E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed enflasyonla sarsılabilir---

Fed enflasyonla sarsılabilir

Fed enflasyonla sarsılabilir
22 Mart 2016 - 07:26 borsagundem.com

Fed'in faiz artırımlarında yavaş davranmaya ilişkin tutumu enflasyondaki hızlanma ile birlikte bozulabilir

ABD'de enflasyon hız kazanmaya başlıyor olabilir ve Fed'in kredibilitesi hasar görebilir.

Politika yapıcıların faiz artırımlarının hızı konusundaki görünümlerini zayıflatmalarından sadece birkaç gün sonra, fiyatların yukarı yönde hareket etmeye başladığına ilişkin işaretler artmakta.

Eğer bu trend devam ederse, fiyat baskılarının kontrol altında olduğu şeklindeki yatırımcı güveni zayıflayabiilir veya bu durum yatırımcıları, bunun, ülke dışındaki zayıflık ve deflasyon ortamında, ABD ekonomisinin dayanıklı kaldığını göstermek için Fed'in yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmayı amaçlayan bilinçli bir çabası olduğunu düşünmeye itebilir.

Enflasyon göstergelerine ilişkin hem uzun vadeli anket ve hem de piyasa göstergeleri, son birkaç aydaki piyasa kargaşası döneminde düştükten sonra, toparlanmaya başlıyor.

Sert düşüşü ile enflasyonun Fed'in yüzde 2 olan hedefinin oldukça altına kalmasına neden olduğu söylenen petrol fiyatları, Fed'in 15-16 Mart'taki toplantısının ardından üç ayın zirvesine çıktı. Bu toplantıda yetkililer gösterge faizi yüzde 0.25 - yüzde 0.50 aralığında tuttu, ancak 2016 yılında Aralık ayındaki dört faiz artırımı beklentisini ikiye çekti. Petrol fiyatları şimdilerde varil başına 40 doların üzerinde seyrediyor ve 11 Şubat'ta 26.21 dolardaki dip seviyesinden yüzde 50 yükselmiş durumda.

Buna ek olarak, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon göstergeleri de, Fed'in açıklamakta zorlanacağı güçlü bir yukarı hareketi işaret ediyor.

New York'ta Bank of America küresel ekonomik araştırma eş başkanı Ethan Harris, "Fed iletişim zorluğu çekecek," dedi ve "Eğer çekirdek enflasyon istikrarlı bir şekilde hız kazanıyorsa, faizi bu yıl yalnızca iki kez artırmayı açıklayabilir misiniz?" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)