E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed 50 baz puanlık faiz indirimlerine devam mı edecek?---

Fed 50 baz puanlık faiz indirimlerine devam mı edecek?

Fed 50 baz puanlık faiz indirimlerine devam mı edecek?
23 Eylül 2024 - 14:12 borsagundem.com

ABD’de Fed’in faiz indirim patikasının nasıl seyredeceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed'in 'sevinçli' faiz indirimini doğru tahmin eden Wall Street ekonomisti aynı şeyin tekrarlanacağını öne sürüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, JPMorgan'ın baş ABD ekonomisti Michael Feroli, Fed'in yarım puanlık faiz indirimini doğru tahmin eden Wall Street'teki nadir tahmincilerden biriydi. Feroli, aynı şeyin tekrar olacağını söylüyor.

Neşeli bir indirim vurgusu

Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, neredeyse tüm meslektaşları Fed'in faiz oranlarını çeyrek puan düşürmesini bekliyordu. Bazıları geçen ay çekirdek tüketici enflasyonunda yaşanan sürpriz artışın merkez bankacılarının devasa bir indirime gitmesini engelleyeceğini belirtti. Wall Street'teki diğerleri ise daha büyük bir hareketin ekonominin daha kötü durumda olduğunu ve ekstra yardıma ihtiyaç duyduğunu göstereceği konusunda yatırımcıları uyardı.

Ancak Feroli, paylaştığı notta Fed'in Temmuz ayında faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini ve bu ay 50 baz puanlık bir indirimin politika yapıcıların durumu telafi etmesine yardımcı olacağını söyledi. Ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell'ın ekonominin gücünü ve onu güçlü tutma arzusunu öne sürerek ılımlı faiz indirimine şahin bir yorum getirebildiğini de belirtti.

Feroli, “Diğer bağlamlarda, daha büyük bir hareket büyüme konusunda daha fazla endişe yaratabilir ancak Powell bunun temelde neşeli bir indirim olduğunu tekrar tekrar vurguladı çünkü azalan enflasyon Fed'in güçlü bir iş gücü piyasasını korumak için harekete geçmesine olanak tanıyor. Üstelik, politika en doğru şekilde belirlenirse, ekonomiyi zamanla olumlu bir yere geri döndürmelidir de” diye yazıyor.

50 baz puanlık bir indirim daha mı?

Fed yetkisili Christopher Waller da Cuma günü bu duyguyu tekrarladı ve CNBC'ye enflasyonun tahmin ettiğinden daha hızlı düşmesi nedeniyle yarım puanlık indirime oy verdiğini söyledi. Merkez bankacıları 6-7 Kasım'da tekrar bir araya gelecek ve Feroli 50 puanlık bir indirim daha bekliyor, ancak bu, bir sonraki iki iş gücü raporunun daha fazla zayıflık göstermesine bağlı.

Ferol, “Ancak daha güçlü gelen iş kazanımları, Fed'in Kasım toplantısında ve Aralık ayındaki toplantıda çeyrek puanlık indirimler için ‘Goldilocks senaryosu’ anlamında anlaşmayı kesinleştirecek” diye ekliyor.

CME'nin FedWatch takipçisine göre yatırımcılar Kasım toplantısı için 25 baz puan ile 50 baz puanlık indirimler arasında neredeyse eşit olarak dağılmış durumda. Fed yetkililerinin tahminlerinin sözde noktasal grafiği, yıl sonuna kadar iki çeyrek puanlık indirim beklediklerini gösteriyor.

Powell ise Fed'in bu ayki büyük hamlesinin gevşeme döngüsünde, sonraki faiz indirimlerinin hızını göstermediği konusunda uyardı.

Feroli, Powell’ın sözlerini, “Sonuç olarak Powell'ın söylediklerinde en önemli bulduğumuz şey, aynı zamanda söylediği en az şaşırtıcı şeylerden de biriydi: ‘Gelecekteki kararlar verilere bağlı olacak.’ Eğer iş gücü piyasaları yumuşamaya devam ederse, ileride daha büyük kesintiler görebiliriz. Eğer iş büyümesi ve işsizlik oranı istikrara kavuşursa, nötr seviyeye kademeli bir dönüş için yol açıktır” diye yorumluyor.

İş gücü piyasası ve veriler

Bu arada, Bank of America'daki ekonomistler de Kasım ayında yarım puanlık bir faiz indirimi ve ardından federal fon oranının 2025'te yüzde 2,75 - 3 aralığına gerilemesine kadar bir dizi çeyrek puanlık indirim öngörüyor. Oranların bugünkü yüzde 4,75 - 5 aralığından gerilemesi bekleniyor.

Citi'de ekonomistler birkaç aydır ekonomiye olumsuz bakıyor ve bir durgunluğun muhtemel olduğu konusunda uyarıyor. Ayrıca banka, bir sonraki Fed toplantısında yarım puanlık bir indirim bekliyor ve görünüm gelecekte daha büyük kesintilere doğru ilerliyor.

Citi, “Powell, Fed'in en azından bir yıl daha kısıtlayıcı olarak gördüğü seviyelerde seyrederken iş gücü piyasasının neden mevcut seviyelerde istikrara kavuşacağını ve daha fazla kötüleşmeyeceğini açıklamakta zorlandı. Ve bu haftaki 50 baz puanlık indirimi eğrinin gerisinde kalmama 'taahhüdü' olarak tanımladığı göz önüne alındığında, istihdam eğiliminin zayıflamaya devam etmesinin ve ek büyük faiz indirimlerine yol açmasının çıtasının düşük olduğunu düşünüyoruz” diye yazıyor.

Fed'den borsa ve ekonomiye iyi gelecek yol haritasıFed'den borsa ve ekonomiye iyi gelecek yol haritası

 

Bowman'dan Fed için Bowman'dan Fed için "erken zafer" mesajı

 

Fed 1995 yılı oyun planını takip ediyorFed 1995 yılı oyun planını takip ediyor

 

FED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdiFED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdi

 

FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?

 

Hisse senedi piyasaları Fed’den istediğini alabildi mi?Hisse senedi piyasaları Fed’den istediğini alabildi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)