TS Lombard, bu hafta merkez bankasının federal fon oranında yaptığı 50 baz puanlık indirime işaret ediyor. Şirketin küresel makro yönetici müdürü Dario Perkins'e göre, bu, yatırımcıların tam olarak aradığı şeydi ve bu patlayan bir borsa piyasası ve ekonomi için anlamlı bir temel oluşturabilir.

Durgunluk önlendi, ekonomi büyüdü

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Perkins, Fed’in son faiz indiriminin, merkez bankacılarının 1995'te Fed yetkililerinin federal fon oranını üç yıl içinde yüzde 6'lık zirveden yaklaşık yüzde 4,75 seviyesine düşürmesiyle yaptığı stratejiye paralellik yarattığını belirtiyor ve “Bu, faiz oranlarını nötr seviyeye geri getirdi; bir durgunluğu önledi ve nihayetinde yeni bir ekonomik patlamayı ateşledi” diye ekliyor.

1998'e gelindiğinde, GSYİH büyümesi yüzde 4,4'ten neredeyse yüzde 5'e çıkmıştı. Bu arada, Amerikan Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (American Institute for Economic Research) verilerine göre, S&P 500, Fed'in kesinti döngüsünün sonunda yüzde 125 oranında yükselmişti.

Perkins, Fed yetkililerinin aynı manevrayı yapmaya hazır göründüğünü öne sürüyor ve bu haftaki devasa faiz indirimini, merkez bankacılarının birkaç on yıl öncesine göre nötr orandan daha uzak olduklarına inanmalarına bağlıyor.

Perkins, paylaştığı notta, “Bizim görüşümüze göre, bu kesinti döngüsü muhtemelen Greenspan'in 1990'ların ortalarında politikanın orta vadede 'yeniden ayarlanması' gibi gerçekleşecek. ABD iş gücü piyasası beklediğimizden daha fazla kötüleşse ve Fed eğrinin gerisinde kalsa bile, derin bir durgunluk tehdidi yok” diye yazıyor.

Enflasyon riski var mı?

Hisse senetleri büyük faiz indiriminin ardından bir gün içinde yükseldi. Fed'in faiz oranı hamlesinden sonraki saatlerde dalgalanmasına rağmen, ana endeksler Perşembe günkü işlemlerde yeni rekorlar kırdı.

Perkins, “Yumuşak inişin hala fazlasıyla masada olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda, Fed’in eğrinin gerisinde kalma tehlikesi gerçek olsa da, sonuçlarının yönetilebilir olacağını düşünüyoruz. Hafif bir durgunluktan daha kötü bir senaryo öngörmek zor” diye ekliyor.

Bazı tahminciler, faiz oranlarını çok hızlı düşürmenin yeni bir enflasyon dalgasını ateşleyebileceği endişesi nedeniyle Fed'in son politika hamlesine hala temkinli yaklaşıyor. Ancak piyasa, Cleveland Fed verilerine göre, Eylül ayında bir yıllık ileriye dönük enflasyon beklentilerinin yüzde 2'nin hemen üzerinde kalmasıyla bu riski büyük ölçüde görmezden gelmiş durumda.

FED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdiFED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdi

 

Biden: Fed, faiz oranlarını daha da düşürecekBiden: Fed, faiz oranlarını daha da düşürecek

 

FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?

 

Hisse senedi piyasaları Fed’den istediğini alabildi mi?Hisse senedi piyasaları Fed’den istediğini alabildi mi?

 

BofA ve Goldman Sachs'ın Fed faiz beklentilerinde revizeBofA ve Goldman Sachs'ın Fed faiz beklentilerinde revize

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)