E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed destekleyici politikadan vazgeçebilir---

Fed destekleyici politikadan vazgeçebilir

Fed destekleyici politikadan vazgeçebilir
26 Eylül 2018 - 11:05 borsagundem.com

Fed faiz artırması beklenen toplantıda destekleyici para politikasının sonuna gelindiğinin sinyalini verebilir

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), bugün açıklayacağı para politikası kararında politika faizini artırması beklenirken, finans piyasaları ABD ekonomisinde görülen hızlanmanın, merkez bankasını para
politikasını daha hızlı sıkılaştırmaya yöneltip yöneltmeyeceğine ilişkin ipuçlarını izliyor olacak.
Bugün sona erecek iki günlük toplantı, merkez bankasının ekonomiyi 2007 yılındaki finansal kriz ve 2009'daki ekonomik daralmadan kurtarmak için başlattığı "destekleyici" para politikasının resmen sona erdiğini gösterebilir.
Fed'in para politikası kararları birkaç yıldır gevşek para politikasına ihtiyaç duyulduğunu belirten bu ifadeyi içeriyor.
Bu ifadenin güncelliğini yitirdiğini belirten Fed yetkilileri ya bu hafta ya da pek yakında karar metninden çıkarılacağını ifade ediyorlar.
Fed'in bugün yüzde 95 olasılıkla politika faizini 25 baz puan artırması bekleniyor. Bu artırım bu yılki üçüncü 25 baz puanlık faiz artırımı olacak. Fed'in politika faizi şu anda yüzde 1.75-2 aralığında.
Ancak asıl merak konusu, para politikasının gelecek birkaç yıllık seyrine dair öngörülerin değişip değişmediği olacak. Yatırımcılar ABD ekonomisinin öngörülenden daha hızlı büyüme olasılığı ya da ABD'nin diğer ülkelerle yaşaması olası ticaret savaşlarının para politikası görünümünde değişiklik yaratıp yaratmayacağını öğrenmek istiyorlar.
ABD ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda yüzde 4.2 büyüdü. Ekonomik büyüme bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 2.2 düzeyindeydi.
Bazı analistler Fed'in bugün TSİ 2100'de açıklayacağı karara ve ekonomiye yönelik tahminlerine daha agresif bir tutumun yansıyacağını tahmin ediyorlar.

Natixis ekonomistleri Joseph Lavorgna ve Thomas Julien, "finans piyasaları daha şahince bir tutuma hazırlanmalı" ifadesini kullandıkları raporda şöyle dediler:

"Yüzde 4 GSYH büyümesiyle birlikte, ücretlerdeki artışın bir üç ay daha sürmesi büyük ihtimalle politika yapıcıları bir noktada daha agresif olmaya yöneltecektir... Yatırımcılar ABD ekonomisindeki coşkuyu yavaşlatmak için Fed'in daha fazla çaba harcayacağını kabul etmek zorunda kalabilir."

RİSK YÖNETİMİ

Fed son olarak Haziran ayında yayımladığı ekonomik tahminlere göre bu yılın tamamında ekonominin yüzde 2.8 büyüyeceğini öngörmüştü. Ancak bazı Fed yetkilileri büyüme tahminlerini Haziran'dan bu yana yükselttiklerini ifade ettiler. ABD'de işsizlik oranı ise yüzde 3.9 gibi düşük bir düzeyde.
Bu işsizlik seviyesinin, devam etmesi halinde ücretlerde ve enflasyonda yükselişe yol açacağı tahmin ediliyor. Tüketici güveni ise Eylül ayında 18 yılın zirvesini gördü. Ticaret savaşlarının küresel ekonomiyi yavaşlatma ihtimali ise hisse senedi piyasalarındaki fiyatları pek etkilemiş görünmüyor. Fed'in para politikası üzerinde söz sahibi yetkililerden bazıları ücretlerde şu ana kadar görülen artışların uzun sürecek bir ücret artışı döneminin başlangıcı olarak görüyorlar.
Bu yılın başlarında Fed başkanlığına gelen Jerome Powell görevdeyken riskleri yönetmeye çalışacağını ifade ederek işsizlik oranını daha da düşürecek adımlardan ziyade, enflasyondaki sıçramalara karşı teyakkuzda olacağının sinyalini vermişti.
Yatırım bankası Goldman Sachs Fed'in gelecek yıl dört kez faiz artıracağını tahmin ediyor. Fed'in Haziran'da yayımlanan tahminleri ise 2019'da üç artırım yapılacağına işaret ediyor. Fiyatlamanın yapıldığı piyasalarda ise yatırımcılar iki ya da üç faiz artırımı öngörüyor.
Aralarında Jan Hatzius'un da bulunduğu Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, "Ekonomik büyümenin sahip olduğu etkileyici ivme, ücret ve fiyat enflasyonunda yukarı yönlü trendler ve finansal koşulların şu ana kadar sınırlı biçimde sıkılaştığını göz önüne aldığımızda politika
faizi üzerindeki risklerin nette yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz" denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber bekri26 Eylül 2018 21:28

    Bu durumda risk rasyosu fibonacci cosinus bileşeninden dönmesi halinde dış borç karşılığı olan yatırımları ve ithalatı yavaşlatır ihracat ve döviz cinsinden rezerv fazlası olan şirketlerin bilançolarında uzun vadede olumlu etkisi olur Bist e kısa vade de bir etkisini beklemiyoruz uzun vade de ise bankacılık metal ve ilaç turizm gıda ve inşaat cam çim sektörünü de etkileyecektir etkisi MB kararlarında olumlu da olabilir faizler değişiklik olacaktır. Haydi Türkiye ileri...

  • Okie Dokie26 Eylül 2018 13:39

    FED'in bugün 625 bibs artış yapmasını bekliyorum. EM'ler çok kötü etkilenebilir. 625 bibs artış ihtimali şu an %95.