E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faiz konusunda söylem değiştirebilir---

Fed faiz konusunda söylem değiştirebilir

Fed faiz konusunda söylem değiştirebilir
10 Eylül 2014 - 14:47 borsagundem.com

Fed yetkilileri, 16-17 Eylül'deki toplantıda, faizlein olası artırılması konusunda yeni bir söyleme geçebilir

ABD merkez bankası Federal Reserve'ün (Fed) yetkilileri, ekonomideki değişikliklere tepki verebilmek için daha fazla esnekliğe sahip olmak amacıyla, faiz oranlarının olası patikası konusundaki rehberliklerini değiştirip değiştirmemeyi değerlendiriyor. 

Fed Mart ayından bu yana, büyümeyi desteklemek için yapılan tahvil alımlarının sonlandırılmasının ardından, gösterge faizin "kayda değer bir süre" daha düşük kalacağını taahhüt etti. Varlık alımlarının bu yılın sonlarına doğru bitirilmeye hazırlanılması ve Fed'in tam istihdam hedefine yaklaşması ile birlikte, bu taahhüt hükmünü yitirecek. 

Yeni bir rehberliğe duyulan ihtiyaç, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren gibi faizleri uzun bir süre daha düşük tutmak isteyenler ile Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser gibi faizleri daha yakın bir zamanda artırmayı tercih eden politika yapıcıları birleştiriyor. Her iki grup da, faizleri belli olmayan bir süre için daha düşük tutma taahhüdünden uzaklaşarak, ilk faiz artırımını enflasyon ve istihdam piyasasındaki değişikliklere bağlamayı istiyor. Bu duruma bir ayak bağı: Tahvil faizlerinde ekonomik genişlemeyi tehdit edebilecek istenmeyen bir sıçramayı tetiklemeden söylem nasıl değiştirilecek?

New York'ta JPMorgan Chase & Co. baş ABD ekonomisti ve eski bir Fed Kurulu araştırmacısı Michael Feroli, "Bu durum ateşli bir şekilde tartışılacak," dedi ve "Eğer bunu piyasanın reaksiyonunu yatıştıracak birşey ile değiştirecek bir yol bulabilirlerse, bir değişiklik göreceksiniz," şeklinde görüş bildirdi. 

Sıkılaştırma çok yakın bir zamanda olmayacak. Haziran'da, politika yapıcılar, gösterge faiz olan Fed fonlarını oranının gelecek yılın bir döneminde artırılacağı tahmininde bulundu. Politika yapıcıları, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 16-17 Eylül'deki toplantısında, faiz, ekonomik büyüme, işsizlik ve enflasyon için yeni tahminlerini açıklayacak.

İkiz Amaçlar

Politika yapıcılar, zaman dönemlerine ve tarihlere bağlı herhangi bir biçimdeki rehberlikten uzaklaşmak ve bunun yerine, Fed'in ikiz amacı olan tam istihdam ve düşük ve istikrarlı enflasyona yönelik iyileşmeye bağlı Fed fonları faizi görünümü üzerinde durmak istediklerini söylüyorlar. 

Daha önce görülmemiş büyüklükteki teşviği destekleyen ve bu yıl oy hakkı bulunmayan Rosengren, 5 Eylül'de Boston'da yaptığı değerlendirmede, "Birçok kişinin 'tam istihdam' olarak düşündüğü işsizlik seviyesine yaklaşmamız ile birlikte, Fed artık, para politikası değişikliklerin yaklaşık zamanlaması konusunda bir rehberlik öne sürmemeli," dedi.

Rosengren, "Fed, ekonominin tam istihdama ve yüzde 2 enflasyon hedefine mümkün olan en hızlı biçimde ulaşmasını sağlamaya yönelik politika yürütmekte sabırlı olmalı" şeklinde konuştu. 

Ekim 2009'da yüzde 10 olan işsizlik oranı geçen ay yüzde 6.1'e düştü. Bu düşüş, Fed yetkililerinin geçen yılın sonunda beklediğinden daha hızlı gerçekleşti. Yetkililer geçen yılın sonunda, işsizlik oranının 2014 yılı sonunda yüzde 6.3 ila yüzde 6.6 aralığına düşeceği tahmininde bulunmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)