E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed 3'üncü faiz artışını yapar mı?---

Fed 3'üncü faiz artışını yapar mı?

Fed 3'üncü faiz artışını yapar mı?
16 Ağustos 2017 - 09:01 borsagundem.com

ABD perakende satışlarının güçlü gelmesi Fed'in faiz artırımına gidebileceğine dair sinyaller verdi

Dolar, Fed'in bu yıl üçüncü bir faiz artırma ihtimalini tekrar gündeme getiren dünkü güçlü ABD perakende satış verisinin ardından kaydettiği güçlü kazanımları korurken, Asya borsaları Kore yarımadasındaki gerilimin bir miktar azalmasıyla artıda seyrediyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ABD'ye ait Guam adasına doğru füze fırlatma kararını ertelerken, ABD'nin tavrını bir süre daha izleyecek. Washington ise diyalog kurulmasının Kim'e bağlı olduğunu söyledi. Kuzey Kore ve ABD arasındaki gerilimin tırmanmaya ara vermesiyle Güney Kore borsası  yüzde 0.5 yükselirken, geçen ay gördükleri tarihi zirvenin oldukça altında seyrediyor. Krizin seyri açısından ABD ile Güney Kore'nin 21 Ağustos'ta başlayacak olan askeri tatbikatı yakından izleniyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  bugün yüzde 0.2 yükselirken Japonya'nın Nikkei endeksi  yatay seyrediyor. Günü yatay kapatan Wall Street'te hiçbir endeks belirgin bir hareket kaydetmedi.

DÖVİZ

Dolar, dünkü güçlü ABD perakende satış verisinin ardından elde ettiği kazanımların çoğunu korudu. Beklentileri aşan ABD perakende satış verisi ekonominin üçüncü çeyrekte ivme kazanacağına işaret ederken ve Fed'in bu yıl faizleri tekrar artırabileceği beklentilerini canlı tuttu. Fed'in Temmuz'da yapılan toplantısının tutanakları akşam saatlerinde açıklanacak. Yatırımcılar faiz artışlarının zamanlaması ve Fed'in Eylül ayında yapılacak toplantısında bilançosunu daraltmaya başlayacağını açıklayıp açıklamayacağı hakkındaki hakkında ipuçları için tutanakları izleyecekler. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks, dün yüzde 0.6 ile beklentilerin üzerinde artan perakende satışlar verisinin ardından kaydettiği kazanımların büyük kısmını korurken, Asya piyasalarında ABD kapanışına kıyasla yatay seyirle 93.835'te bulunuyor. Endeks bu ay 15 ayın dip seviyesi olan 92.548'i görmüştü. ABD ve Kuzey Kore arasındaki çatışma kaygılarının azalması, yatırımcıların iki ülke arasındaki saldırgan ifadelerin arttığı geçen hafta sattıkları daha riskli varlıklara tekrar alım getirdi. Yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri yen, İsviçre frankı ve ABD Hazine tahvillerini kısmen de olsa elden çıkarmaya başladı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi hafta başındaki yüzde 2.218 düzeyinden dün yüzde 2.266'ya yükseldikten sonra bu sabah yüzde 2.267'de bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 0.5 ile yüzde 0.6 arasında yükseldi, ancak piyasalar hâlâ arz fazlasının baskısı altında. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün dün yayımladığı verilere göre ABD ham petrol stokları 11 Ağustos'ta biten hafta itibariyle 9.2 milyon varil düşüşle 469.2 milyon varile geriledi.

ALTIN

Altın iki günlük kayıpların ardından bugün yükselirken yatırımcılar olası faiz artışının hızı konusunda ipuçları için günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanaklarını bekliyorlar. Spot altının ons fiyatı <xau=>art arda iki gün düşüş kaydettikten sonra bugün yüzde 0.1 artışla 1,272.81 dolarda bulunuyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,278.50 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)