E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed bir daha ne zaman faiz artırır?---

Fed bir daha ne zaman faiz artırır?

Fed bir daha ne zaman faiz artırır?
21 Aralık 2016 - 09:55 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası Fed 2016 yılında 2 faiz artırımı yaptı ve gözler 2017'ye çevrildi

ABD Merkez Bankası son faiz toplantısında 2017 yılında 3 faiz artışı olabileceğini ortaya koydu. Akşam yazarı Deniz Gökçe konuyu köşesine taşıdı.

İşte o yazı:

Financial Times gazetesinde bir habere göre ekonomistler arasında bir inceleme yapılmış ve de sonuçta, ekonomistlerin görüşlerinde, FED’in 2017 yılının ilk altı ayında bir faiz artışı yapmayacağı ortaya çıkmış.

Ekonomistler bu altı ayda yeni başkan Trump’ın politikalarının tamamen ortaya çıkmasını beklemek gerektiği kanısında imişler. Haberi aktaran New York’tan Eric Platt!

Financial Times tarafından 31 ekonomist arasında yapılan yapılan inceleme ve anket sonucu da FED’in ilk altı aydan sonra sadece iki defa faiz artışı yapacağı görüşü ortaya çıkmış.

Çünkü gelecek yıl global ekonomik büyüme artacak olmakla beraber bu büyüme artışı oldukça yavaş olacakmış. Yani artış uzun dönem ortalamasının altında kalacakmış.

Hatırlanırsa, ekonomistler genelde FED faiz artışı yaparken sadece ABD ekonomisine değil, tüm dünyaya bakmakta diyorlar. Bu görüşü de Oxford Economics’den ikitisatçı Gregory Daco gündeme getirmiş.

Ama bundan sonra FED’in faiz artışını FED değil, Başkan Trump’ın politikaları ve de bu politikalardan olan beklentiler belirleyecek diye düşünülüyor. Trump’ın politikalarının global etkileri verilecek faiz kararlarında durumu belirlemek açısından önemli olacak diye düşünülüyor.

Yeni başkan Trump’ın beklenmeyen seçilişi, seçim gününe kadar yapılan dev boyuttaki borçlanmaların ise sonlandırılmasına neden olacak. Çünkü bu borçlanmalar ve borçlanmaların global faizler üzerindeki etkileri, geçtiğimiz yaz aylarında gelişen ülkelerde faizlerin aşırı yükselmesine neden olmuştu.

Yatırımcılar ve ticaret erbabı, Trump’ın Cumhuriyetçiler tarafından kontrol edilen bir Kongre ile çalışıyor olmasının da 2017 yılında ABD büyümesine biraz katkısı olsa da, 2017 ve 2018 yıllarında büyümeye katkıların oldukça küçük olacağını düşünüyorlar.

İktisatçılar, Trump’ın 'stimulus' paketi 2017 yılında büyümeye yüzde 0.2 artış yapar tahminini gündeme getirmekteler. Bu da, büyüme olsa olsa yüzde 2.2 olur demek. Tahminciler 2018 yılında ise büyümeye Trump’ın politikalarının katkısı yüzde 0.4 olur ve toplam büyüme de yüzde 2.3 düzeyine gelir diye düşünüyorlar.

FED’in Aralık toplantısının sonunda 2017 yılında üç faiz artışı olabilir denmişti. Üç artışın gerçekleşmesi konusunun olasılığı ise, piyasada yapılan analizlerde sadece yüzde 46 gibi.

Bu tahminler de 15 ve 16 Aralık günlerinde yapılmış!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)